«Μάχη» αρχηγών σήμερα στη Βουλή με άρωμα εκλογών – Τα μηνύματα Μητσοτάκη

Η τελευταία «μετωπική» σύγκρουση του πρωθυπουργού και τους αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα για το καλοκαίρι θα είναι η σημερινή για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, που γίνεται με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής θα αναφερθεί σε όλα εκείνα τα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις,

στέλνοντας το μήνυμά ότι η ΝΔ έκανε πολλά περισσότερα μέσα στα τρία χρόνια διακυβέρνησης της, απ’ όσα ο ΣΥΡΙΖΑ την τετραετία που κυβέρνησε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει έμφαση στην έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο αλλά και στις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, οι οποίες έγιναν πράξη, όπως η μείωση φόρων και εισφορών.

«Η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων αποτέλεσε προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση από το περασμένο φθινόπωρο, όταν η ενεργειακή κρίση άρχιζε να ξεδιπλώνεται. Έκτοτε η χώρα μας έχει παράσχει την υψηλότερη οικονομική βοήθεια στην Ευρώπη αναλογικά με το ΑΕΠ και με δεδομένες τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας, όπως καταδεικνύουν ανεξάρτητα ευρωπαϊκά ινστιτούτα, όπως το Bruegel», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Δέσμευση της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει να στηρίζει την κοινωνία, διευρύνεται από τον Ιούλιο η στήριξη των καταναλωτών ενέργειας με δυο τρόπους:

Πρώτον, επιδοτούνται με 200 ευρώ ανά MWh όλες ανεξαιρέτως οι κατοικίες, χωρίς εισοδηματικό κριτήριο και για το σύνολο της κατανάλωσης, απορροφώντας έως και το 84% της αύξησης, ενώ για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου η επιδότηση θα ανέλθει στα 240 ευρώ ανά MWh, με αποτέλεσμα να καλύπτεται το 100% της αύξησης.

Παράλληλα, αυξάνεται στα 192 ευρώ ανά MWh η επιδότηση στους μικρούς εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVa, απορροφώντας έως και το 82% της αύξησης. Για τους υπόλοιπους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, με παροχή ισχύος άνω των 35 KVa, η επιδότηση ανέρχεται στα 148 ευρώ ανά MWh.

Σε ό,τι αφορά τα αγροτικά τιμολόγια, η επιδότηση ανέρχεται στα 213 ευρώ ανά MWh απορροφώντας έως και το 90% της αύξησης.

Για το φυσικό αέριο και τους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές η επιδότηση για τον Ιούλιο ανέρχεται στα 30 ευρώ ανά MWh.

Δεύτερον, παρέχεται η δυνατότητα στους πολίτες να γνωρίζουν εγκαίρως και με διαφάνεια τα τιμολόγια κάθε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, αφού από τον Αύγουστο αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής. Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεούνται να ενημερώνουν κάθε φορά για τις τιμές του μεθεπόμενου μήνα και οι καταναλωτές μπορούν να αλλάζουν πάροχο εφόσον το επιθυμούν χωρίς ποινή πρόωρης αποσύνδεσης.

Οι συνολικές επιδοτήσεις για το κόστος ενέργειας του Ιουλίου ανέρχονται σε 722 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένες κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

«Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που ίδρυσε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, ενώ έχουν ήδη διατεθεί πάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις και εκπτώσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου», επισημαίνεται από την πλευρά της κυβέρνησης.

Τα σενάρια για τις εκλογές  

Η σημερινή «μάχη» στη Βουλή πάντως δεν αποκλείεται να κρύβει και εκπλήξεις, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να ανοίξει τα χαρτιά του για τις εκλογές.

Το ερώτημα φυσικά για το οποίο όλοι περιμένουν απάντηση είναι ποια θα είναι η Κυριακή των εκλογών. Μέχρι στιγμής δύο είναι οι πιο πιθανές Κυριακές για να γίνουν οι εκλογές, 18 Σεπτεμβρίου ή 25 Σεπτεμβρίου, με το επικρατέστερο σενάριο να είναι εκείνο για τις 18 Σεπτεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα