Κορονοϊός: Γιατί αναβλήθηκε η χαλάρωση των μέτρων – Προς 4η δόση το φθινόπωρο

Στη χθεσινή ενημέρωση από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη, το μήνυμά ήταν ξεκάθαρο. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν καμία χαλάρωση των μέτρων μέσα στον Απρίλιο.

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως «δεν είναι ακόμα η ώρα να ξεχάσουμε την covid». Και στη συνέχεια πρόσθεσε: 

«Είναι πιθανό ο αριθμός των νέων κρουσμάτων να υποεκτιμάται σημαντικά στις μέρες

μας, καθώς φαίνεται ότι κάποιοι συμπολίτες μας που διαγιγνώσκονται με την κατ΄ οίκον διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων, των self-test, δεν δηλώνονται ποτέ στο αρχείο του ΕΟΔΥ».

Το θετικό, όπως είπε, είναι ότι η παραλλαγή αυτή προκαλεί ήπια νόσο «γι’ αυτό βλέπουμε καθημερινά την ψαλίδα μεταξύ νέων κρουσμάτων και σκληρών δεικτών να ανοίγει».

Παράλληλα έκανε έκκληση για ακόμη μία φορά σε όσους επέλεξαν να μην εμβολιαστούν να προσέχουν ακόμη περισσότερο. Κι αυτό γιατί «οι θάνατοι των δύο τελευταίων εβδομάδων δείχνουν να είναι περισσότεροι σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη».

Εκείνο που ανησυχεί τους ειδικούς είναι ότι έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία καθώς και το γεγονός ότι τα νέα κρούσματα καταγράφονται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Πιο συγκεκριμένα παρατηρείται σημαντική αύξηση σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.

Τι θα γίνει με την 4η δόση το φθινόπωρο 

Θολή παραμένει ακόμη η εικόνα για το τι θα γίνει με την 4η δόση εμβολίου. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, και η κα Βάνα Παπαευαγγέλου που είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, επισήμαναν την προστασία που προσφέρουν οι επιπλέον δόσεις εμβολιασμών «δείχνοντας» έτσι την κατεύθυνση που θα κινηθούν οι αποφάσεις των ειδικών.

«Όσον αφορά το εμβόλιο το φθινόπωρο, νομίζω ότι οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι το φθινόπωρο θα χρειαστεί μια επαναληπτική δόση. Αλλά αυτό είναι λίγο νωρίς για να το πούμε», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Μένει λοιπόν να δούμε αν η Ελλάδα θα ακολουθήσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν προχωρήσει ήδη στην χορήγηση της 4ης δόσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός, – Προς 4η,koronoios, – pros 4i