Παρακολουθήσεις: Σε θέσεις μάχης ξανά τα κόμματα – Το μήνυμά των δύο πρώτων δημοσκοπήσεων

Θέσεις μάχης παίρνουν εκ νέου σήμερα τα κόμματα στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου θα συζητηθεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση.

Πιο συγκεκριμένα στις 12 το μεσημέρι, ξεκινάει η συζήτηση της πρότασης που έχει καταθέσει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για σύσταση Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής της Βουλής

προκειμένου να διερευνήσει «την υπόθεση παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και ευρωβουλευτή κ. Νίκου Ανδρουλάκη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών [ΕΥΠ] ή και από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, την επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το κακόβουλο λογισμικό predator, την παράνομη χρήση αυτού στην Ελληνική επικράτεια και την έρευνα για την ύπαρξη ευθυνών του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και κάθε άλλου εμπλεκόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου».

Σύμφωνα με τη Διάσκεψη των Προέδρων, η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των έξι κοινοβουλευτικών ομάδων.

Στην συνέχεια θα υπάρξουν τρεις κύκλοι ομιλητών – βουλευτών κατ’ αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων, οι τοποθετήσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και όσων πολιτικών αρχηγών θελήσουν να λάβουν τον λόγο.

Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας προκειμένου να διαπιστωθεί πως η πρόταση έλαβε τουλάχιστον 120 θετικές ψήφους.

Η έγκριση της πρότασης θεωρείται δεδομένη καθώς πέραν της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ θα τη στηρίξουν ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25, καθώς και το ΚΚΕ.

Έτσι αναμένεται να υπερβεί τον πήχη των 120 ψήφων που θέτει το αναθεωρημένο Σύνταγμα για τη σύσταση Εξεταστικής από τη μειοψηφία, και να συγκεντρώσει περί τις 139 ψήφους.

Οι  πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις

Οι πρώτες δύο δημοσκοπήσεις (GPO – Marc) που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο, είναι ενδεικτικές για το πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί.

Στη δημοσκόπηση της GPO, που πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των αποκαλύψεων για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από τις 22 έως τις 24 Αυγούστου, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί προβάδισμα 6,3 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με μια μικρή κάμψη.

Το κυβερνών κόμμα καταγράφει ποσοστό 31,4%, μειωμένο κατά 1,7% σε σχέση με την τελευταία μέτρηση της ίδιας εταιρίας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει το ποσοστό του κατά μία περίπου μονάδα και πηγαίνει στο 25,1%.

Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει άνοδο και αποτυπώνεται στο 12,1%, ενώ σχετικά σταθερά καταγράφονται τα ποσοστά των υπόλοιπων κομματικών σχηματισμών.

Σύμφωνα με την έρευνα της Marc για το «Πρώτο Θέμα», στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 32% (που είναι μειωμένο κατά 0,2% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρίας) και προηγείται κατά 8,5 εκατοστιαίες μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα της αντιπολίτευσης αυξάνει την απήχησή του κατά 0,5% και φτάνει στο 23,5%. Αντίστοιχη αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα παρουσιάζει και το ΠΑΣΟΚ που φτάνει στο 12,3%.

Και στη δημοσκόπηση της GPO που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» καταγράφεται ότι το σημαντικότερο ζήτημα στη χώρα αυτή τη στιγμή είναι η ενεργειακή κρίση (36,7%). Με ελάχιστη διαφορά έπεται το ζήτημα της γενικότερης ακρίβειας και του πληθωρισμού (36,3%).

Οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις κατατάσσονται στην τελευταία θέση στη δημοσκόπηση της Marc.

Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, Τζον Κέρι

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 10.00, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, Τζον Κέρι.

Keywords
Τυχαία Θέματα