Ο Πολιτισμός στο Απόσπασμα

Από τότε που ξεκίνησε να υπάρχει ο άνθρωπος ξεκίνησε παράλληλα με αυτόν να υπάρχει και ο Πολιτισμός.

Ο Πολιτισμός είναι απόλυτα συνυφασμένος και άρρηκτα συνδεδεμένος με τον άνθρωπο. Αυτό γιατί; Γιατί ο πολιτισμός εξέφραζε και συνεχίζει να εκφράζει από πάντα μια βαθιά ανάγκη του ανθρώπου για ελευθερία και αγάπη, για αλληλεγγύη και ανθρωπιά, για την συγκρότηση μιας οργανωμένης κοινωνίας και τη δημιουργία ισχυρών δεσμών μεταξύ των ανθρώπων.

Σύμφωνα με τον παρακάτω ορισμό, Πολιτισμός είναι: «το σύνολο των υλικών, πνευματικών,

τεχνικών επιτευγμάτων και επιδόσεων, που είναι αποτέλεσμα των δημιουργικών δυνάμεων και των ικανοτήτων του ανθρώπου και που εκφράζεται ιστορικά στους τύπους και στις μορφές οργάνωσης και δράσης της κοινωνίας καθώς και στη δημιουργία (υλικών και πνευματικών) αξιών».

Με μεγάλη θλίψη, λοιπόν, παρατηρώ τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τον Πολιτισμό και συγκεκριμένα σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, το οποίο εμμέσως πλην σαφώς, αυτό που κάνει είναι να υποβιβάζει τα πτυχία των καλλιτεχνών και ιδίως των ηθοποιών και να τα ισοσταθμίζει με απολυτήρια λυκείου. Παρατηρώ αποσβολωμένος κάτι, το οποίο στα πολλά χρόνια ζωής μου, αλλά και της πολιτικής, δικηγορικής και συγγραφικής μου πορείας, δεν είχα διανοηθεί ότι μπορεί να συμβεί. Τι είναι αυτό; Την ελληνική Πολιτεία να προσπαθεί να υποβιβάσει και σταδιακά να αποκόψει κάθε είδους τέχνης, κάθε δράση πολιτισμού, από την ελληνική κοινωνία.

Όμως, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, δεν έχετε μάλλον καταλάβει πως δεν νοείται κοινωνία χωρίς Πολιτισμό; Δεν έχετε καταλάβει πως ο Πολιτισμός αποτελεί το οξυγόνο της κοινωνίας; Προφανώς και όχι, διότι αυτό που προσπαθείτε συστηματικά να επιτύχετε είναι να απαξιώσετε όσο περισσότερο μπορείτε την τέχνη και τον πολιτισμό με αποκορύφωμα αυτής της συστηματικής σας προσπάθειας να είναι το ΠΔ.

Το αδιανόητο αυτό ΠΔ επηρεάζει κυρίως τις παραστατικές τέχνες. Οι ηθοποιοί είναι αυτοί που πρωτοστατούν στον αγώνα για την διεκδίκηση των αυτονόητων δικαιωμάτων τους, δηλαδή, την δίκαιη αντιμετώπιση από το κράτος και την Πολιτεία. Πέρα από τις απεργίες που πραγματοποιήθηκαν το αμέσως προηγούμενο διάστημα, το αποκορύφωμα της προσπάθειας των καλλιτεχνών, ήρθε στις 8/2 όταν σύσσωμοι οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου παραιτήθηκαν από τη θέση τους και στη συνέχεια ακολούθησε στις 9/2 η παραίτηση 21 καθηγητών της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Για τον λόγο αυτό, για τις θαρραλέες προσπάθειες των ανθρώπων αυτών, όλοι οι ενσυνείδητοι πολίτες οφείλουμε να είμαστε στο πλευρό τους, και ο καθένας μας ξεχωριστά, από το δικό του μετερίζι να υποστηρίξει τον αγώνα αυτό.

Τα δύσκολα αυτά χρόνια της οικονομικής κρίσης, της πανδημίας, του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης, ο Πολιτισμός και η τέχνη έχει παραμεριστεί, καθώς πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να παρουσιάσουν τον Πολιτισμό, ως είδος πολυτελείας, ενώ στην πραγματικότητα ο Πολιτισμός έχει την ίδια αναγκαιότητα για την κοινωνία με αυτήν που έχει το οξυγόνο για τον άνθρωπο.

Ο ρόλος του ηθοποιού, είναι απαραίτητος για την κοινωνία, όπως άλλωστε λέει η ίδια η λέξη ο ηθοποιός, ποιεί ήθος, δηλαδή διαμορφώνει χαρακτήρα στα άτομα μέσα από το θέατρο. Από την τραγική εποχή, αυτός είναι ο ρόλος του ηθοποιού και του θεάτρου. Δεν μπορεί, δεν έχει το δικαίωμα η Πολιτεία να υποβαθμίσει αυτόν το ρόλο και όλοι οι καλλιτέχνες να ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας και αβεβαιότητας.Tο επαίσχυντο, λοιπόν, αυτό ΠΔ, θέτει εν αμφιβόλω ακόμα και τα θεσμοθετημένα δικαιώματα των καλλιτεχνών.

Η κυβέρνηση έστω και την τελευταία στιγμή οφείλει να ακούσει τον κόσμο του Πολιτισμού και να αποσύρει το ΠΔ, και όχι με ντροπιαστικές τροπολογίες και εμπαιγμούς να προσπαθεί να κοροϊδέψει όλον αυτό τον κόσμο που διεκδικεί τα δίκαιά του.

Τέλος, η κυβέρνηση οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη τα αιτήματα των ανθρώπων του Πολιτισμού, δηλαδή πέρα από την απόσυρσή του ΠΔ, την επαναφορά των επαγγελμάτων τους στο καθεστώς ΤΕ για όλους (και ΠΕ για όσους κλάδους ίσχυε), την ίδρυση Δημόσιας και δωρεάν Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης (Πανεπιστήμιο Παραστατικών Τεχνών) και ενίσχυση της καλλιτεχνικής και αισθητικής εκπαίδευσης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Οφείλουμε να σταθούμε όλοι μαζί στο πλευρό των ανθρώπων αυτών, οφείλουμε να σώσουμε τον Πολιτισμό στη χώρα, να μην υποκύψουμε στις ακραία νέο-φιλελεύθερες πολιτικές του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης του, όπου προτάσσουν το κέρδος πάνω από τον Άνθρωπο. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά μας, για εμάς ο Άνθρωπος και εν προκειμένω, ο Καλλιτέχνης είναι πάνω από όλα.

Λουκάς Αποστολίδης

πρ. Αντιπρόεδρος της Βουλής

Υπ. Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Νότιο Τομέα (Β3) Αθηνών

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πολιτισμός, Απόσπασμα,politismos, apospasma