Νίκος Καραθανασόπουλος: Ο λαός να διεκδικήσει με αποφασιστικότητα όσα του ανήκουν

«Ο λαός, με αποφασιστικότητα, να διεκδικήσει όσα του ανήκουν», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ1.

Ο κ. Καραθανασόπουλος σημείωσε πως «αντίθετα με τα όσα βιώνει ο λαός, αυξάνονται τα κέρδη και μειώνεται η φορολογία για τους εφοπλιστές, τους βιομηχάνους και τους τραπεζίτες με βάση την πολιτική που άσκησαν όλες οι κυβερνήσεις» και πρόσθεσε ότι «η αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ έχει μια βολική

αντιπολίτευση από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που δεν κάνουν ουσιαστική κριτική διότι συμφωνούν».

Επίσης, τόνισε πως «η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα συνοδευτεί με κόφτη στις δαπάνες για υγεία και παιδεία και με ανακύκλωση της φτώχειας μέσω διαφόρων pass».

Όπως εξήγησε, επικαλούμενος και τα στοιχεία του ΕΦΚΑ που δημοσιεύθηκαν χθες και αφορούν τον Νοέμβριο 2022, «το 27% των εργαζόμενων αμείβεται με λιγότερο από τον κατώτερο μισθό 770 ευρώ μικτά που ήταν τότε, άρα είναι μερικής απασχόλησης.

Ο μέσος μισθός για το σύνολο των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα είναι 1.000 ευρώ μικτά, δηλαδή 860 ευρώ καθαρά, όταν το 2011 ήταν 1.264 ευρώ μικτά».

«Έχουν περάσει δώδεκα χρόνια από το 2011, υποτίθεται ότι έχουμε βγει από τα μνημόνια, έχουμε ανάπτυξη με υψηλούς ρυθμούς καπιταλιστικούς, όμως οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι και είναι πολύ πίσω και από το 2011, ως απόρροια των αντεργατικών μέτρων που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις, που αναπαράγουν ένα πολύ φθηνό εργατικό δυναμικό.

Ακόμα και αυτή η αύξηση, που δόθηκε στους δημοσίους υπαλλήλους μετά από 14 χρόνια είναι 70 ευρώ μικτά τον μήνα και θα ισχύει για ολόκληρη την τετραετία, δεν πρόκειται να δούν άλλη αύξηση οι δημόσιοι υπάλληλοι εκτός κι αν βρεθεί δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος θα βρεθεί από την υπερφορολόγηση του λαού», επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «αυτά τα ελάχιστα δεν καλύπτουν ούτε τον τιμάριθμο.

Όταν ο τιμάριθμος στην Ελλάδα, για τα τρόφιμα, τρέχει με μέσο ποσοστό περίπου 10%-12% και δίνεται μια αύξηση 6,5%, αυτή δεν καλύπτει ούτε τον τιμάριθμο και πολύ περισσότερο δεν καλύπτει τις τεράστιες απώλειες που είχαν οι εργαζόμενοι τα προηγούμενα χρόνια.

Ο δημόσιος υπάλληλος έχει χάσει τον 13ο και 14ο μισθό, ο μισθός του έχει μειωθεί ακόμα περισσότερο με το ενιαίο μισθολόγιο που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις».

Αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προκειμένου να βρουν πρόσωπα για υποψήφιους στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου, ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι «θα κληθούν να εφαρμόσουν και να στηρίξουν αντιλαϊκές επιλογές» και τόνισε πως «οι υποψήφιοι και τα ψηφοδέλτια που έχει συγκροτήσει το ΚΚΕ είναι στην κατεύθυνση να ισχυροποιηθεί το ρεύμα αμφισβήτησης της αντιλαϊκής πολιτικής».

Keywords
Τυχαία Θέματα