Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπερψηφίζει την πρόταση ΠΑΣΟΚ για εξεταστική- Καταψηφίζει την τοποθέτηση Δεμίρη στην ΕΥΠ

Ως την κορυφή του παγόβουνου θεωρεί τις έως τώρα αποκαλύψεις για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καταγγέλλοντας τον πρωθυπουργό πως λειτούργησε ως ο επικεφαλής μιας σκοτεινής ομάδας.

Ως εκ τούτου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα υπερψηφίσει την πρόταση που κατέθεσε σήμερα το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Όμως δεν θα ψηφίσει την Τετάρτη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την τοποθέτηση του κ. Θεμιστοκλή Δεμίρη ως νέου διοικητή της ΕΥΠ

καθώς “δεν είναι διακομματική επιλογή, αλλά επιλογή Μητσοτάκη που είναι εγκέφαλος του σκανδάλου” και κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει λάβει εντολή συγκάλυψης και όχι διαλεύκανσης ων παρακολουθήσεων, είτε αυτές είναι παράνομες είτε νόμιμες.

Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν κρύβει τον προβληματισμό του για τους χειρισμούς στο πεδίο της δικαστικής διερεύνησης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκου καθώς φαίνεται ότι δεν διερευνά το μείζον σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και το Predator, αλλά το πώς έγιναν οι διαρροές των στοιχείων της παρακολούθησης.

Στη σημερινή κοινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με τον πολιτικό σχεδιασμό του κόμματος και το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας  υπό τον Αλέξη Τσίπρα διασαφηνίστηκε η γραμμή που θα ακολουθήσει το κόμμα το επόμενο διάστημα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση διασαφηνίζει μέσω κύκλων πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραμένει σταθερός σε όσα έχει διατυπώσει ήδη από την πρώτη μέρα των αποκαλύψεων και θυμίζει ότι: έχει ήδη καταθέσει πρόταση για διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών καθώς και ότι έχει εδώ και 15 ημέρες ζητήσει την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ώστε να κληθούν να καταθέσουν σε αυτήν οι εμπλεκόμενοι αποπεμφθέντες Γρηγόρης Δημητριάδης, Παναγιώτης Κοντολέων και η εποπτεύουσα εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου.

Επίσης, η Κουμουνδούρου εκτιμά και επιμένει ότι την απόλυτη ευθύνη πολιτική και όχι μόνο για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων την έχει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. “Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα επιτελικό παρακράτος με εγκέφαλο τον ίδιο τον πρωθυπουργό” αναφέρουν πηγές του κόμματος. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο πρωθυπουργός ψεύδεται όταν ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε αφού η πρώτη του πολιτική κίνηση το 2019 ήταν να θέσει την ΕΥΠ απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο τοποθετώντας τον ανιψιό και στενότερο συνεργάτη του προκειμένου να οργανώσει το κύκλωμα των παράνομων παρακολουθήσεων. Επίσης, μετά το αίτημα του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη για ενημέρωση έφερε τροπολογία που εμπόδιζε στην αρμόδια αρχή, την ΑΔΑΕ να δώσει στοιχεία για την παρακολούθηση οποιουδήποτε πολίτη. Κι εν συνεχεία η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προκειμένου να ακυρωθεί η νομοθετική συγκάλυψη των παρακολουθήσεων, ώστε να μπορεί η ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους πολίτες ότι παρακολουθούνταν.

Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν κύκλοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να κερδίσει χρόνο, ώστε να σβήσει τα ίχνη των παρακολουθήσεων και να στήσει επί της ουσίας μια μεγάλη επιχείρηση συγκάλυψης. Σε αυτό όπως πιστεύουν συντείνουν αφενός η άρνησή του να πάρει πίσω την τροπολογία για την ΑΔΑΕ, κι αφετέρου η επιχείρηση φθηνού αντιπερισπασμού να ζητήσει εξεταστική επιτροπή για διάστημα δεκαετίας . “Υπάρχει έστω κι ένας πολίτης που να πιστεύει ότι αν το καθεστώς Μητσοτάκη είχε οποιοδήποτε στοιχείο εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για παρόμοιες πρακτικές δεν θα το είχε ήδη βγάλει στο φως;” σχολιάζουν παράγοντες του κόμματος καλώντας τον πρωθυπουργό να μην επιχειρήσει τέτοιο ανυπόστατο συμψηφισμό, που μόνο την ενοχή του υποδηλώνει. Κάτι που σύμφωνα με την Κουμουνδούρου επιβεβαιώνεται και από το γεγονός πως 10 ημέρες μετά το ρεπορτάζ της Καθημερινής πως παρακολουθούνταν τουλάχιστον 7-8 πολιτικοί η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε καμία απολύτως διάψευση.

Αλέξης Τσίπρας: Πρωτοσέλιδο στα διεθνή ΜΜΕ οι παράνομες παρακολουθήσεις

Εν τω μεταξύ σε ανάρτησή του ο Αλέξης Τσίπρας εξαπολύει ακόμα μία επίθεση στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή το καυστικό άρθρο του Αλεξάντερ Κλαπ στους “New York Times”.

Το άρθρο φέρει τον τίτλο «Η σαπίλα στην καρδιά της Ελλάδας είναι τώρα καθαρή για να τη δει ο καθένας» και το κείμενο ξεκινά με αναφορές στον Απρίλιο του 2018 και τις «δεσμεύσεις» του -τότε- αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, για μια «κυβέρνηση που θα υπηρετεί τα συμφέροντα του πολίτη» και για την εξάλειψη πρακτικών του παρελθόντος περί νεποτισμού και διαφθοράς.

Υπενθυμίζει, ακόμη, τη δήλωσή του όταν εξελέγη πρωθυπουργός ότι η Ελλάδα «μπορεί να σηκώσει υπερήφανα και πάλι το κεφάλι».

Σε ανάρτηση του στο Twitter, ο Αλέξης Τσίπρας κοινοποιεί το σχετικό άρθρο, σχολιάζοντας πως “η σήψη του επιτελικού παρακράτους και των παράνομων παρακολουθήσεων γίνονται πρωτοσέλιδο στα διεθνή ΜΜΕ. Όσο ο κ. Μητσοτάκης παραμένει, τόσο θα διασύρει τη χώρα διεθνώς”.

Η σήψη του επιτελικού παρακράτους και των παράνομων παρακολουθήσεων γίνονται πρωτοσέλιδο στα διεθνή ΜΜΕ.
Όσο ο κ. Μητσοτάκης παραμένει, τόσο θα διασύρει τη χώρα διεθνώς. pic.twitter.com/LU4DL9YZt4

Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras (@atsipras) August 22, 2022

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ, - Καταψηφίζει, Δεμίρη, ΕΥΠ,syriza-ps, pasok, - katapsifizei, demiri, efp