Κατερίνα Ταγαρά: «Παράνομη και αντισυνταγματική η υποκλοπή συνομιλιών Ανδρουλάκη»

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της υποκλοπής τηλεφωνικών συνομιλίων του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, ο κοινοβουλευτικός έλεγχος των ενεργειών των υπαλλήλων-οργάνων της ΕΥΠ είναι απαραίτητος.

Για πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση, υποκλέπτονται τηλεφωνικές συνομιλίες υποψηφίου αρχικώς και εν συνεχεία πολιτικού αρχηγού νόμιμου κόμματος που μετέχει νόμιμα στη ελληνική Βουλή

(για να μη συγκρίνουμε το ΠΑΣΟΚ με τη Χρυσή Αυγή).

Ο κ. Ανδρουλάκης ως αρχηγός κόμματος που μετέχει στη Βουλή έχει θεσμικό ρόλο προστατευόμενο συνταγματικά (αρ 37 Συντάγματος). Επομένως, η αποδεδειγμένη και ομολογημένη παρακολούθηση του τηλεφώνου του χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει, δημιουργεί και συνταγματικό ζήτημα χωρίς αμφιβολία και θυμίζει εποχές που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε.

Το Ελληνικό Σύνταγμα είναι υπέρτερο και ανώτερο κάθε νόμου ακόμη και αυτού που ρυθμίζει την λειτουργία της ΕΥΠ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάποιος Έλληνας πολίτης -ακόμη κι αν αυτός είναι ο πρωθυπουργός- εξαιρείται από το να τηρεί το Σύνταγμα και τους Νόμους. Για το λόγο αυτό, ορθώς ο κ Ανδρουλάκης ζήτησε να δημοσιοποιηθεί ο λόγος για τον οποίο παρακολουθούνταν.

Γιατί δεν αποκαλύπτεται δημόσια ο λόγος;

Γιατί δεν αποδίδεται κάποια κατηγορία ή έστω πολιτική μομφή στον κ. Ανδρουλάκη αν υπάρχει; Γιατί δεν βγαίνουν όλα τα στοιχεία περί της υποκλοπής στο «φως» όπως ο ίδιος ορθώς ζητεί;

Κι αν τα στοιχεία αυτά είναι απόρρητα ως δήθεν αφορώντα την εθνική ασφάλεια, από τη στιγμή που ο κ. Aνδρουλάκης ως «αντικείμενο» της παρακολούθησης συναινεί στη δημοσιοποίηση, γιατί δεν εκτίθενται στον ελληνικό λαό για να ικανοποιηθεί η διαφάνεια της ως το σημαντικότερο αγαθό;

Eίναι αναμφισβήτητο ότι η συνταγματική και κοινοβουλευτική σταθερότητα είναι το υπέρτατο συμφέρον που καθιστά παράνομη και αντισυνταγματική την υποκλοπή των τηλεφωνικών συνομιλίων του κ. Ανδρουλάκη.

Για το λόγο αυτό πρέπει άμεσα να συγκληθεί η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής, να εξετάσει τις ενέργειες των οργάνων της ΕΥΠ επί του θέματος αυτού και να δημοσιοποιήσει με σαφήνεια και επαρκή αιτιολογία το πόρισμά της με τους περιορισμούς που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής.

Mε τον τρόπο αυτό η Επιτροπή* θα εκπληρώσει την αποστολή της ως ενός από τους βασικούς εγγυητές κοινοβουλευτικά της πολιτικής και γενικότερα της δημόσιας ζωής της χώρας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΓΑΡΑ, Δικηγόρος

*Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας

Σύμφωνα με το αρθρο 43 A του Κώδικα Κανονισμού Εργασιών της Βουλής όπως ισχύει τροποποιημένος ως σήμερα, έχουν θεσμοθετηθεί και λειτουργούν δέκα ειδικές μόνιμες επιτροπές της Βουλής ανάμεσα στις οποίες η μόνιμη επιτροπή θεσμών και διαφάνειας. Αντικείμενο της επιτροπής αυτής είναι «o Κοινοβουλευτικός έλεγχος» επί των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών καθώς και η έρευνα και αξιολόγηση κάθε στοιχείου χρήσιμου για τη μελέτη και επεξεργασία προτάσεων που συμβάλλουν στη διαφάνεια της πολιτικής και γενικότερα της δημόσιας ζωής της χώρας και η παρακολούθηση της εφαρμογής τους.

Στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας ανήκει ο Κοινοβουλευτικός έλεγχος για τα ζητήματα που αφορούν και στη δραστηριότητα της Εθνικής Υπηρεσίας ληροφοριών (Ε.Υ.Π.). Οι συζητήσεις για τη δραστηριότητα της Ε.Υ.Π. είναι απόρρητες και τα μέλη της επιτροπής δεσμεύονται να τηρούν το απόρρητο αυτό και μετά τη λήξη της θητείας τους. Η επιτροπή μπορεί να δημοσιεύει τα πορίσματα του ελέγχου της, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη την, κατά τα ανωτέρω, υποχρέωση τήρησης του απορρήτου.

Keywords
Τυχαία Θέματα