ΚΚΕ: Οργάνωση της πάλης του λαού ενάντια στους άθλιους όρους εργασίας που επιβάλλουν ΕΕ – κυβερνήσεις και εργοδοσία

Παρέμβαση στη συζήτηση της Επιτροπής Αναφορών (PETI) του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες σχετικά με αναφορά που «κατήγγειλε ακόμη και "16 ώρες εργασίας" με βάση το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη», πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Ο ευρωβουλευτής του κόμματος Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος στην ομιλία του ανέδειξε, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, ότι «η πολιτική αυτή της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων,

υλοποιεί τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ».

«Η αναφορά παραμένει ανοιχτή για περαιτέρω διερεύνηση μετά την παρέμβαση του ΚΚΕ παρά το ότι ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, παρουσιάζοντας το “μαύρο ως άσπρο” και υπερασπιζόμενος την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που τσακίζει τα εργατικά δικαιώματα, ζήτησε να κλείσει» σημειώνει η ΕΟ του ΚΚΕ.

Ο Λ. Νικολάου-Αλαβάνος στην ομιλία του ανέφερε συγκεκριμένα τα εξής:

«Μετά το “δικαίωμα” στη 10ωρη εργασία χωρίς υπερωριακή αμοιβή που θεσπίστηκε με τον νόμο “Χατζηδάκη” και τη βούλα της ΕΕ, με αυτή τη νομοθετική ρύθμιση επεκτείνεται ακόμη περισσότερη η εργάσιμη μέρα, σε περισσότερους εργοδότες, έχοντας ως βάση την Οδηγία 2019/1152 για δήθεν “διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Το άρθρο 9 της Οδηγίας αυτής υποχρεώνει τα κράτη-μέλη της ΕΕ να “εξασφαλίζουν” ότι οι εργαζόμενοι έχουν την “επιλογή” να εργάζονται σε περισσότερους από έναν εργοδότες για έως και 13 ώρες την ημέρα εφόσον το “επιθυμούν”.

Η ΕΕ στην Οδηγία νομιμοποιεί μάλιστα αυτή την εργασιακή γαλέρα αρκεί ο εργοδότης να γνωστοποιεί γραπτά στον εργαζόμενο τους άθλιους εκμεταλλευτικούς όρους εργασίας που του επιβάλλει. Όμως, σε συνθήκες ανέχειας και εκτίναξης της ακρίβειας, που οδηγεί σε πραγματική μείωση των -ήδη χαμηλών- μισθών, σε συνθήκες γενικευμένης ανεργίας και εργοδοτικών εκβιασμών, δεν υπάρχει καμία “επιθυμία” των εργαζομένων, υπάρχει απλά ο ωμός καταναγκασμός.

Όσο για τον ισχυρισμό του ευρωβουλευτή της ΝΔ ότι τέτοιες ρυθμίσεις “θα αντιμετωπίσουν την ανεργία”, δεν έχουν καμία βάση, καθώς δύο θέσεις εργασίας γίνεται δυνατό να καταλαμβάνονται από τον ίδιο εργαζόμενο.

Οι “διευκρινίσεις” του Υπουργού Εργασίας, μετά το σάλο που προκλήθηκε για τις “16 ώρες” επιχειρούν προκλητικά να εμφανίσουν ως …φιλεργατικό τον μεσαίωνα των 13 ωρών εργασίας την ημέρα που προβλέπει η οδηγία 2003/88 για την “οργάνωση του χρόνου εργασίας”, όπως επιβεβαιώνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τοποθέτησή της».

«Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η αντεργατική νομοθεσία των αστικών κυβερνήσεων πατάει γερά στο έδαφος που στρώνει η αντιλαϊκή νομοθεσία της ΕΕ, την οποία η είχε καταψηφίσει και καταγγείλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Σε όλα αυτά οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα ετοιμάζονται να δώσουν απάντηση, με απεργιακές κινητοποιήσεις στις 28 Φεβρουαρίου, διεκδικώντας συλλογικές συμβάσεις εργασίας, 7ωρο, πενθήμερο, 35ωρο με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς, πραγματικά μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια που εξανεμίζει το ήδη πενιχρό εισόδημά τους», τόνισε, καταλήγοντας στην παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα