Κύπρος: Με μπουλντόζες επιτέθηκαν οι Τουρκοκύπριοι στα οχήματα του ΟΗΕ στην Πράσινη Γραμμή – Επικοινωνία Μητσοτάκη με Χριστοδουλίδη

Ένα σοκαριστικό οπτικοακουστικό υλικό από την επίθεση Τουρκοκυπρίων στην Ειρηνευτική Δύναμη Κύπρου, (UNFICYP) σήμερα (18/08) το πρωί, βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Από όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα, τοπροσωπικό της τ/κ πλευράς επιτέθηκε κατά ειρηνευτών που εμπόδισαν τη διεξαγωγή μη εξουσιοδοτημένων κατασκευαστικών εργασιών και προκάλεσε ζημιές σε οχήματα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ειρηνευτικής δύναμης

των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), τα επεισόδια σημειώθηκαν εντός της νεκρής ζώνης κοντά στην Πύλα, καθώς ειρηνευτές των ΗΕ παρεμπόδισαν μη εξουσιοδοτημένες κατασκευαστικές εργασίες στην περιοχή.

Μάλιστα, σε βίντεο που δημοσιεύθηκαν σε τ/κ Μέσα καταγράφηκαν σκηνές έντασης αλλά και μπουλντόζες τ/κ να σπρώχνουν τα οχήματα μελών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

#BREAKING: On order of #Turkish government, authorities of the occupied areas of #Cyprus attacked a group of #UN Peacekeepers using bulldozers in buffer zone. Turkish occupiers have continued construction of a road illegally despite warning of the UN. pic.twitter.com/FtLObFaZAT

— Babak Taghvaee – The Crisis Watch (@BabakTaghvaee1) August 18, 2023

Αξίζει να σημειωθεί, πως ηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την έντονη αποδοκιμασία του για τις απαράδεκτες επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), στην περιοχή της Πύλας.

Ελλάδα και Κύπρος είναι απόλυτα συντονισμένες ώστε να προβούν στις δέουσες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο.

«Απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων» λέει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Την επίθεση Τουρκοκυπρίων κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στην Κύπρο και την απόπειρα των κατοχικών δυνάμεων να δημιουργήσουν τετελεσμένα επί του πεδίου, καταδίκασε με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Θυμίζεται πως μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη Κύπρο, δέχθηκαν επίθεση από Τούρκους και Τουρκοκύπριους, γιατί προσπάθησαν να εμποδίσουν παράνομες εργασίες του ψευδοκράτους στη νεκρή ζώνη στο δικοινοτικό χωριό Πύλα.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τις απαράδεκτες σημερινές επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίων των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), τα οποία επιχείρησαν να παρεμποδίσουν μη εξουσιοδοτημένες εργασίες κατασκευής δρόμου εντός της νεκρής ζώνης πλησίον της Πύλας.

Η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του status quo, ενώ η επίθεση σε μέλη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ συνιστά πράξη περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας.

Οι παράνομες εργασίες πρέπει να σταματήσουν άμεσα και είναι ανάγκη να αποφευχθεί κάθε είδους δραστηριότητα που θα προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση.

Ανάλογες ενέργειες δεν συμβάλλουν καθόλου στις προσπάθειες του ΟΗΕ για αναβίωση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και θα προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις».

Έντονη καταδίκη από Μισέλ

Την έντονη καταδίκη του για την επίθεση εξέφρασε μέσω του Χ (σ.σ. Twitter) ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Όπως τόνισε σε ανάρτησή του, θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα η διασφάλιση της ασφάλειας των ειρηνευτών και η αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Ο κ. Μισέλ ανέφερε πως βρίσκεται σε επαφή με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και παρακολουθεί στενά την κατάσταση, ζητώντας ειρήνη στην περιοχή.

Strongly condemn the assault on @UN_CYPRUS #peacekeepers by Turkish Cypriot personnel in #Pyla today. Ensuring peacekeepers’ safety & deescalating the situation must remain a priority.

In contact w/ @Christodulides, following closely the situation & calling for peace in the area https://t.co/3WpYltTOMi

— Charles Michel (@CharlesMichel) August 18, 2023

Keywords
Τυχαία Θέματα