Η «κόντρα» Μητσοτάκη – Τσίπρα για τον Ανδρέα Παπανδρέου και η «πληρωμένη» απάντηση Σκανδαλίδη

Την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και συγκεκριμένα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος, Κώστα Σκανδαλίδη προκάλεσαν οι συνεχείς αναφορές των Κυριάκου Μητσοτάκη-Αλέξη Τσίπρα στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, κατά τη συζήτηση και ψήφιση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ, στη Βουλή,

την Πέμπτη 12 Μαΐου.

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Μου θυμίζετε Ανδρέα Παπανδρέου με τις βάσεις

Την αρχή έκανε ο κ. Μητσοτάκης, που είπε-μεταξύ άλλων- πως «δεν είμαι συγγραφέας αλλά έχω γράψει ένα βιβλίο, που είναι η μετάφραση της πτυχιακής μου εργασίας στο Πανεπιστήμιο για τις διαπραγματεύσεις από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα των βάσεων.

Εάν ήταν δηλαδή επιζήμια αυτή η διγλωσσία του ΠΑΣΟΚ στην εξωτερική του πολιτική που το 1981 βγήκε με το σύνθημα έξω οι βάσεις του θανάτου και υπογράφοντας το 1983 μια συμφωνία που κρατούσε τις βάσεις, τις οποίες κατά τα άλλα έδιωχνε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Αν τελικά αυτή η στρατηγική ήταν ωφέλιμη για τα ελληνικά συμφέροντα. Και κατέληξα ότι δεν ήταν ωφέλιμη γατί ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1983 τα έδωσε όλα για να πετύχει μια διατύπωση στα αγγλικά η οποία του επέτρεπε να έρθει εδώ στη Βουλή και να ισχυριστεί ότι οι βάσεις φεύγουν ενώ έμεναν.

Και δεν ασχολήθηκε καθόλου να διεκδικήσει άλλα οφέλη γιατί το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν πως θα ξεμπλέξει από το αδιέξοδο στο οποίο ο ίδιος είχε περιέλθει με όλα αυτά τα ασυνάρτητα έλεγε πριν τις εκλογές του 1981».

Τσίπρας: Νομίζετε ότι με προσβάλλετε, αλλά με τιμάτε

Στις αναφορές Μητσοτάκη απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας τα εξής:

«Νομίζετε ότι θα με προσβάλλετε λέγοντας ότι τηρώ τη στάση απέναντι στις ΗΠΑ που τηρούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Δεν καταλάβατε. Με τιμά να μου το λέτε. Γιατί η στάση της προοδευτικής παράταξης στα εθνικά ήταν πάντα πατριωτική…

Ο Α. Παπανδρέου απάντησε τότε το 1990 ότι η διαπραγμάτευση με την αμερικανική πλευρά επιβάλλεται από τα συμφέροντα της Ελλάδος, αλλά πάντα είναι ένα νόμισμα που έχει δύο όψεις. Η μία όψη είναι να αναγνωρίσει ότι εφόσον ο άλλος είναι υπερδύναμη θα κάνουμε ότι μας πει, θα τα δώσουμε όλα.

Η άλλη όψη, που είναι υπαρκτή, είναι να πεις ότι η Ελλάδα έχει προσφέρει αγώνες, ήταν παρούσα σε δύο πολέμους, η Ελλάδα ουδέποτε διεκδικεί χώρο που να μην είναι δικός της, αλλά προασπίζει με υπερηφάνεια τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Αυτή η Ελλάδα μπορεί να πει ότι αν σου προσφέρουμε διευκολύνσεις, θα μας παρέχεις επιτέλους κάλυψη από την επιθετικότητα της συμμάχους μας Τουρκία; Εάν όχι η μικρή Ελλάς λέει δεν μπορώ να υπογράψω. Το ένα είναι εκβιασμός το άλλο είναι διάλογος».

Σκανδαλίδης: Αφήστε ήσυχο τον Ανδρέα Παπανδρέου

Σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα ανέλαβε να απαντήσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης.

Όπως είπε ο ίδιος αρχικά απευθυνόμενος στον Κυρ. Μητσοτάκη:

«Μιλά ο Πρωθυπουργός για τις βάσεις. Δεν ήξερα ειλικρινά ότι έχει γράψει και βιβλίο γι’ αυτό και ότι είναι το μοναδικό βιβλίο που έγραψε. Κατάλαβα, όμως, από αυτά που είπε ότι αντέγραψε απλώς την προπαγάνδα της τότε Δεξιάς.

Ξέχασε να πει ότι από τις τότε αμερικανικές βάσεις, έμεινε μόνο η Σούδα και η ΝΑΤΟϊκή βάση στο Άκτιο. Ξέχασε παράλληλα να πει ότι η τότε εξωτερική πολιτική οδήγησε τη χώρα σε πολύ μεγάλη ισχύ στα πλαίσια της τότε ΕΟΚ. Τι να μιλήσουμε για αυτό; Να μιλήσουμε για την Κίνηση των 6 και τι σήμαινε; Για τη συνέντευξή του στο ABC μετά την εκλογή του…;

Ο κ. Μητσοτάκης, ο πρεσβύτερος, εκτός του ότι τον έστειλε στο Ειδικό Δικαστήριο, έκανε όλη εκείνη την περίοδο δύο προτάσεις για το πρόγραμμα σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και απέτυχαν και οι δύο και έχασε η χώρα τρία ολόκληρα χρόνια από το θέμα της συμβολής των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Και έπρεπε να έρθει ο Ανδρέας Παπανδρέου ξανά το 1993 να υπογράψει το πρόγραμμα σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο εφάρμοσε μετά η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη και έφτασε η Ελλάδα στο ευρώ, στην ΟΝΕ και τη συμφωνία στο Ελσίνκι».

Ο κ. Σκανδαλίδης δεν άφησε ωστόσο ασχολίαστες και τις αναφορές του κ. Τσίπρα λέγοντας:

«…και ασφαλώς ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα ανακάλυψε τον πραγματικό Ανδρέα και ο Αλέξης Τσίπρας προβάλει το μέγεθός του ως εθνικό ηγέτη, όταν εκείνη την εποχή τον έστελναν από το κόμμα του στο Ειδικό Δικαστήριο ως κοινό κλέφτη. Δεν είναι, όμως, τυχαίο. Γιατί ο Ανδρέας κάθε χρόνο που περνά γίνεται πιο επίκαιρος».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κατέληξε με νόημα απευθυνόμενος τόσο στον πρόεδρο της ΝΔ όσο και εκείνον του ΣΥΡΙΖΑ:

«Όταν θα απευθύνεστε σε εμάς, θα απευθύνεστε με σοβαρότητα και όχι υπό το βάρος των επερχόμενων πολιτικών εξελίξεων, που ίσως σημάνει και την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών.

Όταν, λοιπόν, εμείς λέμε επιστρέφουμε, δεν το λέμε τυχαία. Το λέμε γιατί η ρίζα άρχισε πάλι να ανθίζει και μία νέα γενιά θα βγει στο προσκήνιο της ιστορίας. Και είμαστε βέβαιοι ότι ο λαός θα μας ξαναδώσει σταδιακά, με δυσκολία, με μεγάλη προσπάθεια, τη δύναμη να υπηρετήσουμε αυτή τη χώρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα