Η ΝΔ δεν αποτελεί πυλώνα σταθερότητας

Την  Κυριακή (20/11) ο πρωθυπουργός ανήρτησε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ένα μακροσκελές κείμενο για κάποιες σημαντικές πρωτοβουλίες και κινήσεις της κυβέρνησης του το τελευταίο διάστημα.

Έμοιαζε περισσότερο ως άλλοθι, ως συμψηφισμός, ως ένας στενάχωρος  αναστοχασμός της μέχρι τώρα  πρωθυπουργικής του θητείας.

Η μεγάλη εικόνα για τον πρωθυπουργικό βίο του κ. Μητσοτάκη γεμίζει με πρόσωπα και καταστάσεις των οποίων το αποτύπωμα μόνο ως αρνητικό μπορεί να εγγραφεί στα 3.5 χρόνια κυβέρνησης  της Ν.Δ. Λίστα Πέτσα και ημέτερα ΜΜΕ,

αποδυνάμωση του ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας, αδιαφανής διάθεση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, κρατική βία και αυθαιρεσία, επιδοτήσεις στα κέρδη των ενεργειακών ολιγοπωλίων και ανεξέλεγκτη ακρίβεια, μαθήματα επαγγελματικού προσανατολισμού για βουλευτές από τον γαλάζιο κ. Πάτση.

Φυσικά, αυτό που φαντάζει ως εξόχως σοβαρή απειλή για την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, το σκάνδαλο των υποκλοπών όπου γύρω του στροβιλίζονται ονόματα όπως αυτό του ανιψιού του πρωθυπουργού  κ. Δημητριάδη και του εκλεκτού του Μαξίμου για την ΕΥΠ κ. Κοντολέων.

Το αίσθημα μιας δημοκρατικής «μελαγχολίας» που αναδύεται έντονα πλέον από το περιβάλλον Μαξίμου αρχίζει να επισκιάζει ακόμα και τα άμεσα θέματα της ακρίβειας και της καθημερινής επιβίωσης των Ελλήνων πολιτών. Είναι δε τέτοια η σοβαρότητα της κατάστασης των υποκλοπών που ακόμα κι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι ψηφοφόροι αποφασίζουν με βάση την τσέπη τους, αρχίζουν και αναθεωρούν μπροστά στα φλέγοντα ζητήματα δημοκρατίας και διαφάνειας.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης, προσπαθώντας αρχικά όταν το ζήτημα φαινομενικά αφορούσε μόνο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ. Ανδρουλάκη να υποβαθμίσει το θέμα, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις βρίσκει τον εαυτό του να εισχωρεί όλο και περισσότερο στο κέντρο μιας υπόθεσης που μπορεί να μην έχει άμεση σχέση με την τσέπη των πολιτών, αγγίζει όμως τα όρια της δημοκρατικής εκτροπής, μια εκτροπής  που αργά ή γρήγορα θα αρχίσει να λαμβάνεται πολύ πιο σοβαρά από το σύνολο του ελληνικού λαού.

Όσο η κυβέρνηση της Ν.Δ συνεχίζει την απαράδεκτη τακτική συγκάλυψης-συσκότισης της υπόθεσης των υποκλοπών, αρχικά με τις μη νόμιμες και μη θεσμικές προσκλήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων προς το Ν. Ανδρουλάκη για «ενημέρωση» σχετικά με την παρακολούθηση του, στη συνέχεια με την επίκληση του απορρήτου σε κάθε προσπάθεια διερεύνησης του θέματος, και τέλος με το «καταθέστε στοιχεία» στους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ που προχωρούν σε αποκαλύψεις, τόσο θα απομακρύνεται από τον πολιτικό φιλελευθερισμό  που ασπάζεται ως κεντροδεξιό κόμμα.

Ακόμα και από το νόμο που ετοιμάζεται να φέρει στη βουλή, απουσιάζει φανερά κάθε διάθεση λογοδοσίας σχετικά με το modus operandi των μελλοντικών παρακολουθήσεων, ενώ εντύπωση προκαλεί και η υπέρμετρη διεύρυνση της έννοιας της εθνικής ασφάλειας που ανοίγει την πόρτα στην χωρίς όρια παρακολούθηση χιλιάδων πολιτών.

Με ευθύνη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης της Ν.Δ η χώρα μπαίνει στην τελική ευθεία προς τις εκλογές με τον αρχηγό ενός εκ των τριών μεγαλύτερων κομμάτων να έχει «επισυνδεθεί»  ως  ύποπτος για θέματα εθνικής ασφάλειας με υπογραφή της εισαγγελέως της ΕΥΠ, και δεκάδες πολιτικά πρόσωπα  να είναι πιθανά θύματα ενός ξέφρενου πάρτι παρακολουθήσεων.

Μέσα σε αυτή την δυσώδη κατάσταση δεν μπορεί πλέον ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του να παριστάνουν τον ρόλο του εγγυητή της  πολιτικής σταθερότητας στη χώρα. Οι συμψηφισμοί που  επιχειρούνται από το κυβερνών κόμμα σε σχέση με την προηγούμενη κακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν μπορούν πλέον να αποτελούν άλλοθι απέναντι στην κρίση των Ελλήνων πολιτών.

Για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ως σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, οι ισχυροί θεσμοί και η ισχυρή δημοκρατία αποτελούν την  απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να ατενίσει η χώρα με αισιοδοξία το μέλλον σε αυτή την περίεργη παγκόσμια συγκυρία με τις αλλεπάλληλες κρίσεις και την κατακόρυφη αύξηση της επιρροής των αυταρχικών καθεστώτων.

Η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορούν πια να εξασφαλίσουν την πολιτική σταθερότητα και την θεσμική σοβαρότητα που χρειάζεται η χώρα για να φύγει μπροστά.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι έτοιμο να αναλάβει την ευθύνη που θα του αναθέσει ο ελληνικός λαός στις προσεχείς εκλογές, με θέσεις στιβαρές και αίσθημα δημοκρατικής και κοινωνικής αλληλεγγύης.

*O Κώστας Πανδής είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και μέλος της Γραμματείας της πολιτικής κίνησης Ανανεωτική Αριστερά

Keywords
Τυχαία Θέματα