Κέικ των 12 Αποστόλων από τον Στέλιο Παρλιάρο – Συνήθως ο Ιούδας… παραλείπεται

Το κέικ των 12 Αποστόλων ή Σίμνελ, με φρούτα στο εσωτερικό και καλυμμένο με αμυγδαλόπαστα, τρώγεται το Πάσχα στη Μ. Βρετανία και στην Ιρλανδία. Η επιφάνειά του διακοσμείται από 11 ή 12 μπαλάκια που συμβολίζουν τους Αποστόλους (συνήθως ο Ιούδας παραλείπεται).

Για το κέικ

400-500 γρ. αμυγδαλόπαστα
170 γρ. βούτυρο Lurpak
175 γρ. καστανή ζάχαρη
3 αβγά
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα αλάτι
1

κ.γ. μοσχοκάρυδο
400 γρ. ξερά φρούτα και γλασαρισμένα, ψιλοκομμένα
60 γρ. πορτοκάλι γλασέ σε κύβους
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κ.σ. μαρμελάδα βερίκοκο

Για τη διακόσμηση

μικρά σοκολατένια αυγά

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη έως ότου αφρατέψουν. Προσθέτουμε έπειτα ένα ένα τα αβγά. Καθαρίζουμε ενδιάμεσα τον κάδο με μία μαρίζ.

Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε. Στο τέλος ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού μαζί με τα ξερά και γλασαρισμένα φρούτα και το πορτοκάλι γλασέ.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί ή τσέρκι διαμέτρου 20 εκ. και αδειάζουμε σε αυτό το μισό μείγμα.

Ανοίγουμε τη μισή ποσότητα αμυγδαλόπαστας σε λεπτό φύλλο με τη βοήθεια πλάστη. Κόβουμε ένα δίσκο διαμέτρου 18 εκ. και το τοποθετούμε πάνω από το μείγμα. Απλώνουμε πάνω από την αμυγδαλόπαστα το υπόλοιπο μείγμα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 10΄ και στους 150°C για 40΄-50΄ περίπου. Αφήνουμε να κρυώσει και αλείφουμε την επιφάνεια με τη μαρμελάδα βερίκοκο.

Ανοίγουμε και την υπόλοιπη ποσότητα της αμυγδαλόπαστας σε φύλλο και κόβουμε δίσκο στη διάμετρο του κέικ. Τοποθετούμε το φύλλο της αμυγδαλόπαστας πάνω από το κέικ και χαράζουμε σε 12 κομμάτια.

Για τη διακόσμηση

Κάθε κομμάτι το διακοσμούμε με ένα μικρό σοκολατένιο αυγό.

Πηγή: steliosparliaros.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα