Η Μαρία Καρακλιούμη στο TheCaller για τις δημοσκοπήσεις και την «πολιτική παγίδα» που πρέπει να αποφύγει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Η Μαρία Καρακλιούμη, πολιτική αναλύτρια και υπεύθυνη ερευνών της εταιρείας δημοσκοπήσεων RASS, μίλησε στο TheCaller WEB TV και τον αρχισυντάκτη του TheCaller Κωστή Μοσχολιό, για τα Συνέδρια των κομμάτων, την αντιστοίχηση των κομμάτων στην κοινωνία τις δημοσκοπήσεις και τις εκλογές.

Ειδικότερα,

όπως είπε αρχικά για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που ολοκλήρωσε το Συνέδριό του το περασμένο Σαββατοκύριακο, κατάφερε να κινητοποιήσει τους πολίτες στην κάλπη για δεύτερη φορά, μετά τις εκλογές αρχηγού τον περασμένο Δεκέμβριο, ωστόσο- προειδοποίησε- για την «πολιτική παγίδα»-όπως τη χαρακτήρισε- που κινδυνεύει να πέσει, μέσα στο γενικότερα κλίμα αισιοδοξίας και γενικότερης ευφορίας, πως «μπορεί να κινητοποιείται ένας σκληρός εκλογικός μηχανισμός που δεν έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί στην κοινωνία και να μεγιστοποιήσει το μήνυμα».

Μάλιστα, η ίδια χαρακτήρισε «κόμμα καρδιάς» το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το οποίο πρέπει να «μεταφέρει» τα δημοσκοπικά ποσοστά του και στην κάλπη.

Όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, η κα Καρακλιούμη, αφού τόνισε πως «δεν ήρθε στην εξουσία από έναν κραταιό μηχανισμό, αλλά από μια ψήφο αντίδρασης στο παλαιό κομματικό σύστημα», υποστήριξε στη συνέχεια πως «δεν έχει καταφέρει να έχει κοινωνικές αναφορές», κάτι που φάνηκε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 που είναι το χαρακτηριστικότερο δείγμα.

Η ίδια είπε πως η συνοχή του κόμματος είναι χαμηλή όπως και η συσπείρωση που είναι περίπου στο 50%.

Μιλώντας για τη ΝΔ, αναφέρθηκε στη διαφορετική δομή, που είναι στημένο το κυβερνών κόμμα και γι’ αυτό το λόγο δεν μπορεί να συγκριθεί η κομματική λειτουργία με του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ παραδείγματος χάριν.

Όσον αφορά στη συσπείρωση του κόμματος, είπε πως είναι περίπου στο 70%.

Εν συνεχεία, μιλώντας για τις δημοσκοπήσεις και τις εκλογές, είπε πως είναι πληγωμένη η κυβέρνηση και υπάρχει δυσαρέσκεια, και σύμφωνα με την κα Καρακλιούμη το εκλογικό αποτέλεσμα θα καθοριστεί από τη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείσα αν το προβάδισμα που παρουσιάζει η ΝΔ στις δημοσκοπήσεις είναι ανατρέψιμο, η κα Καρακλιούμη είπε πως σε άλλες εποχές δεν θα το συζητούσαμε καν, ωστόσο επειδή ζούμε περίοδο κρίσεων και έχουν χαθεί όλες οι σταθερές, όπως έχει χαθεί και η κομματική ταύτιση, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα