Παρασκευή Μεντζελοπούλου: Μύθοι και αλήθειες για την κορτιζόνη

Στους συνηθέστερους μύθους και αλήθειες σχετικά με τη λήψη κορτιζόνης αναφέρθηκε στην εκπομπή Health Matters του The Caller, η Ενδοκρινολόγος -Διαβητολόγος Παρασκευή Μεντζελοπούλου, MD.

“Η κορτιζόνη είναι ένα φάρμακο που μιμείται τη δράση μιας φυσιολογικής ορμόνης, της κορτιζόλης, η οποία χορηγείται σε μεγάλες ποσότητες για να ασκήσει αντιφλεγμονώδη

δράση.

H κορτιζόνη έχει την ιδιότητα να ‘κοιμίζει’ το ανοσοποιητικό σύστημα και τη χρησιμοποιούμε σε καταστάσεις όπου θέλουμε το ανοσοποιητικό μας να πέσει, όπως π.χ. στα αυτοάνοσα νοσήματα. Μπορεί να χρειαστεί να τη δώσουμε και σε περιπτώσεις όπου υπάρχει υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού, όπως π.χ. σε μία λοίμωξη όπως ο COVID-19.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο άσθμα, αλλά και σε δερματικές παθήσεις, που μπορεί να μην έχουν αυτοάνοση αιτιολογία.
Χρησιμοποιείται επίσης σε καταστάσεις όπου υπάρχει οίδημα, όπως π.χ. γύρω από έναν όγκο ή κάπου αλλού στο σώμα, αλλά και επικουρικά στην χημειοθεραπεία, για να μειώσει τη φλεγμονή του σώματος”, τόνισε η ειδικός.

Παρενέργειες

Ποιες είναι οι παρενέργειες της λήψης κορτιζόνης για τις οποίες ακούμε πολλά; Η κυρία Μεντζελοπούλου εξηγεί: “Σε μεγάλη δοσολογία και όταν λαμβάνεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, η λήψη κορτιζόνης έχει παρενέργειες. Αν μάλιστα κάποιος δεν προσέξει, οι παρενέργειες αυτές μπορεί να είναι σημαντικές.
Όταν όμως χρειαστεί να πάρουμε κορτιζόνη για μικρό χρονικό διάστημα π.χ. για μερικές μέρες, η πιθανότητα να έχουμε επιπλοκές είναι πολύ μικρή.

Σε κάθε περίπτωση, η κορτιζόνη μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σακχάρου, αύξηση στην αρτηριακή πίεση λόγω της κατακράτησης υγρών, διαταραχή της περιόδου στις γυναίκες, τριχόπτωση, αυξημένη τριχοφυΐα, ακμή και διαταραχή στην αποθήκευση του λίπους. Επίσης, σχετίζεται με την εμφάνιση οστεοπόρωσης, όταν η λήψη της είναι μακροχρόνια”.

“Εκεί χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή”, τόνισε ο ειδικός. “Σε αυτές τις περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί η συμπληρωματική πρόσληψη ασβεστίου και ίσως και προληπτικής θεραπείας, ώστε να μην εμφανιστεί οστεοπόρωση”, πρόσθεσε.

Μέτρα πρόληψης

Όταν κάποιος λαμβάνει κορτιζόνη, θα πρέπει, σύμφωνα με την κυρία Μεντζελοπούλου:

* Να μειώσει την πρόσληψη υδατανθράκων και αμυλούχων τροφών. Αν κάνεις είναι προσεκτικός με τη διατροφή του και συνεχίζει την άσκησή του, τότε δεν θα πάρει βάρος.

* Να λαμβάνει τα μέτρα προστασίας από λοιμώξεις. Ένα άτομο που λαμβάνει κορτιζόνη, έχει αυξημένο κίνδυνο, αν εκτεθεί σε κάποιο λοιμώδες νόσημα, να νοσήσει πιο βαριά.

* Επίσης, επειδή η κορτιζόνη μειώνει τις προσταγλανδίνες, ουσίες που προστατεύουν το στομάχι, μπορούν να εμφανιστούν φθορές, τόσο στο στομάχι όσο και στο έντερο, όπως λ.χ. έλκος.

Δείτε όλη τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παρασκευή Μεντζελοπούλου, Μύθοι,paraskevi mentzelopoulou, mythoi