Η στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ Α: Ένα γεγονός που άλλαξε τα δεδομένα της μεσαιωνικής Αγγλίας

Η Ελισάβετ Α της Αγγλίας ήταν κόρη του βασιλιά Ερρίκου Η΄ και γεννήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου του έτους 1533 στο Γκρινουιτς της Αγγλίας. Τα πρώτα χρόνια της ζωής της έμεινε στο παλάτι της πλακεντίας μαζί με κάποιους υπηρέτες της καθώς ο πατέρας της Ερρίκος Η΄ είχε πολλά θέματα να διευθετήσει ως βασιλιάς.

Όταν η Ελισάβετ ήταν μόλις 3 ετών ο Ερρίκος εκτέλεσε την μητέρα της έτσι η νεαρή Ελισάβετ ήταν πλέον εκτός της γραμμής διαδοχής. Μόλις η Ελισάβετ έφτασε στην ηλικία των 27 η τότε βασίλισσα Μαίρη της Σκωτίας πέθανε από μια βαριά ασθένεια

γεγονός που συνέβαλε στο να στεφθεί βασίλισσα της Αγγλίας στις 15 Ιανουαρίου του 1559.

Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε με λεπτομέρεια την διαδικασία της τελετής στέψης της Βασίλισσας Ελισάβετ Α, ένα γεγονός που σημάδεψε την Αγγλία του μεσαίωνα και άλλαξε μια και καλή τα δεδομένα. Πάμε στοιχημα ότι θα σας αρέσει οπότε συνεχίστε την ανάγνωση!

Η πομπή της στέψης

Πριν η Ελισάβετ στεφθεί βασίλισσα της Αγγλίας συμμετείχε στην βασιλική πομπή η οποία ήταν μέρος της διαδικασίας στέψης. Σε αυτή την πομπή οι Άγγλοι την είδαν να περνά με μια χρυσή άμαξα από τις κεντρικές περιοχές του Λονδίνου. Το γεγονός αυτό μπορεί να θεωρηθεί σαν μια “περιοδεία” όπως θα λέγαμε σήμερα με στόχο να αυξήσει την δημοτικότητά της.

Η πομπή αυτή ξεκίνησε από τον πύργο του Λονδίνου κατευθυνόμενη προς το αββαείο του Γουέστμινστερ. Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί σε κεντρικές περιοχές της πόλης με ανυπομονησία να παρακολουθήσει την στέψη της νέας του βασίλισσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή η πομπή ξεκίνησε από την προηγούμενη μέρα δηλαδή από το Σάββατο περίπου 2 το μεσημέρι και συνεχίστηκε μέχρι νωρίς το πρωί της Κυριακής, λίγες ώρες πριν την στέψη.

Κατά την διάρκεια της πομπής αυτής λέγεται ότι η Ελισάβετ προσπάθησε να υπερτονίσει την “Αγγλικανικότητα” της σε αντίθεση με την “ισπανικότητα” που παρουσίαζε η προηγούμενη βασίλισσα Μαίρη. Αυτός ήταν σίγουρα ένας λόγος για τον οποίο η Ελισάβετ αγαπήθηκε πολύ από τους Άγγλους.

Η τελετή της στέψης

Η στέψη της Ελισάβετ πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στις 15 Ιανουαρίου στο αββαείο του Γουέστμινστερ. Το τελετουργικό που επιλέχθηκε για την στέψη ήταν ένας “συμβιβασμός” μεταξύ καθολικών και προτεστάντων.

Οι πρακτικές δηλαδή που ακολουθήθηκαν στην στέψη προέρχονταν τόσο από τους καθολικούς όσο και από τους προτεστάντες.

Η Ελισάβετ δέχθηκε αυτόν τον “συμβιβασμό” καθώς δεν ήθελε να δημιουργήσει περαιτέρω αναταραχές οι οποίες είχαν οξυνθεί ιδιαίτερα μετά τον θάνατο της βασίλισσας Μαίρης.

Θα πρέπει να πούμε ότι η Ελισάβετ στέφθηκε στα λατινικά, κάποια τμήματα βέβαια του τελετουργικού διαβάστηκαν και στην Αγγλική γλώσσα. Η τελετή διήρκησε για μια περίπου ώρα και στην συνέχεια η Ελισάβετ βγήκε από το αββαείο με ένα μεγάλο χαμόγελο χαιρετώντας τον λαό της μεγάλης Βρετανίας.

Ποια όμως ήταν τα αντικείμενα που ταυτίστηκαν με την σημαντική αυτή στέψη;

Το βασιλικό στέμμα Τυδώρ

Το στέμμα που χρησιμοποιήθηκε για την στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ ήταν το στέμμα των Τυδώρ, ένα βαρύτιμο στέμμα που είχε χρησιμοποιηθεί για την στέψη σημαντικών μοναρχών της Αγγλίας. Μετά την μικρή πομπή που έγινε μέσα στο αββαείο η Ελισάβετ στέφθηκε με το συγκεκριμένο στέμμα από τον επίσκοπο της Αγγλικανικής εκκλησίας.

Θα πρέπει να πούμε ότι το στέμμα των Τυδώρ είναι ένα αντικείμενο που έχει ταυτιστεί σε μεγάλο βαθμό με την στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ. Λέγεται ότι το βασιλικό αυτό στέμμα κατασκευάστηκε για την στέψη του πατέρα της το 1521 από τον διάσημο κοσμηματοπώλη Τυδώρ.

Με τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ το στέμμα αυτό χρησιμοποιήθηκε για την στέψη των 2 επόμενων μοναρχών της Αγγλίας. Το στέμμα των Τυδώρ καταστράφηκε μετά από κάποιους αιώνες από τον Όλιβερ Κρόμγουελ κατά την διάρκεια της επανάστασης.

Η ράβδος της ισότητας και του ελέους

Στην συνέχεια της τελετής ο επίσκοπος της Αγγλικανικής εκκλησίας παραδίδει στην βασίλισσα Ελισάβετ τους 2 πολύτιμους ράβδους της ισότητας και του ελέους. Πιο συγκεκριμένα της λέει “ Λάβετε τις ράβδους της ισότητας και του ελέους. Να είστε ελεήμων και να αποδίδεται πάντα δικαιοσύνη, τιμωρήστε τους κακούς και προστατέψτε τους καλούς και τους δίκαιους”

Πολλοί από τους μονάρχες της Αγγλίας είχαν κάνει αρκετές αλλαγές στις ράβδους. Η βασίλισσα Ελισάβετ όμως δεν φαίνεται να ζήτησε κάποια προσθήκη ή αλλαγή στις ράβδους όσο καιρό ήταν βασίλισσα

Η σφαίρα του μονάρχη

Ένα ακόμα αντικείμενο που χρησιμοποιήθηκε στην στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ ήταν η σφαίρα του μονάρχη. Η σφαίρα αυτή τοποθετήθηκε στο δεξί χέρι της Ελισάβετ. Ήταν φτιαγμένη από χρυσό και στολισμένη με πολύτιμα πετράδια και μαργαριτάρια. Ήταν επίσης χωρισμένη σε 3 μέρη όπου σήμαιναν τον αριθμό των γνωστών ηπείρων εκείνης της εποχής.

Στην συνέχεια η σφαίρα του μονάρχη αλλά και οι ράβδοι της ισότητας και του ελέους καταστράφηκαν από τον Όλιβερ Κρόμγουελ.

Έτσι πολλά από τα κοσμήματα που συλλέχθηκαν από την εποχή του Εδουάρδου του ομολογητή και χρησιμοποιήθηκαν και για την στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ έχουν καταστραφεί και αντικατασταθεί πλέον με νέα κοσμήματα.

Το δαχτυλίδι του μονάρχη

Το δαχτυλίδι που έλαβε η Ελισάβετ μετά τον θάνατο της βασίλισσας Μαίρης είναι διαφορετικό από το δαχτυλίδι που της δόθηκε κατά την στέψη της.

Το δαχτυλίδι της στέψης της Ελισάβετ ήταν στολισμένο με ένα κόκκινο πετράδι και είχε το σχήμα του σταυρού και ουσιαστικά συμβόλιζε την αξιοπρέπεια και τον πνευματικό ρόλο του μονάρχη. Στην συνέχεια το δαχτυλίδι της Ελισάβετ καταστράφηκε μαζί με όλο το σετ κοσμημάτων του οίκου Τυδώρ.

Η γιορτή της στέψης

Μετά από το τελετουργικό ακολούθησε μια μεγαλοπρεπή γιορτή προς τιμή της πλέον βασίλισσας Ελισάβετ. Λέγεται ότι την μέρα της στέψης τύμπανα γέμισαν τον αέρα, οι δρόμοι ήταν πλημμυρισμένοι από κόσμο και τα σιντριβάνια είχαν γεμίσει άφθονο κρασί για όλους.

Στο επίκεντρό όλων αυτών των διαδικασιών ήταν βέβαια η Ελισάβετ με τεράστια μεγαλοπρέπεια αλλά και το αίσθημα ευθύνης που της δόθηκε μαζί με το στέμμα της Αγγλίας.

Συμπέρασμα

Η στέψη ήταν “βουτηγμένη” στους συμβολισμούς καθώς ο λαός είχε πειστεί ότι καλύτερα χρόνια θα έρθουν και ότι η νέα βασίλισσα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει και να τερματίσει τον θρησκευτικό πόλεμο και να ενώσει επιτέλους την Αγγλία. Η βασιλεία της Ελισάβετ διήρκησε 44 χρόνια και ονομάστηκε χρυσή εποχή καθώς η Ελισάβετ πέτυχε πολλά όπως για παράδειγμα την θρησκευτική ανεξαρτησία και καλύτερη οικονομία, επιτεύγματα που δεν μπόρεσαν να πετύχουν οι προκάτοχοι της.

Η στέψη της Ελισάβετ λοιπόν αποτέλεσε ιστορική μέρα τόσο για την μεγάλη Βρετανία όσο και για όλο τον μεσαιωνικό κόσμο της Ευρώπης.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελισάβετ Α, Αγγλίας,elisavet a, anglias