Ο Γενικός Σύμβουλος της ΓΣΕΕ Γ. Πούπκος στο TheCaller για τη φτωχοποίηση των εργαζομένων και τους «πονηρούς» εργοδότες

Ο Γενικός Σύμβουλος της ΓΣΕΕ Γιάννης Πούπκος μίλησε στο TheCaller WEB TV και τον αρχισυντάκτη του TheCaller Κωστή Μοσχολιό για τα φλέγοντα εργασιακά θέματα και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην έρευνα που δείχνει πως πάνω από 4 στους 10 εργαζόμενοι δεν θα πάνε διακοπές, την ψηφιακή κάρτα εργασίας αλλά και την απόπειρα κατάργησης του 5ημερου στα επισιτιστικά-τουριστικά επαγγέλματα.

Όπως είπε αρχικά

ο κ. Πούπκος αναφερόμενος στην έρευνα, την οποία κοινοποίησε η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, ειδικότερα αναφερόμενος στους Έλληνες εργαζόμενους, έκανε λόγο για «τελειωτικό χτύπημα» για τους εργαζόμενους και για φτωχοποίηση.

Μάλιστα, ο Γενικός Σύμβουλος της ΓΣΕΕ προειδοποίησε για τα χειρότερα που έρχονται, λόγω και της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων και τον συνδυασμό με τον αυξανόμενο πληθωρισμό, που έχει δημιουργήσει «εκρηκτικά» προβλήματα στην οικονομία και την τσέπη των εργαζομένων.

Ο ίδιος είπε πως «επιτέλους οι αμοιβές πρέπει να αυξηθούν», αναφέροντας πως το «λιγότερο που πρέπει να γίνει είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ».

Παράλληλα, ο κ. Πούπκος αναφέρθηκε στο brain drain, σχολιάζοντας ότι η μετανάστευση είναι μονόδρομος για πολλούς νέους που βλέπουν πως δεν μπορούν να επιβιώσουν με τέτοιους μισθούς και σε τέτοιες συνθήκες εργασίας.

Εν συνεχεία, τόνισε πως επιχειρήθηκε κατάργηση του 5ημερου και του 40ωρου εργασίας στα επισιτιστικά και τουριστικά επαγγέλματα με Εγκύκλιο, υποστηρίζοντας πως επρόκειτο για «προκλητική και αντισυνταγματική ενέργεια και ασυδοσία σε βάρος των εργαζομένων», που ανετράπη χάρη στον γενικότερο ξεσηκωμό και την ΓΣΕΕ και έκανε λόγο για «νίκη των συνδικάτων».

Αναφερόμενος, άλλωστε, στην ψηφιακή κάρτα εργασία, που είναι σε πιλοτική λειτουργία σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες, ο κ. Πούπκος έκανε λόγο για «θετικό εργαλείο», που «πρέπει να εφαρμοστεί σωστά στην πράξη, καθώς πονηροί εργοδότες προσπαθούν να το καταστρατηγήσουν».

Στα παραδείγματα που επικαλέστηκε ο Γενικός Σύμβουλος της ΓΣΕΕ είναι πως εργοδότες ζητούν από τους εργαζόμενους να χτυπούν την κάρτα, πως έληξε η εργασία τους και συνεχίζουν να δουλεύουν, ενώ χαρακτηριστικά υποστήριξε ότι η ψηφιακή κάρτα εργασίας πως πρέπει να εφαρμοστεί και για την τηλεργασία, κάτι για το οποίο δεν έχει φροντίσει ακόμα το υπουργείο.

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφέρει πως θα πρέπει από την πρώτη στιγμή τα πρόστιμα και οι κυρώσεις να είναι βαριές για τους εργοδότες που αυθαιρετούν και παρανομούν και σε αυτό το πλαίσιο υπερτόνισε την ανάγκη του δυναμικού ρόλου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, που έχει αποδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα