Ποια ήταν η Λίζα που πόζαρε για την περίφημη Τζιοκόντα

Στις 3-11-1503 πλούσιος έμπορος από τη Βενετία, μισθώνει τις υπηρεσίες του Λεονάρντο Ντα Βίντσι για να ζωγραφίσει το πορτρέτο της γυναίκας του.

Ο ιταλός μετρ θα δημιουργήσει το αριστούργημά του, που θα μείνει στην ιστορία ως Μόνα Λίζα.

Όταν στις 3 Νοεμβρίου του 1503 ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι κλήθηκε να φιλοτεχνήσει το πορτρέτο της Λίζα Γκεραρντίνι, κανείς δεν πίστευε πως αυτό τελικά θα γινόταν από τα πιο αινιγματικά και δημοφιλή έργα τέχνης στην ιστορία.

Ο πλούσιος έμπορος ρούχων από την Βενετία, Φρανσέσκο ντελ Τζιοκόντο, ζήτησε στις 3 Νοεμβρίου

από τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι να επιμεληθεί ένα απλό πορτρέτο της γυναίκας του.

Ο Λεονάρντο ξεκίνησε να το ζωγραφίζει το 1503 στην Φλωρεντία και μετά από τέσσερα χρόνια το έργο του ήταν ακόμα ημιτελές.

Έχοντας μετανιώσει που είχε αφήσει το έργο στην τύχη του, όταν εγκαταστάθηκε στην Γαλλία, στο πλευρό του Φραγκίσκου Α’ το 1516, συνέχισε να το φιλοτεχνεί, μέχρι που το ολοκλήρωσε το 1519, λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή.

Το κύκνειο άσμα του έμελλε να γίνει το πιο γνωστό έργο τέχνης και να θαυμάζεται από εκατομμύρια κόσμο κάθε χρόνο, στο Μουσείο του Λούβρου όπου φυλάσσεται με υψηλή προστασία.

Ο πίνακας απεικονίζει την φιγούρα μιας γυναίκας, ντυμένης με τη φλωρεντινή μόδα της εποχής της και καθισμένη σε ένα ορεινό τοπίο. Η εικόνα αυτή είναι ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα της τεχνικής σφουμάτο που χρησιμοποιούσε ο ταλαντούχος ζωγράφος για να αποδώσει ένα απαλό και έντονα σκιασμένο τόνο στον πίνακα.

Η αινιγματική έκφραση της Μόνα Λίζα, που την κάνει να φαίνεται ταυτόχρονα δελεαστική αλλά και απόμακρη, έχει δώσει στο πορτρέτο την παγκόσμια φήμη του αλλά και χιλιάδες επισκέπτες στο Λούβρο, οι οποίοι προσπαθούν να ανακαλύψουν το μυστήριο της Τζιοκόντα, έστω και τα λίγα δευτερόλεπτα που έχουν για να παρατηρήσουν τον πίνακα.

Η λέξη «gioconda» στα ιταλικά σημαίνει ευτυχία. Ο Λεονάρντο έκανε αυτή την έννοια της ευτυχίας το κεντρικό μοτίβο του πορτρέτου. Αυτή η έννοια είναι που κάνει το έργο τόσο ιδανικό.

Η φύση του τοπίου είναι τόσο αρμονικά ζωγραφισμένη, με προσοχή στις χρωματικές λεπτομέρειες, όλα έξυπνα σχεδιασμένα στο οπτικό επίπεδο των επισκεπτών. Η πρωτοτυπία του στην χρήση εναέριας προοπτικής, κάνει το έργο τέχνης μοναδικά αρμονικό και η αινιγματική απεικονιζόμενη γυναίκα με το χαμόγελό της το κάνει το πιο γνωστό έργο τέχνης του κόσμου.

monopoli.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα