Ο κορονοϊός μπορεί να φέρει πρόωρη εμμηνόπαυση -Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης που εσφαλμένα αποδίδονται σε Long Covid

Πολλές γυναίκες στην ηλικία της εμμηνόπαυσης βιώνουν ενοχλητικά συμπτώματα, τα οποία εσφαλμένα αποδίδουν στο λεγόμενο Long Covid. Πολλά από τα συμπτώματα του συνδρόμου μοιάζουν με εκείνα της εμμηνόπαυσης, καθώς περιλαμβάνουν κόπωση, πόνους στους μύες, δυσκολία συγκέντρωσης και brain fog, διαταραχές ύπνου, ζαλάδες και πονοκεφάλους.

Αυτό που δεν θα πρέπει να ξεχνούν οι γυναίκες που βρίσκονται κοντά στην ηλικία της εμμηνόπαυσης, δηλαδή κοντά στα 45+ είναι ότι

η λοίμωξη από κορονοϊό μπορεί για να τις βάλει πιο νωρίς σε κατάσταση εμμηνόπαυσης, καθώς προκαλεί σημαντικές διαταραχές στον γυναικείο κύκλο.

Οι περισσότερες γυναίκες που παραπονιούνται για συμπτώματα Long Covid είναι γυναίκες που βρίσκονται στα μέσα ή στα τέλη της δεκαετίας των 40, επομένως είναι πιο λογικό να εξετάσουν την πιο προφανή αιτία των συμπτωμάτων τους, που είναι η εμμηνόπαυση.

Τόσο στην εμμηνόπαυση, όσο και στη χρονική, μερικές φορές αρκετά μεγάλη, περίοδο πριν από αυτή, δηλαδή την περιεμμηνόπαυση, οι γυναίκες βιώνουν μία σειρά συμπτωμάτων που διαταράσουν σε μικρότερο ή και πολύ μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα τους.

Στη φάση αυτή από την εμπειρία μου, και πέρα από τα προφανή συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, που είναι οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις, είναι πολλές οι γυναίκες που διαμαρτύρονται για μία απίστευτη κούραση, που συχνά συνοδεύεται από μυϊκό σωματικό άλγος, σοβαρές διαταραχές στον ύπνο τους, αδυναμία συγκέντρωσης και αυτό που ονομάζεται “ομίχλη μυαλού” και πιο συχνούς πονοκεφάλους ή μια συνεχόμενη μερικές φορές ζάλη, η οποία μάλιστα φαίνεται να είναι πιο έντονη στο χώρο εργασίας που το στρες είναι πιο έντονο.

Εάν κοιτάξει κάποιος την παραπάνω πρόταση σε ουδέτερο πλαίσιο, μπορεί πολύ εύκολα να καταλήξει στο συμπέρασμα πως αναφέρομαι σε αυτό που αποκαλούμε long covid”, σημειώνει η Χαρούλα Μπιλάλη, BSc, MMedSc, Μοριακή Βιολόγος Αναπαραγωγής & Μικροβιώματος, CEO της Ferticeutics και προσθέτει: “Σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι για τις γυναίκες να βιώνουν τα παραπάνω εξαιτίας και των δύο, δηλαδή εμμηνόπαυσης KAI long covid. Είναι σαν να συγκρούονται δύο γίγαντες με ίσες δυνάμεις και στη μέση εσύ ανήμπορος να αντιδράσεις!”

Προτού λοιπόν κάθε γυναίκα αποδώσει αβασάνιστα τα συμπτώματα που βιώνει στην πρότερη λοίμωξη απο κορονοϊό, καλό είναι να απευθυνθεί στον γιατρό της και να πραγματοποιήσει έναν αναλυτικό ορμονολογικό έλεγχο.

Ακόμη όμως κι αν η αιτία των συμπτωμάτων δεν καταστεί σαφής, η κυρία Μπιλάλη συμβουλεύει: “Ακόμα όμως και αν δεν μπορείς να διαπιστώσεις ποιο είναι το κύριο αίτιο που μία γυναίκα νιώθει έτσι, το μόνο σίγουρο είναι πως μία υγιεινή διατροφή, ιδανικά μεσογειακή, σε συνδυασμό με καθημερινό περπάτημα ή/ και συστηματική άσκηση και γενικότερα μια υγιεινή ρουτίνα (οι “καλές” ρουτίνες βοηθούνε πολύ στην εμμηνόπαυση) θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων”.

Keywords
Τυχαία Θέματα