Και επιδημία σαλμονέλας χτύπησε την Ευρώπη

Στο πλαίσιό της έχουν καταγραφεί 151 κρούσματα σαλμονέλωσης σε 11 χώρες που οφείλονται πιθανότητα σε κατανάλωση σοκολατοειδών από το Βέλγιο:

Στο Βέλγιο (26 περιστατικά), στη Γαλλία (25 περιστατικά), στη Γερμανία (10 περιστατικά), στην Ιρλανδία (15 περιστατικά), στο Λουξεμβούργο (1 περιστατικό), στην Ολλανδία  (2 περιστατικά), στη Νορβηγία (1 περιστατικό), στην Ισπανία (1 περιστατικό), στη Σουηδία (4 περιστατικά), στο Ηνωμένο Βασίλειο (65 περιστατικά) και ένα περιστατικό στις ΗΠΑ.

Η

άμεση παγκόσμια ανάκληση των προϊόντων (είχαν εξαχθεί σε 113 χώρες) οδήγησε σε φρενάρισμα της επιδημίας.

Το επίμαχο στέλεχος είναι ανθεκτικό σε αντιβιοτικά όπως η πενικιλλίνη, οι σουλφοναμίδες και οι τετρακυκλίνες.

Η επιδημία έπληξε δυσανάλογα παιδιά κάτω των 10 ετών και τα κορίτσια. Από τα 21 περιστατικά για τα οποία έχουμε στοιχεία, τα 9 χρειάστηκαν νοσηλεία και τα 12 εμφάνισαν αιμορραγική διάρροια. Έως τις 25 Απριλίου, δεν είχαν αναφερθεί θάνατοι εξαιτίας της επιδημίας.

Συμπτώματα

Η σαλμονέλωση χαρακτηρίζεται από υψηλό πυρετό, κοιλιακό άλγος, ναυτία, εμέτους και διάρροια.

Τα συμπτώματα ξεκινούν περίπου 6-72 ώρες μετά την κατανάλωση της μολυσμένης τροφής και η νόσος διαρκεί περίπου 2-7 ημέρες.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η σαλμονέλωση είναι ήπια, σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, όπως στα παιδιά και στους ηλικιωμένους, η αφυδάτωση που μπορεί να εμφανιστεί μπορεί να είναι σοβαρή.

Keywords
Τυχαία Θέματα