Ιώσεις και παιδιά: Ποια σημάδια πρέπει να σας οδηγήσουν στο νοσοκομείο

Ιώσεις και λοιμώξεις του αναπνευστικού έχουν γεμίσει τα παιδιατρικά νοσοκομεία, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε ενημερωτικό του βίντεο προειδοποιεί τους γονείς για τα σημάδια που θα πρέπει να οδηγήσουν άμεσα στην αναζήτηση ιατρικής συμβουλής.

Οι ένοχοι

Οι ιώσεις αφορούν κυρίως τα παιδιά κάτω των 10 ετών και έχουν οδηγήσει σε αυξημένες νοσηλείες. Κυρίες αιτίες είναι η γρίπη, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), διάφοροι αδενοϊοί και κορονοϊοί.

Επίσης,

υπάρχουν αυξημένα περιστατικά φαρυγγίτιδας και λοιμώξεων του δέρματος.

Τα συμπτώματα των ιώσεων της περιόδου μοιάζουν με εκείνα της γρίπης και περιλαμβάνουν καταρροή, φτέρνισμα, ρινική συμφόρηση, πονόλαιμο, βήχα, πυρετό. Στις περιπτώσεις λοίμωξης από στρεπτόκοκκο Α, ο πονόλαιμος συνοδεύεται από πονοκέφαλο, πόνο στους μύες και ένα ψιλό ερυθρό εξάνθημα.

Γιατί τέτοια αύξηση;

Όπως αναφέρει ο ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας Dr Wilson, ο λόγος αυτής της αύξησης είναι πιθανότατα το γεγονός ότι τα παιδιά δεν έχουν αναπτύξει πλήρη ανοσία σε αυτούς τους ιούς, με αποτέλεσμα η επιστροφή στην κανονικότητα με την άρση των μέτρων προστασίας να οδηγεί σε υψηλή μετάδοσή τους.

Κάποιοι από τους ιούς ενδέχεται επίσης να αλλάξει λίγο, με αποτέλεσμα να μεταδίδονται ταχύτερα.

Ποια είναι τα καμπανάκια κινδύνου;

Η επιδείνωση των παραπάνω συμπτωμάτων.

Όταν το παιδί έχει δυσκολία στην αναπνοή, όταν αναπνέει γρήγορα ή όταν καθώς αναπνέει η κοιλιά του μπαίνει μέσα.

Όταν τα χείλη ή η επιδερμίδα του παιδιού αλλάζουν χρώμα και γίνονται μπλε.

Όταν το παιδί έχει πάρα πολύ υψηλό πυρετό, κάνει εμετούς και δεν μπορεί να φάει ή να πιει.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιώσεις, Ποια,ioseis, poia