Παρεμβάσεις για το κόστος των υλικών ζητούν οι κατασκευαστές

Παρεμβάσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες αυξήσεις στο κόστος των υλικών ζήτησαν χτες από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή οι επικεφαλής των 5 μεγάλων κατασκευαστικών Ομίλων.

Από το βήμα του 5ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών, ο πρόεδρος της ΑΚΤΩΡ Χρ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία έρχονται έργα πάνω από 40 δισ. ευρώ και η περιφερειακή ανάπτυξη αποτελεί κορυφαίο παράγοντα. Ωστόσο, στάθηκε και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος όπως είναι το κόστος των πρώτων υλών,

η έλλειψη προσωπικού και οι χρονοβόρες διαδικασίες.

Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι δύσκολο να δοθεί άμεσα λύση ενώ το Παρατηρητήριο θέλει μήνες, οπότε απαιτείται μεγαλύτερη αναθεώρηση τιμών, με την Ελλάδα να πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων χωρών όπως η Ρουμανία όπου υπάρχει μοντέλο αυτόματης αναπροσαρμογής μέσω ειδικού τύπου.

Όπως είπε ήδη οι εταιρείες προσπαθούν να χρηματοδοτήσουν έργα με δικά τους κεφάλαια καθώς δεν μπορούν απευθυνθούν στις τράπεζες.

Και ανέφερε ως παράδειγμα το έργου Βόνιτσα – Λευκάδα που είχε αναλάβει η ΑΚΤΩΡ επί προηγούμενης διοίκησης με έκπτωση 50% και με το διεθνές ράλι τιμών στα υλικά το κόστος κατασκευής αυξήθηκε κατά 30% .

Ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Αλ. Μιχαηλίδης υποστήριξε χθες πως πρέπει να λειτουργήσει το Παρατηρητήριο Τιμών γιατί σε διαφορετική περίπτωση οι τεχνικές εταιρείες θα είναι δύσκολο να ετοιμάσουν προσφορές για τα έργα που διεκδικούν. Ωστόσο, σημείωσε ότι η χώρα είναι σε καλύτερη φάση και υπάρχουν προοπτικές παρά την άνοδο τιμών και τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα.

Τον προβληματισμό του για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κατασκευαστικός κλάδος εξέφρασε ο Κωνσταντίνος Μιτζάλης, Διευθύνων Σύμβουλος της AVAX.

Ο ίδιος απεύθυνε έκκληση για την εύρεση λύσης για να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση επιπλέον έργων και προς αυτή την κατεύθυνση ζήτησε την αρωγή όλων των εμπλεκομένων στον κατασκευαστικό κλάδο εταιρειών. Στο θέμα της έλλειψης ανθρωπίνου δυναμικού, ο κ. Μιτζάλης παρατήρησε ότι «στη χώρα μας υπάρχει η “μαγιά” για την εκτέλεση κατασκευαστικών έργων, οπότε ζητά τη συμβολή της κυβέρνησης για την επιστροφή λαμπρών στελεχών στις ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες».

Ο γενικός διευθυντής τομέα έργων βιώσιμης ανάπτυξης της Mytilineos, Παν. Γαρδελίνος τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθεί η γενναία απόφαση εκτέλεσης των έργων παρά τις ανατιμήσεις. Αλλά να εκτελούνται υπό τους σωστούς προϋπολογισμούς έστω κι αν ο αριθμός τους είναι μικρότερης κλίμακας. Μάλιστα ανέφερε ένα παράδειγμα όπου ο όμιλος πρόσφατα ανέλαβε 2 συμβάσεις σε Μ. Βρετανία και Πολωνία ύψους 530 εκατ. ευρώ, με τις αρχικές προσφορές στα τέλη 2021 να είναι στα 450 εκατ. ευρώ.

Όταν ήρθε σε επαφή και διαπραγματεύσεις με πελάτες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία θέτοντας το δίλλημα ή να αλλάξουν οι προϋπολογισμοί, όπως και τελικά συνέβη, ή να περιμένουνε οι δύο πλευρές να ηρεμήσει η κατάσταση. «Αρα ίδως πρέπει να γίνει και εδώ το ίδιο, να ανέβουν οι προϋπολογισμοί και ας γίνουν λιγότερα έργα, 9 αντί για 10», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο διευθύνων σύμβουλος της Intrakat Πέτρος Σουρέτης ανέφερε πως η αύξηση φτάνει το 174% στην άσφαλτο, το 80% στον σίδηρο, στο 160% στον μορφοσίδηρο, 60% στο πλαστικό, 200% στην ενέργεια. Μάλιστα ο ίδιος εκτίμησε ότι θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα μετά την καταστροφή των εργοστασίων στο Αζοφστάλ της Ουκρανίας, όπου παράγονταν το 30% κάποιων υλικών, όπως σίδηρος.

“Τα νούμερα πιστοποιούν ότι ο κατασκευαστικός κλάδος βρίσκεται σε μία περίοδο άνθισης και επέκτασης” τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, κάνοντας λόγο για «επίπεδα ρεκόρ».

“Είμαστε πλέον σε μία κατάσταση πολύ διαφορετική από αυτή που βρεθήκαμε πριν τρία χρόνια. Πρέπει να κάτσουμε κάτω όλοι οι φορείς και όλα τα κόμματα, να βρούμε πραγματικές λύσεις”, τόνισε. “Ο κατασκευαστικός κλάδος διαθέτει πλέον τη δυναμική να μεταδώσει την αναπτυξιακή του ώθηση σε ολόκληρη την οικονομία και την κοινωνία, με χιλιάδες νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης, τόσο για επιστημονικό όσο και για τεχνικό προσωπικό”, δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι: “ο κατασκευαστικός κλάδος πρωτοστατεί πλέον στο brain gain, ένα ζήτημα που έχει θέσει πολύ ψηλά στην ατζέντα του και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης”.

Keywords
Τυχαία Θέματα