Ο στόχος επετεύχθη για τον Αλέξη Τσίπρα – Τα μηνύματα της Κεντρικής Επιτροπής

Ο στόχος του Αλέξη Τσίπρα σε σχέση με τις εσωκομματικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επετεύχθη.

Ο ίδιος σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή εξελέγη πρόεδρος με 150.193 ψήφους, ο αριθμός των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αυξήθηκε κατά 110.000 μέλη (στο σύνολο 172.000) και η σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής φανερώνει την κυριαρχία των «προεδρικών» και των επιμέρους τάσεών τους που υπηρετούν το ίδιο πολιτικό σχέδιο με την ηγεσία.

Εκ παραλλήλου οι κάλπες

της Κυριακής έστειλαν ένα σαφές μήνυμα προς το πολιτικό σύστημα ότι μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας επιθυμεί την πολιτική αλλαγή, κάτι που φάνηκε άλλωστε και από τις αντιδράσεις κυβερνητικών στελεχών και της Νέας Δημοκρατίας σε ό, τι αφορά στο ύψος της συμμετοχής.

Η πρώτη δεκάδα των μελών της Κεντρικής Επιτροπής αποτυπώνει και το νέο κομματικό τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Στην πλειονότητά τους νέα στελέχη, ουδείς υπερβαίνει την ηλικία των 60 ετών κι επιπλέον κανένας εκπρόσωπος από την ιστορική ηγεσία του κόμματος. Στην πρώτη δεκάδα κατετάγησαν 3 γυναίκες και μάλιστα οι δύο από αυτές απέσπασαν την πρώτη και τη δεύτερη θέση σε σταυρούς προτίμησης: Η Ρένα Δούρου που έκανε την ανατροπή και πριν την ολοκλήρωση της καταμέτρησης στα τελευταία 4 εκλογικά τμήματα προηγούνταν με 25 σταυρούς και η Έφη Αχτσιόχλου.

Ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μάλιστα των παλαιών μελών έδειξε ότι συσπειρώνεται γύρω από την ηγεσία και τις επιλογές της και μάλιστα ότι απλώνει δίχτυ προστασίας απέναντι σε στελέχη που έχουν στοχοποιηθεί κι έχουν νομικές εκκρεμότητες όπως η Ρένα Δούρου για το Μάτι και τη Μάνδρα και ο Νίκος Παππάς για τις τηλεοπτικές άδειες.

Οι πασοκογενείς έδειξαν ότι έχουν πλέον μεγάλη επιρροή στο κομματικό γίγνεσθαι με τους Γιάννη Ραγκούση και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να κατατάσσονται ψηλά στις προτιμήσεις των μελών, όπως επίσης και ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Διονύσης Τεμπονέρας στελέχη με αναφορά προέλευσης το ΠΑΣΟΚ.

Επιπλέον στελέχη της νεότερης γενιάς όπως ο Κώστας Ζαχαριάδης κατέγραψαν σημαντική παρουσία, ενώ οι δύο πιο στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα Δημήτρης Τζανακόπουλος και Νάσος Ηλιόπουλος συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα στελεχών μολονότι δεν συγκρότησαν κάποιον μηχανισμό.

Από την άλλη οι κάλπες έδειξαν σαφή υποχώρηση της δυναμικής της “Ομπρέλας”. Κορυφαία στελέχη του κόμματος που ανήκουν στην μειοψηφία κάνουν την εμφάνισή τους στην δεύτερη δεκάδα της Κεντρικής Επιτροπής.

Από την «Ομπρέλα» αν εξαιρέσει κανείς τη Θεανώ Φωτίου που θεωρείται «προεδρική» της τάσης στην δεύτερη δεκάδα κατατάσσονται οι Νίκος Φίλης, Νίκος Βούτσης και Ευκλείδης Τσακαλώτος, δηλαδή η τριάδα που «πρώτευσε» σε σταυρούς στο Συνέδριο του 2016.

Επίσης, ο Πάνος Σκουρλέτης από τα ηγετικά στελέχη της Ομπρέλας κινείται κάπου στην 25η θέση.

Η πτώση των δυνάμεων της εσωκομματικής αντιπολίτευσης οφείλεται αφενός σε ένα «πάγωμα» των μελών, για τον τρόπο με τον οποίο η Ομπρέλα διαχειρίστηκε τη διαφωνία της σε ό, τι αφορά στις αλλαγές στον τρόπο εκλογής Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, στην συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου με αναφορές στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και στον επεισοδιακό τρόπο με τον οποίο έκλεισαν οι εργασίες του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Να σημειωθεί ότι οι «προεδρικοί» και σε πολλές περιφέρειες «πασοκογενείς» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επικράτησαν με διαφορά και στην περιφέρεια. Για παράδειγμα ο Θάνος Μωραϊτης ήρθε πρώτος στην Δυτική Ελλάδα και η Θεοδώρα Τζάκρη πρώτη στην Κεντρική Μακεδονία με δεύτερη την Κατερίνα Νοτοπούλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αλέξη Τσίπρα –, Κεντρικής Επιτροπής,alexi tsipra –, kentrikis epitropis