Καθυστερημένα απευθύνονται στον γιατρό οι ασθενείς με ρευματικά νοσήματα – Έρευνα της ΡευΜΑζήν

Με καθυστέρηση μεγαλύτερη του τριμήνου απευθύνονται στον γιατρό ένας στους δύο ασθενείς με ρευματικά νοσήματα, αποκαλύπτει η έρευνα της Ομοσπονδίας ΡευΜΑζήν που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 463 ασθενών.

Κύριος λόγος της καθυστέρησης είναι η υποτίμηση των συμπτωμάτων από τους ίδιους τους ασθενείς.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει ότι ενώ η ιατρική ειδικότητα που απευθύνθηκαν οι ασθενείς: αρχικά ήταν κυρίως ο Ορθοπεδικός (37%) και σε μικρότερο βαθμό ο Ρευματολόγος (23%) ή ο Παθολόγος (19%).

Βέβαια, η ειδικότητα που έκανε την τελική διάγνωση ήταν σε μεγάλο ποσοστό

ο Ρευματολόγος (77%). Πιο συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο ποσοστό (60%) όσων διαγνώστηκαν από την αρχική ειδικότητα, είχαν επισκεφθεί εξαρχής Ρευματολόγο και το 64% αυτών δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα μέχρι τη διάγνωσή τους.

Αντίθετα, το 64% των συμμετεχόντων που διαγνώστηκαν από άλλη ειδικότητα, ανέφεραν ότι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπισαν μέχρι την τελική διάγνωση του νοσήματός τους, αφορούσαν την καθυστερημένη διάγνωση σε μεγάλο ποσοστό (71%), και ζητήματα ενημέρωσης αλλά και συμπεριφοράς από τους γιατρούς σε μικρότερη κλίμακα (40%).

«Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη για ενημέρωση του γενικού πληθυσμού γύρω από τα συμπτώματα των ρευματικών νοσημάτων προκειμένου ο
ασθενής να τα αναγνωρίζει και να απευθύνεται έγκαιρα στον ειδικό γιατρό, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον ρευματολόγο. Εξίσου σημαντική είναι επίσης η ανάγκη εκπαίδευσης και ενημέρωσης των γιατρών άλλων ειδικοτήτων, ειδικότερα στην ΠΦΥ, ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν έγκαιρα τα συμπτώματα και να παραπέμψουν τον ασθενή άμεσα στον ρευματολόγο», δήλωσε η κ. Κατερίνα Κουτσογιάννη, Πρόεδρος Ομοσπονδίας ΡευΜΑζήν και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος συμπληρώνοντας: «Βλέπουμε ότι το ταξίδι του ασθενή μέχρι τη διάγνωση μπορεί να φτάσει και τα τρία χρόνια, και σε μερικά νοσήματα μάλιστα, πολύ παραπάνω.

Για το λόγο αυτό θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να εντείνουμε τις προσπάθειες μας ώστε αυτό το ταξίδι να γίνει σημαντικά πιο σύντομο και λιγότερο επώδυνο για τον
ασθενή».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καθυστερημένα, – Έρευνα, ΡευΜΑζήν,kathysterimena, – erevna, revmazin