Η Κομισιόν προειδοποιεί για πιθανές κρίσεις: Κάθε πολίτης της Ε.Ε. πρέπει να έχει προμήθειες για να επιβιώσει 72 ώρες – Τι αναφέρει το σχέδιο στρατηγικής ετοιμότητας
Κάθε πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να έχει αποθηκεύσει αρκετά τρόφιμα ώστε να είναι αυτάρκης προκειμένου να καταφέρει να επιβιώσει για τουλάχιστον 72 ώρες προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με το σχέδιο στρατηγικής ετοιμότητας της Ένωσης, το οποίο περιγράφει πιθανά σενάρια κρίσεων, από πόλεμο έως κυβερνοεπιθέσεις και από θανατηφόρες ασθένειες έως πλημμύρες που προκαλούνται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Το σχέδιο περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές στο τομέα της διαχείρισης κρίσεων της Ε.Ε. και έχει δημιουργηθεί στα πρότυπα μοντέλων που ισχύουν στις χώρες της βόρειας
Πέντε χρόνια μετά το πρώτο lockdown εξαιτίας της πανδημίας Covid-19 και τρία χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και με τις φυσικές καταστροφές και τους οικονομικούς κλυδωνισμούς να αποτελούν πάντα κίνδυνο, το σχέδιο δημιουργήθηκε, καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει διαδοχικές κρίσεις. «Καμία από τις μεγάλες κρίσεις των τελευταίων ετών δεν ήταν μεμονωμένη ή βραχύβια. Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να παραμείνει χωρίς να αντιδρά», αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο.
Η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ροξάνα Μινζάτου, αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο σήμερα, Τετάρτη (26/3). Το μήνυμά της είναι «φτιάξτε τη στέγη σας όσο ο ήλιος λάμπει», δήλωσε η Ροξάνα Μινζάτου στο Politico, προσθέτοντας ότι στόχος της Επιτροπής είναι «να βοηθήσει τα άτομα … σε επίπεδο νοικοκυριού».
Σύμφωνα με το σχέδιο των 17 σελίδων, η στρατηγική θα πρέπει να «δημιουργήσει μια ασφαλή και ανθεκτική Ε.Ε. με τις ικανότητες που απαιτούνται για την πρόβλεψη και τη διαχείριση απειλών και κινδύνων, ανεξάρτητα από τη φύση ή την προέλευσή τους».
Ακόμα το σχέδιο περιλαμβάνει την παροχή καθοδήγησης προς τα κράτη-μέλη για «την κάλυψη της αποθήκευσης βασικών προμηθειών, τον σχεδιασμό κρίσεων, τη διαθεσιμότητα καταφυγίων, τα μέτρα για τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας κρίσιμων εδαφών και χώρων».
Λίγες εβδομάδες αφότου η Ευρώπη δημοσίευσε την πρώτη αμυντική στρατηγική της, το σχέδιο ετοιμότητας αναφέρει ότι είναι «επείγον» για την Ε.Ε. και τις χώρες της να ενισχύσουν την ετοιμότητά τους σε όλους τους τομείς.
«Ευρωπαϊκό σύστημα συναγερμού για την κυβερνοασφάλεια»Το σχέδιο στρατηγικής ετοιμότητας χωρίς να φέρνει νέες αμυντικές πρωτοβουλίες, προτείνει ένα μοντέλο διαχείρισης κρίσεων βασισμένο στο μοντέλο που χρησιμοποιούν οι χώρες της βόρειας Ευρώπης, στο οποίο εμπλέκεται το σύνολο της κοινωνίας, από τους πολίτες μέχρι τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις.
Επίσης, βασίζεται στα συμπεράσματα της έκθεσης Νιινίστο, η οποία κατέθεσε προτάσεις για τη βελτίωση της ετοιμότητας της Ε.Ε. σε περίπτωση πολέμου αλλά και στη λειτουργία της πολιτικής άμυνας. Η απειλή γεωπολιτικών συγκρούσεων μπορεί να έρθει τόσο εικονικά όσο και με τη μορφή στρατιωτικών επιθέσεων.
Όπως αναφέρει το σχέδιο η Ευρώπη θα πρέπει να είναι περισσότερο προετοιμασμένη για κυβερνοεπιθέσεις. Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει αυξήσει τη δραστηριότητά της στον κυβερνοχώρο, στοχεύοντας μεταξύ άλλων σε κρίσιμες υποδομές όπως τα ενεργειακά δίκτυα. Η ανατολική πτέρυγα της Ευρώπης ειδικότερα έχει βιώσει ένα κύμα επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.
Η Κίνα, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα στοχεύουν επίσης συστηματικά δυτικές κυβερνήσεις, εταιρείες και άλλους βασικούς θεσμούς. Οι υβριδικές απειλές και κυβερνοεπιθέσεις που χρηματοδοτούνται από το κράτος έχουν γίνει «μόνιμο χαρακτηριστικό της σημερινής πραγματικότητας», υποστηρίζει το έγγραφο.
Μια βασική πρόταση είναι η δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού συστήματος συναγερμού για την κυβερνοασφάλεια», το οποίο, σύμφωνα με την Κομισιόν, θα βελτιώσει την ανίχνευση απειλών και την επίγνωση της κατάστασης στην Ευρώπη. Προτείνει επίσης ψηφιακή εκπαίδευση και βοήθεια για τις χώρες που ελπίζουν να ενταχθούν στην Ε.Ε., και ζητά περισσότερη διπλωματία στον κυβερνοχώρο και καλύτερη συνεργασία με το ΝΑΤΟ.
Οι εταιρείες πρέπει επίσης να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην ετοιμότητα, καθώς υπάρχει ανάγκη ανταλλαγής πληροφοριών, αλλά και συμμετοχής σε «στρατηγικές πρωτοβουλίες πρόβλεψης και πρόληψης», καθώς και κατάρτισης.
«Η Ε.Ε. πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών σε στρατηγικούς τομείς όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, διασφαλίζοντας ότι οι ανάγκες του εργατικού δυναμικού και η εκπαιδευτική προσφορά είναι ευθυγραμμισμένες», σύμφωνα με το σχέδιο.
Φυσικές καταστροφέςΗ ετοιμότητα «δεν αφορά μόνο τις πιθανές ανθρωπογενείς συγκρούσεις», δήλωσε ακόμα Μινζάτου. «Έχει να κάνει με το πώς αντιδρούμε στις πλημμύρες- είδαμε τι συνέβη στην Ισπανία», είπε χαρακτηριστικά, η οποία πέρυσι υπέφερε από «τερατώδεις» πλημμύρες με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες άνθρωποι.
Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν μπροστά στις φυσικές καταστροφές, είπε χαρακτηριστικά η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν. «Όλοι αυτοί οι τύποι κρίσεων απαιτούν κάποιο σύνολο βασικών δεξιοτήτων, κάποια κατανόηση και γνώση σχετικά με το τι πρέπει να κάνουμε πρώτα», υπογράμμισε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει μια στρατηγική αποθεματοποίησης σε επίπεδο Ε.Ε. για την ενίσχυση της πρόσβασης σε κρίσιμους πόρους, μεταξύ άλλων για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και καταστροφών, ιατρικά αντίμετρα, κρίσιμες πρώτες ύλες, ενεργειακό εξοπλισμό και ενδεχομένως τρόφιμα και νερό. Σύμφωνα με το σχέδιο, η στρατηγική θα συνδυάζει τα κεντρικά αποθέματα της Ε.Ε. με τις συνεισφορές των χωρών.
Η Κομισιόν θα παρουσιάσει επίσης μια στρατηγική για τη στήριξη των ιατρικών αντιμέτρων κατά των απειλών για τη δημόσια υγεία, η οποία θα συμπληρωθεί από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης που προτείνονται στον νόμο για τα κρίσιμα φάρμακα.
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να ενισχύσει τον συντονισμό της για την αντιμετώπιση κρίσεων, δημιουργώντας ένα «κέντρο συντονισμού κρίσεων», με βάση το υφιστάμενο Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ERCC). Το συγκεκριμένο κέντρο θα επικεντρωθεί στην πρόβλεψη και τη διαχείριση των συνεπειών των κρίσεων σε όλους τους τομείς, θα παρέχει υποστήριξη για τη διαχείριση κρίσεων στις κύριες υπηρεσίες και θα παρακολουθεί τη συνολική αντιμετώπιση των κρίσεων.
Παρόλο που ορισμένες χώρες της Ε.Ε. επιθυμούν να επικεντρώσουν τις επενδύσεις στην άμυνα, άλλες θεωρούν πιο σημαντικά τα ζητήματα που σχετίζονται με την κλιματική κρίση. Σύμφωνα με τη Ροξάνα Μινζάτου πρόκειται για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.
«Δεν μπορείτε να έχετε άμυνα, δεν μπορείτε να έχετε μια πράσινη Ευρώπη χωρίς ετοιμότητα και δεν μπορείτε να έχετε ετοιμότητα αγνοώντας τις πράσινες φιλοδοξίες και τους πράσινους στόχους της Ε.Ε.», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η καλύτερη προετοιμασία απαιτεί επίσης πιο ευέλικτη πρόσβαση σε μετρητά. Η Κομισιόν προτείνει την επανεξέταση των χρηματοδοτικών μέσων για την αντιμετώπιση κρίσεων, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι μηχανισμοί χρηματοδότησης κρίσεων είναι επεκτάσιμοι και μπορούν να προσαρμοστούν στους εξελισσόμενους κινδύνους και κρίσεις. Η εκτελεστική εξουσία σχεδιάζει επίσης να ενσωματώσει την ετοιμότητα στις εξωτερικές επενδύσεις της Ε.Ε., μεταξύ άλλων μέσω της κλιμάκωσης της εφαρμογής έργων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και ανθεκτικότητας στις χώρες εταίρους.
Για την εδραίωση αυτών των μέτρων, η Κομισιόν μελετά μια νέα νομοθετική δέσμη για τον καθορισμό προτύπων και μετρήσιμων μακροπρόθεσμων στόχων ετοιμότητας.
«Η Κομισιόν θα αξιολογήσει την ανάγκη και τη σκοπιμότητα ενός νόμου της Ε.Ε. για την ετοιμότητα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των ζωτικών κοινωνικών λειτουργιών με τον καθορισμό κοινών προτύπων και μετρήσιμων μακροπρόθεσμων στόχων», αναφέρεται στο έγγραφο.
Η ετοιμότητα και η ασφάλεια «θα ενσωματωθούν» στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, τις πολιτικές και τα προγράμματα, σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο απαριθμεί 30 βασικές δράσεις στο πλαίσιο επτά θεμάτων, όπως η συνεργασία πολιτικού και στρατιωτικού τομέα, η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και η ετοιμότητα του πληθυσμού.
Ένα παράρτημα του σχεδίου απαριθμεί περίπου 60 βασικές δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν εντός των επόμενων δύο ετών, συμπεριλαμβανομένης της εντατικοποίησης της παρακολούθησης των ψευδών ειδήσεων, της αξιολόγησης του επιπέδου ετοιμότητας στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και της ενσωμάτωσης της ετοιμότητας στα σχολικά προγράμματα σπουδών, όλα για φέτος.
Πηγή: Politico
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τι θέλετε; Να πέσει ο Μητσοτάκης!
- Μπιμπίλας για Καρκά στη δίκη Φιλιππίδη: Τον αγάπησα, του έκανα πρόταση για σύμφωνο συμβίωσης και τώρα κάνει ασχήμιες εις βάρος μου
- Στο νοσοκομείο με νεφρική ανεπάρκεια ύστερα από στοίχημα: Έκανε 2.000 squats για 2.000 ευρώ
- Ολική ανανέωση για την πριγκίπισσα Κέιτ: Το νέο της look για το 2025
- Σταμάτης Φασουλής: «Βλέποντας τους άλλους να μιλάνε, ο Μητσοτάκης είναι η καλύτερη περίπτωση»
- Αναβλήθηκε η δίκη του πατέρα Αντώνιου – Θα συνεχιστεί στις 1/10
- Πιλότος με τις δύο μικρές του κόρες επέζησαν για 12 ώρες στο φτερό αεροπλάνου που συνετρίβη στην παγωμένη λίμνη της Αλάσκας
- Πειραιάς: Συμμορία έκλεβε πορτοφόλια ηλικιωμένων – Παραμόνευαν για να δουν το pin
- Σπύρος Μπαρμπαρούσης : Στην Ξηρομερίτισσα Μάνα ΣΤΗΝ ΜΑΝΑ ΜΟΥ
- Ανδρέας Παπανδρέου στο ΕΡΤNews: Τεράστιο πισωγύρισμα για τις ΗΠΑ η στάση του Τραμπ στο θέμα της κλιματικής αλλαγής
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις TheCaller
- Reuters: Μυστικό κινεζικό δίκτυο προσπαθεί να προσελκύσει απολυμένους Αμερικανούς ομοσπονδιακούς υπαλλήλους – Τι δείχνει έρευνα
- Κώστας Καζάκας για τις κρίσεις πανικού: «Είχα πειστεί ότι έχω μεγάλη αρρώστια και θα πεθάνω»
- Κως: Ταχύπλοο μετέφερε 30 αλλοδαπούς – Ακινητοποιήθηκε μετά από καταδίωξη
- Η Κομισιόν προειδοποιεί για πιθανές κρίσεις: Κάθε πολίτης της Ε.Ε. πρέπει να έχει προμήθειες για να επιβιώσει 72 ώρες – Τι αναφέρει το σχέδιο στρατηγικής ετοιμότητας
- Δημήτρης Παπανώτας για Βάνα Μπάρμπα: «Βγαίνει η κάθε μια που έχει τον πόνο της και δεν μπορεί να ανάψει το φως να δει τον εαυτό της και της φταίμε εμείς»
- Το ΝΑΤΟ αντλεί τα μαθήματα του πολέμου στην Ουκρανία για τη μεγαλύτερη άσκησή του αντιαεροπορικής άμυνας στην Ευρώπη
- Σουηδία: Μία στις τρεις μονογονεϊκές οικογένειες πεινάει – Αυξάνονται οι οικονομικές ανισότητες
- Υεμένη: Οι Χούθι κατηγορούν τις ΗΠΑ για νέους βομβαρδισμούς στην περιοχή Σαχάρ
- Φιλίτσα Καλογεράκου: Γιατί απείχε τηλεοπτικά μετά τη μεγάλη επιτυχία της «Μαρίας της Άσχημης»
- Ληξιπρόθεσμες προς το Δημόσιο οφειλές: Στην μεγάλη «δεξαμενή» των ανεπίδεκτων είσπραξης μπαίνουν άλλα 10 δισεκ. ευρώ

- Τελευταία Νέα TheCaller
- Η Κομισιόν προειδοποιεί για πιθανές κρίσεις: Κάθε πολίτης της Ε.Ε. πρέπει να έχει προμήθειες για να επιβιώσει 72 ώρες – Τι αναφέρει το σχέδιο στρατηγικής ετοιμότητας
- Σουηδία: Μία στις τρεις μονογονεϊκές οικογένειες πεινάει – Αυξάνονται οι οικονομικές ανισότητες
- Υπόθεση Ιμάμογλου: Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο για τον αντικαταστάτη του – Νέο ραντεβού για διαδηλώσεις το Σάββατο
- Γιώργος Νταλάρας: «Αυτό είναι το ελάττωμά μου, θα πεθάνω είτε επάνω στη σκηνή είτε σε κάποιο στούντιο»
- Συνάντηση Φιντάν – Ρούμπιο: Βούληση για να αρθούν τα εμπόδια στην αμυντική βιομηχανία, διαπιστώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ
- Ληξιπρόθεσμες προς το Δημόσιο οφειλές: Στην μεγάλη «δεξαμενή» των ανεπίδεκτων είσπραξης μπαίνουν άλλα 10 δισεκ. ευρώ
- Φιλίτσα Καλογεράκου: Γιατί απείχε τηλεοπτικά μετά τη μεγάλη επιτυχία της «Μαρίας της Άσχημης»
- Υεμένη: Οι Χούθι κατηγορούν τις ΗΠΑ για νέους βομβαρδισμούς στην περιοχή Σαχάρ
- Το ΝΑΤΟ αντλεί τα μαθήματα του πολέμου στην Ουκρανία για τη μεγαλύτερη άσκησή του αντιαεροπορικής άμυνας στην Ευρώπη
- Κώστας Καζάκας για τις κρίσεις πανικού: «Είχα πειστεί ότι έχω μεγάλη αρρώστια και θα πεθάνω»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Άνδρας επιτέθηκε και χτύπησε γυναίκα σε ταβέρνα στο Ρέθυμνο
- Το νοσταλγικό βίντεο της Finos Film για την Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου
- Ιωάννα Παππά για την απιστία: Είχα πολύ μεγάλη ανάγκη να το ξεκαθαρίσω αυτό στον σύντροφό μου
- O Φίλιππος Μιχόπουλος στο πάρτι γενεθλίων της συντρόφου του, Κωνσταντίνας Ευριπίδου – Δείτε το βίντεο
- Με ημιαυτόματο οφ σάιντ και goal line technology τα πλέι-οφ και ο τελικός Κυπέλλου
- Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στην κολονοσκόπηση
- Αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο η δίκη του πατέρα Αντώνιου
- Γαύδος: Εντοπίστηκαν 41 μετανάστες στην παραλία Τρυπητή – Μεταφέρονται στα Χανιά
- Συνάντηση Μητσοτάκη-Νετανιάχου στο Ισραήλ: Τι θα συζητήσουν
- Οι «καρδούλες» του… αντισυστημισμού και το rebranding της Ζωής