Όχι του ΠΟΥ στη χρήση των γλυκαντικών για τον έλεγχο του βάρους

Χαστούκι σε όσους θεωρούν ότι η χρήση των γλυκαντικών υλών τους βοηθά στη διαχείριση του βάρους τους, αποτελεί η νέα σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που αποφαίνεται αρνητικά στη χρήση γλυκαντικών με στόχο τον έλεγχο του σωματικού βάρους και τη μείωση των μη μεταδοτικών νοσημάτων όπως η παχυσαρκία.

Η σύσταση βασίζεται στα ευρήματα μιας συστηματικής ανασκόπησης, η οποία συγκέντρωσε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα που υποδεικνύουν ότι η χρήση γλυκαντικών υλών (συνθετικών και φυσικών- ακεσουλφάμης Κ, ασπαρτάμης, αντβαντάμης,

κυκλαμικού οξέος, νεοτάμης, σακχαρώδης, σουκραλόζης, στέβιας και παράγωγων στέβιας) δεν επιφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη στη μείωση του σωματικού λίπους στους ενήλικες στα παιδιά.

Μάλιστα, η ανασκόπηση αναφέρει ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμη και ανεπιθύμητες ενέργειες από τη μακροχρόνια χρήση των γλυκαντικών υλών, όπως ο αυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

“Η αντικατάσταση της ζάχαρης με γλυκαντικές ύλες δεν βοηθά στον έλεγχο του βάρους μακροπρόθεσμα. Οι άνθρωποι πρέπει να εξετάσουν άλλους τρόπους για να μειώσουν την πρόσληψη της ζάχαρης στη διατροφή τους, όπως η κατανάλωση τροφίμων με φυσικά σάκχαρα, π.χ. φρούτων ή τροφίμων και ποτών χωρίς ζάχαρη», σημειώνει η Francesco Branca, Διευθύντρια Διατροφής και Ασφάλειας Τροφίμων του ΠΟΥ.

“Οι γλυκαντικές ύλες δεν είναι βασικοί διατροφικοί παράγοντες και δεν έχουν θρεπτική αξία. Οι άνθρωποι θα πρέπει να μειώσουν εντελώς τη ζάχαρη στη διατροφή τους, ξεκινώντας από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, για να βελτιώσουν την υγεία τους”, πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Όχι του ΠΟΥ στη χρήση των γλυκαντικών για τον έλεγχο του βάρους,