Κύπρος: Παγκόσμια καταδίκη για τις επιθέσεις Τουρκοκυπρίων με μπουλντόζες σε δυνάμεις του ΟΗΕ – Τι είπαν στην επικοινωνία τους Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης

Τρία μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης Κύπρου του ΟΗΕ (UNFICYP) νοσηλεύονται μετά την επίθεση που δέχθηκαν από την τουρκοκυπριακή πλευρά στη νεκρή ζώνη κοντά στην Πύλα.

Ο εκπρόσωπος τύπου της UNFICYP, Αλίμ Σιντίκ, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) πως τρία μέλη της UNFICYP τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι δύο υπέστησαν σοβαρά τραύματα.

Ένας εξ αυτών τραυματίστηκε στο κεφάλι. Όλοι τους νοσηλεύονται. «Ο ένας δέχθηκε κλωτσιές όσο ήταν πεσμένος στο

έδαφος», είπε ο Σιντίκ.

Με ανακοίνωσή της η UNFICYP καταδίκασε την επίθεση εναντίον μελών της, καθώς και κατά οχημάτων της, τονίζοντας ότι η Ειρηνευτική Δύναμη Κύπρου του ΟΗΕ παραμένει δεσμευμένη στο να διασφαλίσει τη διατήρηση της ηρεμίας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Η κυπριακή κυβέρνηση καταδίκασε τα οργανωμένα επεισόδια που προκάλεσαν σήμερα (18/08) το πρωί οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Πύλας και την απαράδεκτη επίθεση εναντίον Βρετανών και Σλοβάκων μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

#BREAKING: On order of #Turkish government, authorities of the occupied areas of #Cyprus attacked a group of #UN Peacekeepers using bulldozers in buffer zone. Turkish occupiers have continued construction of a road illegally despite warning of the UN. pic.twitter.com/FtLObFaZAT

— Babak Taghvaee – The Crisis Watch (@BabakTaghvaee1) August 18, 2023

Μέλη της ειρηνευτικης δύναμης των Ηνωμένων Εθνών μετακινήθηκαν βιαίως από προσωπικό με στολές της τουρκοκυπριακής αστυνομίας και στρατιωτικών, ανέφερε ένας μάρτυρας στο Reuters. Τουρκοκυπριακές μπουλντόζες είχαν μετακινήσει φορτηγά του ΟΗΕ, τσιμεντένιες κολώνες και συρματοπλέγματα στη νεκρή ζώνη που ελέγχει η δύναμη του ΟΗΕ.

Το συμβάν καταδίκασαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, τρία από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Αυτές οι ενέργειες είναι εντελώς απαράδεκτες και υπονομεύουν την ικανότητα του ΟΗΕ να εκπληρώσει την ειρηνευτική εντολή του», ανέφεραν οι πρεσβείες τους σε κοινή τους ανακοίνωση.

Από ευρωπαϊκής πλευράς, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ καταδίκασε επίσης το επεισόδιο.

Strongly condemn the assault on @UN_CYPRUS #peacekeepers by Turkish Cypriot personnel in #Pyla today. Ensuring peacekeepers’ safety & deescalating the situation must remain a priority.

In contact w/ @Christodulides, following closely the situation & calling for peace in the area https://t.co/3WpYltTOMi

— Charles Michel (@CharlesMichel) August 18, 2023

Τι είπε ο Μητσοτάκης στον Χριστοδουλίδη

Αξίζει να σημειωθεί, πως ηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την έντονη αποδοκιμασία του για τις απαράδεκτες επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), στην περιοχή της Πύλας.

Ελλάδα και Κύπρος είναι απόλυτα συντονισμένες ώστε να προβούν στις δέουσες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο.



«Απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων» λέει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Την επίθεση Τουρκοκυπρίων κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στην Κύπρο και την απόπειρα των κατοχικών δυνάμεων να δημιουργήσουν τετελεσμένα επί του πεδίου, καταδίκασε με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Θυμίζεται πως μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη Κύπρο, δέχθηκαν επίθεση από Τούρκους και Τουρκοκύπριους, γιατί προσπάθησαν να εμποδίσουν παράνομες εργασίες του ψευδοκράτους στη νεκρή ζώνη στο δικοινοτικό χωριό Πύλα.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τις απαράδεκτες σημερινές επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίων των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), τα οποία επιχείρησαν να παρεμποδίσουν μη εξουσιοδοτημένες εργασίες κατασκευής δρόμου εντός της νεκρής ζώνης πλησίον της Πύλας.

Η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του status quo, ενώ η επίθεση σε μέλη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ συνιστά πράξη περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας.

Οι παράνομες εργασίες πρέπει να σταματήσουν άμεσα και είναι ανάγκη να αποφευχθεί κάθε είδους δραστηριότητα που θα προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση.

Ανάλογες ενέργειες δεν συμβάλλουν καθόλου στις προσπάθειες του ΟΗΕ για αναβίωση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και θα προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κύπρος, Παγκόσμια, Τουρκοκυπρίων, ΟΗΕ –, Μητσοτάκης, Χριστοδουλίδης,kypros, pagkosmia, tourkokyprion, oie –, mitsotakis, christodoulidis