Νέο φορολογικό νομοσχέδιο- Ασκήσεις κοινωνικού αυτοματισμού

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ με το σχέδιο νόμου περί τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, που έχει τεθεί ήδη προς διαβούλευση, λίγους μήνες μετά τις εκλογές, αποδεικνύεται ασυνεπής προς τις προεκλογικές τις δεσμεύσεις καθώς κατά την προεκλογική περίοδο διατυμπάνιζε σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να αυξήσει κανένα φόρο.

Γράφει η Νάντια Σαλτερή

Αυτή την στιγμή η φοροδιαφυγή στην χώρα μας αγγίζει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ από την εφαρμογή του νέου νομοσχεδίου τα φορολογικά έσοδα προβλέπεται να ανέλθουν μόλις

στα 850 εκατομμύρια ευρώ. Στην ουσία λοιπόν δεν θα λυθεί κανένα πρόβλημα φοροδιαφυγής αλλά πρόκειται για μία κίνηση που ,ανάμεσα σε άλλα, έχει στόχο να ενισχύσει την επικοινωνιακή εικόνα της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από το νούμερο ένα πρόβλημα της χώρας μας σήμερα, την τεράστια ακρίβεια, ακόμα και στα πιο βασικά αγαθά. Συντελείται μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια να παρουσιαστούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες συλλήβδην ως δήθεν προνομιούχοι, κακοπληρωτές και φοροφυγάδες ώστε να εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη η άποψη «μπράβο, καλά τους κάνει και τους τιμωρεί η Κυβέρνηση» Επιχειρείται επομένως μια χαρακτηριστική κίνηση κοινωνικού αυτοματισμού ώστε να στραφούν οι υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες εναντίον των «κακών» ελεύθερων επαγγελματιών με σκοπό την ενίσχυση της κυβερνητικής δημοφιλίας, που δήθεν δεν διστάζει να συγκρουστεί με τους προνομιούχους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η εικόνα αυτή όμως απέχει παρασάγκας από την πραγματικότητα καθώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιστήμονες της χώρας μας, ιδίως οι νεώτεροι εξ αυτών, κάθε άλλο παρά προνομιούχοι είναι. Εργάζονται χωρίς ωράριο για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, πληρώνουν προκαταβολή φόρου, τέλος επιτηδεύματος και συνεχώς αυξανόμενες ασφαλιστικές εισφορές, όντας τις περισσότερες φορές σε ρύθμιση οφειλών τους προηγούμενων ετών, τεράστια ενοίκια επαγγελματικής στέγης, με αποτέλεσμα το μηνιαίο κέρδος τους πολλές φορές να είναι μικρότερο και από τον τρέχοντα κατώτερο μισθό.

Στο ερώτημα δε της κυβέρνησης , που εκφράστηκε και προσφάτως σε τηλεοπτικό παράθυρο από τον Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης γιατί δεν διακόπτουν το ελεύθερο επάγγελμα για να εργαστούν π.χ ως ντελιβεράδες , η απάντηση είναι ότι αγαπούν το επάγγελμα τους, οι περισσότεροι από αυτούς έχουν επενδύσει στις σπουδές τους με προσωπικό κόπο και χρήματα και θέλουν να συνεχίσουν να αγωνίζονται για αυτό και σε μερικές περιπτώσεις για το λειτούργημα τους, όπως επί παραδείγματι οι γιατροί και οι δικηγόροι. Κατά την κυβέρνηση θα έπρεπε οι γιατροί μας που πολλές φορές αμείβοντα με τον κατώτατο μισθό να παρατήσουν την επιστήμη τους ; Όλα τα παραπάνω, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αποσκοπεί συν τοις άλλοις στην αριθμητική μείωση των ατομικών επιχειρήσεων και των ολιγομελών σχημάτων καθώς θα οδηγηθούν στην υπαλληλοποίηση, μη αντέχοντας περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση.

Επομένως εάν η Κυβέρνηση ήθελε να πατάξει ουσιαστικά την φοροδιαφυγή και να αυξήσει σημαντικά τα φορολογικά έσοδα, θα ακολουθούσε μεθόδους που ακολουθούν και άλλες σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η παροχή κινήτρων για ηλεκτρονικές συναλλαγές και η αναβάθμιση των ηλεκτρονικών εργαλείων της ΑΑΔΕ, δίνοντας παράλληλα κίνητρα για τον περιορισμό της. (Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος – Κατάργηση προκαταβολής φόρου – μέτρα για την εξάλειψη του φαινομένου απασχόλησης των ελεύθερων επαγγελματιών με το περίφημο καθεστώς «μπλοκάκι»).

Πρέπει επομένως να εμπεδωθεί στην ελληνική κοινωνία ότι με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο πλήττεται η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, ήτοι η μεσαία τάξη, ενώ οι μεγάλοι και ισχυροί θα συνεχίσουν να φοροδιαφεύγουν και να φοροαποφεύγουν μέσω φορολογικών παραδείσων, οι μεγαλομέτοχοι θα απολαμβάνουν χαμηλούς συντελεστές φορολόγησης επί των μερισμάτων τους και οι συστημικές τράπεζες που καταγράφουν υπερκέρδη της τάξεως των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, δεν θα φορολογούνται αναλογικά για τα υπερκέρδη τους.

*Η Νάντια Σαλτερή είναι Δικηγόρος, Διπλωματούχος Φορολογικού Δικαίου και Αν. Γραμματέας Τομέα Επιστημόνων ΠΑ.ΣΟ.Κ -ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ.

Keywords
Τυχαία Θέματα