Νίκος Ηλίου: H έλλειψη Πολιτισμού οδηγεί σε ατυχήματα

Στο Social Report του TheCaller WEB TV αυτής της εβδομάδας ο Ζαφ Κωνσταντινίδης συνομίλησε με τον πολιτικό μηχανικό, καθηγητή στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διευθυντή στο εργαστήρι οδοποιίας και οδικής ασφάλειας Νίκο Ηλίου.

Μίλησαν για τα οδικά προβλήματα της Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης και τις πιθανές λύσεις για να αποσοβηθούν τα ατυχήματα.

Ως

έναν από τους παράγοντες οδικών ατυχημάτων ο Νίκος Ηλίου ανέφερε την έλλειψη Πολιτισμού και σχεδίων πολεοδομικών για την οδική ασφάλεια.

Κατ’ επέκταση οι ευάλωτες ομάδες- όπως ηλικιωμένοι και ποδηλάτες- διατρέχουν κινδύνους. Ιδιαίτερα ανησυχητικό θεωρεί το γεγονός ότι όσο πιο μικρό όχημα έχει κάποιος τόσο λιγότερο οι ανεύθυνοι οδηγοί τον σέβονται.

Επίσης πρόβλημα είναι οι υποδομές, διαβάσεις πεζών και σηματοδοτήσεις χωρίς λογική η κατάλληλο σχεδιασμό.

Θετική εξέλιξη αποτελεί- σύμφωνα με τον πολιτικό μηχανικό από την Θεσσαλονίκη- η δημιουργία οδικών μαθημάτων πλέον στα σχολεία. Θα πρέπει όμως τα μαθήματα να κάνουν οι ίδιοι καθηγητές με την βοήθεια των μηχανικών και όχι τα μαθήματα να γίνονται μέσα από τις διαλέξεις μηχανικών καθώς δεν έχουν την ίδια σχέση οικειότητας με τους μόνιμες καθηγητές.

Σχετικά με την ευθύνη, τόνισε πως η κυβερνητική δομή όλων των κομμάτων κατέχει μερίδιο ευθύνης, καθώς δεν ενημερώνει τους δημοτικούς μηχανικούς για τις σύγχρονες εξελίξεις που περιβάλλουν τα οδικά προγράμματα, ώστε να αποκτήσουν την κατάρτιση να φτιάξουν «ανεξάρτητους» και έξυπνους δρόμους.

Keywords
Τυχαία Θέματα