Περπάτημα, το καλύτερο «φάρμακο»

Αν την επόμενη φορά που θα πάτε στον γιατρό σας φύγετε με μια συνταγή που θα λέει ...περπάτημα, μην εκπλαγείτε!

Οι μελέτες που υποστηρίζουν τα οφέλη του περπατήματος είναι τόσες πολλές που πολύ σύντομα δεν αποκλείεται να μιλάμε για ό,τι πιο κοντινό σε μια θαυματουργή θεραπεία, διά πάσαν νόσον, αναφέρουν επιστήμονες του CDC.

Ας δούμε όμως πέντε από τα πλέον απροσδόκητα οφέλη του περπατήματος:

1. Το περπάτημα καταστέλλει τα γονίδια που προάγουν την πρόσληψη βάρους. Ερευνητές από το Χάρβαρντ εξέτασαν 32 γονίδια που προάγουν την πρόσληψη βάρους

σε 12.000 ασθενείς και διαπίστωσαν ότι σε εκείνους που έκαναν ζωηρό περπάτημα τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα, η επίδραση αυτών των γονιδίων περιορίστηκε στο μισό.

2. Περιορίζει την επιθυμία για γλυκό σε συνθήκες στρες. Σύμφωνα με δύο μελέτες του Πανεπιστημίου του Έξετερ ένας περίπατος μόλις 15 λεπτών ημερησίως μπορεί να περιορίσει την επιθυμία για σοκολάτα και άλλα αμαρτωλά σνακ που περιέχουν ζάχαρη.

3. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι κάθε είδος σωματικής άσκησης λειτουργεί ευεργετικά στην πρόληψη του συγκεκριμένου είδους καρκίνου. Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι ότι όσο πιο πολύ είναι το περπάτημα τόσο πιο μεγάλο είναι το όφελος που μπορεί να αποκομίσει μια γυναίκα. Συγκεκριμένα, μελέτη της Αμερικανικής Ένωσης για τον Καρκίνο έδειξε ότι οι γυναίκες που περπατούσαν για 7 ώρες ή περισσότερο την εβδομάδα είχαν κατά 14% μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν το συγκεκριμένο είδος καρκίνου σε σχέση με τις γυναίκες που περπατούσαν τρεις ώρες ή λιγότερες ημερησίως. Mάλιστα, η μελέτη έδειξε ότι η άσκηση είχε προστατευτική δράση ακόμη και για τις γυναίκες με παράγοντες κινδύνου, όπως π.χ. η καθιστική ζωή.

4. Μειώνει τον πόνο στις αρθρώσεις. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι το περπάτημα μειώνει τον πόνο που οφείλεται στην αρθρίτιδα. Μάλιστα, οι μελέτες δείχνουν δράση και στην πρόληψη της αρθρίτιδας.
Το περπάτημα προστατεύει τις αρθρώσεις, προάγοντας τη λίπανση σε αυτές και ενδυναμώνοντας τους μύες που τις υποστηρίζουν.

5. Τονώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 1.000 άνδρες και γυναίκες έδειξε ότι εκείνοι που περπατούσαν τουλάχιστον 20 λεπτά κάθε μέρα, είχαν κατά 43% λιγότερες μέρες απουσία από τη δουλειά λόγω ασθένειας, συγκριτικά με εκείνους που περπατούσαν μια φορά την εβδομάδα η λιγότερο. Ακόμη κι όταν αρρώσταιναν, εκείνοι που περπατούσαν λιγότερο, αρρωσταίνει με πιο ήπια συμπτώματα και για λιγότερο χρόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα