Λαχτάρησε ο Νίκος Δένδιας! Είχε επεισόδιο ορθοστατικής υπότασης

Επεισόδιο ορθοστατικής υπότασης είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός είναι καλά στην υγεία του και συνεχίζεται η επίσκεψή του στο Άγιο Όρος.

Τι είναι η ορθοστατική υπόταση και που οφείλεται

Ορθοστατική υπόταση ορίζουμε την πτώση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης < 10 mm Hg στα πρώτα 3 λεπτά από την έγερση ή και πτώση κατά 20 mm Hg της συστολικής.

Η ορθοστατική υπόταση είναι το κλινικό αποτέλεσμα της αποτυχίας των ρυθμιστικών-προσαρμοστικών μηχανισμών ελέγχου

της αρτηριακής πίεσης σε όρθια θέση (ορθοστατική πίεση).

Στους υπεύθυνους ρυθμιστικούς παράγοντες περιλαμβάνονται οι τασεοϋποδοχείς της καρδιάς, ο φυσιολογικός όγκος αίματος και οι μηχανισμοί άμυνας κατά του λιμνάζοντος αίματος στα φλεβικά αγγεία.

Εμφανίζεται με συμπτώματα ζάλης, αστάθειας και θολώσεως της όρασης με την αλλαγή θέσης ενός ατόμου από την κατακεκλιμένη στην όρθια θέση. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν την κόπωση, τον ίλιγγο, τη σύγχυση, την κεφαλαλγία και την αυχεναλγία (πόνος στον αυχένα).

Η πιο συχνή αιτία ορθοστατικής δυσανεξίας είναι το λιποθυμικό επεισόδιο, το αιφνίδιο, δηλαδή, επεισόδιο υπότασης και απώλειας συνείδησης σε ένα κατά τα άλλα υγιές άτομο με φυσιολογική λειτουργία τασεοϋποδοχέων.

Αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση ενός λιποθυμικού επεισοδίου αποτελούν συνήθως ο οφειλόμενος, π.χ., φόβος, η δυσφορία σε θεραπεία με ενέσεις ή αιμοληψία.

Ακόμη μία αιτία με κοινή συχνότητα εμφάνισης όσο και η ορθοστατική υπόταση αποτελεί το Σύνδρομο Ορθοστατικής Ταχυκαρδίας (ΣΟΤ), χαρακτηριζόμενο από ορθοστατική δυσανεξία επιπλεγμένη με ορθοστατική ταχυκαρδία.

Στη θεραπεία της ορθοστατικής υπότασης συμμετέχουν φάρμακα, όπως η φθοριοκορτιζόνη, αγγειοσυσπαστικοί παράγοντες, συνδυασμένοι με παράγοντες αντιμετώπισης των ορθοστατικών ελλειμμάτων, όπως θεραπεία με ώσεις (ποσότητες) υγρών και φυσικών χειρισμών, ειδικά σε περιόδους αυξημένου στρες συμβάλλουν στην επίτευξη ρύθμισής της.

Keywords
Τυχαία Θέματα