Μουσείο Καρδιολογίας: Ταξίδι στο χθες και το σήμερα της αντιμετώπισης των προβλημάτων της καρδιάς

Τις πόρτες του στην ιατρική κοινότητα αλλά και στο κοινό, οδηγώντας τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι στον χώρο της επεμβατικής και της κλινικής Καρδιολογίας, άνοιξε το Μουσείο Καρδιολογίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ) στο κτίριο της Εταιρείας, στην οδό Ποταμιάνου 6 στα Ιλίσια.

Στην πρώτη παρουσίαση του νέου μουσείου στους δημοσιογράφους, ο κ. Ιωάννης Κανακάκης, Πρόεδρος της ΕΚΕ, Διευθυντής Καρδιολογίας τόνισε ότι «τα τελευταία 40 χρόνια έχει υπάρξει μια πρωτοφανής ανάπτυξη στην Καρδιολογία,

η οποία έχει οδηγήσει σε σοβαρή μείωση της νοσηρότητας και της θνητότητας από καρδιακές παθήσεις, τόσο λόγω της πρόληψης όσο και λόγω της επεμβατικής αντιμετώπισης των καρδιακών παθήσεων, όπως π.χ. στα εμφράγματα, στις δομικές καρδιακές παθήσεις κ.λπ.».

Μιλώντας για το Μουσείο, ο κ. Κανακάκης έκανε λόγο για ένα «διαχρονικό όνειρο των διοικητικών συμβουλίων της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας που ξεκίνησε από τον καθηγητή Τσιούφη, συνεχίστηκε από τον Καθηγητή κ. Γουδέβενο και εν συνεχεία από την τωρινή διοίκηση της Εταιρείας».

Στα εκθέματα του Μουσείου περιλαμβάνονται από παλιοί καρδιογράφοι και συσκευές ακρόασης καρδιακών ήχων, έως γεννήτριες βηματοδοτών, μπαλόνια και στεντς, αλλά και υλικά εξωσωματικής οξυγόνωσης και μοσχεύματα, που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1950 έως σήμερα.

Περιμετρικά της αίθουσας εκτίθενται υπέροχα έργα μαθητών, που είχαν λάβει μέρος σε διαγωνισμό της ΕΚΕ με θέμα τη διακοπή του καπνίσματος (φωτό).

Τα καρδιαγγειακά παραμένουν 1η αιτία θανάτου

Παρά τις τεράστιες προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον τομέα της πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων, αυτά εξακολουθούν να αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου τόνισε ο Τέως Πρόεδρος της ΕΚΕ, Ομ. Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Ιωάννης Γουδέβενος. 

Εδώ και 5-10 χρόνια δεν μπορούμε να πετύχουμε μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή, ο κύριος λόγος για αυτό είναι το δημογραφικό πρόβλημα, η μη συμμόρφωση των πολιτών με τους κανόνες της πρωτογενούς πρόληψης, καθώς και η αύξηση των μεταβολικών νοσημάτων (διαβήτη και παχυσαρκίας).

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Κανακάκης και στην ατμοσφαιρική ρύπανση, που πλέον αναγνωρίζεται ως παράγοντας κινδύνου, καθώς μελέτες δείχνουν ότι οδηγεί σε αύξηση έως και κατά 50% των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μουσείο Καρδιολογίας, Ταξίδι,mouseio kardiologias, taxidi