Καθηγητής ΑΠΘ: Αντιμετώπιση της παχυσαρκίας για να μην πάμε στις κηδείες των παιδιών μας

«Θα αναγκαστούμε να πάμε στις κηδείες των παιδιών μας», τόνισε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής - Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, Αθανάσιος Χριστοφορίδης, στη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ, με θέμα την παιδική παχυσαρκία:

«Το φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας είναι παγκόσμιο.Τα επιδημιολογικά δεδομένα τρομάζουν για την προοπτική και το… μέλλον. Το 1/3 του πληθυσμού το

2030, περισσότεροι από 2.000.000.000 άνθρωποι θα έχουν το χαρακτηρισμό του παχύσαρκου.

Οφείλουμε, κυρίως για τα παιδιά, να αντιστρέψουμε τους δείκτες κάτι που μπορούμε να κάνουμε στα υπέρβαρα πριν γίνουν παχύσαρκα. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια τάση ισορρόπησης στις ανεπτυγμένες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα

Αντίθετα, στις υπό ανάπτυξη ή στις υπανάπτυκτες χώρες υπάρχει μια «έκρηξη» της παχυσαρκίας.

Είναι διατροφικό το πρόβλημα. Δυστυχώς οι περισσότερες μελέτες μας κατατάσσουν στους πρωταθλητές της παιδικής παχυσαρκίας, στις πρώτες τρεις χώρες (παχυσαρκίας ή υπερβαρίας) Δυστυχώς, αυξάνονται τα περιστατικά βαρέως πασχόντων (τύπου 2, 3) κάτι πολύ ανησυχητικό το οποίο συνδέεται και με την πανδημία του κορονοϊού (και τις νέες συνήθειες διατροφής, απομόνωσης κ.λπ.).

Πολλές φορές, μπορούμε να καταλάβουμε και να διερευνήσουμε ορμονικές διαταραχές (ύψος, βάρος κ.λπ.) πριν ακόμη γεννηθεί το παιδί. 

Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα, μπορούν να αντιστραφούν ακόμη και γονιδιακές διαταραχές. 

Δυστυχώς όμως, με τα σημερινά δεδομένα, το προσδόκιμο ζωής για τις επόμενες γενιές θα είναι μικρότερο. Ήδη το έχουμε βιώσει: γιαγιάδες να θάβουν τα εγγόνια τους.

Δεν θέλουμε να είμαστε σκληροί, όμως θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να το λύσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής.

Keywords
Τυχαία Θέματα