Νόμος «Δουλειές Ξανά»: Μήνυμά Μητσοτάκη για μεταρρυθμίσεις με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο – «Φιάσκο για ΣΥΡΙΖΑ οι ονομαστικές ψηφοφορίες»

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής έκανε λόγο για μια σειρά από «σημαντικές μεταρρυθμίσεις με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο, σε τρεις ενότητες μείζονος κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Η πρώτη ενότητα αφορά στην αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ, (που μετονομάζεται Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης-ΔΥΠΑ), την αντιμετώπιση φαινομένων κατάχρησης παροχών του Οργανισμού, την αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης του εργατικού δυναμικού και προπάντων την υποβοήθηση των ανέργων να βρουν δουλειά.Η
δεύτερη ενότητα αφορά στον εκσυγχρονισμό της στεγαστικής πολιτικής με επέκταση των αρμοδιοτήτων της νέας υπηρεσίας, έτσι ώστε πέρα από την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του εργατικού δυναμικού, να ασχοληθεί και με τις στεγαστικές ανάγκες των νέων, μέσω της χορήγησης παροχών και της υλοποίησης σχετικών προγραμμάτων.Η τρίτη ενότητα αφορά στην επιτάχυνση της απονομής συντάξεων, στην επίλυση δηλαδή ενός από τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που  κληρονομήσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θεσμοθετούνται, για τον σκοπό αυτό δύο νέες ρυθμίσεις: Η πρώτη  αφορά στην έκδοση συντάξεων fast track, για τις νέες συντάξεις. Και η δεύτερη στην έκδοση  «σύνταξης εμπιστοσύνης» για το στοκ των εκκρεμών συντάξεων».Μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ με γνώμονα τη στήριξη της απασχόλησης

Από την πλευρά της κυβέρνησης τονίσθηκε η σημαντική μείωση που καταγράφεται στον τομέα της ανεργίας επισημαίνοντας πως «σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το 17,2% που ήταν το 2019 η ανεργία μειώθηκε στο 12,8%.

Δημιουργήθηκαν στο διάστημα αυτό 200.000 νέες θέσεις εργασίας και πλέον απασχολούνται για πρώτη φορά στη χώρα μας πάνω από 4.000.000 συμπολίτες μας.  Δρομολογήθηκαν για τη νέα χρονιά νέα προγράμματα και αναπτύσσονται νέες δράσεις.

Παράλληλα μεταρρυθμίζεται για να είναι πιο αποτελεσματικός ο ΟΑΕΔ. Ο νέος νόμος -όπως τόνισε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- έχει ως κεντρική φιλοσοφία την επιδότηση της δημιουργίας νέων, πολλών και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Με αυτό το γνώμονα:

Θεσπίζονται νέα ψηφιακά εργαλεία  για τη διευκόλυνση των ανέργων να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.Θεσπίζεται επίδομα εργασίας για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά, οι οποίοι εκτός από το μισθό τους θα συνεχίζουν να εισπράττουν το 50% του επιδόματος ανεργίας μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία.Παρέχεται μπόνους ύψους 300 ευρώ στους μακροχρόνια (πάνω από 5 χρόνια) ανέργους που καταρτίζουν Ατομικό Σχέδιο Δράσης.Δίνεται έμφαση στην ποιότητα της κατάρτισης και την αντιστοίχησή της με τις αναγκες της αγοράς εργασίας. Οι πάροχοι εκπαίδευσης και κατάρτισης θα ελέγχονται από ανεξάρτητους φορείς πιστοποίησης και η χρηματοδότησή τους να συνδέεται με την αποτελεσματικότητά τους. Παράλληλα δημιουργείται Ατομικός Λογαριασμός Δεξιοτήτων στον οποίο θα καταγράφονται  οι γνώσεις και οι πιστοποιήσεις  κάθε ανέργου, ώστε ο εργοδότης να ξέρει που μπορεί να  απασχοληθεί ο υποψήφιος».Πυρά στο ΣΥΡΙΖΑ για την στάση του απέναντι στο νέο νόμο

Για την κόντρα που ξέσπασε στη Βουλή και την στάση του ΣΥΡΙΖΑ κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι: «Είναι θλιβερό, αλλά απολύτως αναμενόμενο, το γεγονός ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτή την περίπτωση επέλεξαν τη στείρα αντιπαράθεση και ουσιαστικά εξέφρασαν με τις παρεμβάσεις τους αντικοινωνικές θέσεις. Εγκλωβίστηκαν στη μιζέρια και κατέφυγαν στη διαστρέβλωση και την παραποίηση. Αντιτάχθηκαν στην πρόοδο και επέμειναν στη συντήρηση των κακώς εχόντων. Αντί να αντιπροτείνουν εναλλακτικές πολιτικές, κατέφυγαν ξανά σε ανακριβή στοιχεία και ψεύτικες καταγγελίες. 

Δεν βρήκαν ούτε μια λέξη να στηρίξουν τις νέες ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της απονομής των εκκρεμών συντάξεων. Δεν είχαν άλλωστε ψηφίσει ούτε  τις διατάξεις που έχει  φέρει η Κυβέρνηση για τον ΕΦΚΑ. Είχαν πάει κόντρα στην προκαταβολή 384 ευρώ στους εν αναμονή συνταξιούχους, κόντρα στους πιστοποιημένους δικηγορους και λογιστες, κόντρα τελικά στους συνταξιούχους.

«Φιάσκο για το ΣΥΡΙΖΑ οι ονομαστικές ψηφοφορίες. Αλλιώς μίλησαν, αλλιώς ψήφισαν»

Για υποκριτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ψηφοφορία του νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, στην οποία αναφέρεται:

Οι ονομαστικές ψηφοφορίες που ζήτησε να διεξαχθούν η Νέα Δημοκρατία για κρίσιμα άρθρα του νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά» αποκάλυψαν με τον πλέον γλαφυρό τρόπο την υποκρισία της Αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι η στείρα κριτική, η καταστροφολογία, η ψευδολογία και οι ύβρεις δεν συνδυάστηκαν τελικά με τον τρόπο που ψήφισαν. Αλλιώς μίλησα κι αλλιώς ψήφισαν».

Keywords
Τυχαία Θέματα