Η ιστορική συνέντευξη του Θεόδωρου Πάγκαλου τη νύχτα των Ιμίων: «Πρόκειται για ένα στρατηγικό σχέδιο της Τουρκίας»

Για κρίση των Ιμίων είχε μιλήσει ο τότε υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Νίκο Χατζηνικολάου και την εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω», λίγη ώρα πριν οι Τούρκοι αποβιβαστούν στην βραχονησίδα.

Στην εκπομπή, που προβλήθηκε την νύχτα της 30ης Ιανουαρίου 1996 από τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο Θεόδωρος Πάγκαλος,

ο οποίος έφυγε σήμερα από την ζωή, μίλησε για τα δραματικά γεγονότα που οδήγησαν στην κρίση των Ιμίων, τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης Σημίτη και την παρέμβαση των Αμερικανών.

Τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου το ελικόπτερο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, που είχε απογειωθεί από την φρεγάτα «Ναυαρίνον» για να εξακριβώσει την παρουσία των Τούρκων στην βραχονησίδα, συνετρίβη με 3 νεκρούς.

Όπως είχε αποκαλύψει, τόσο η ελληνική πλευρά όσο και η τουρκική συμφώνησαν να υποβαθμίσουν το γεγονός. «Το έκανα μέχρι την Κυριακή. Γιατί ο ρόλος μου δεν είναι να εξογκώνω τα γεγονότα. Να δημιουργώ περιττές ανησυχίες. Να δημιουργώ τετελεσμένες καταστάσεις ώστε να μην μπορεί κανείς να εκτονώσει τα προβλήματα. Ο στόχος μου είναι να μειώνω τα προβλήματα και να βρίσκω λύσεις», τόνισε ο τότε υπουργός Εξωτερικών.

«Όποιες και αν ήταν οι προθέσεις, όποιες κι αν ήταν οι ελπίδες μας πρόκειται για ένα στρατηγικό σχέδιο της Τουρκίας, το οποίο ξεσπάει αυτή τη στιγμή. Γιατί ξεσπάει αυτή τη στιγμή; Προφανώς γιατί δεν υπάρχει κυβέρνηση» είχε υποστηρίξει.

Για την παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης του Μπιλ Κλίντον ο Θεόδωρος Πάγκαλος είχε σχολιάση: «Εγώ δεν θα δεχόμουν ότι οι Αμερικάνοι προκάλεσαν αυτά τα γεγονότα. Έζησα τις αντιδράσεις των Αμερικανών. Έχω δει και έχω μιλήσει επανειλημμένα με τον κ. Νάιλς (σ.σ. Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα). Πριν έρθω εδώ μίλησα με τον κ. Κρίστοφερ (σ.σ. υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ) στο τηλέφωνο. Πιστεύω ότι είναι ειλικρινείς. Θέλουν λύση», τόνισε ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

«Δεν νομίζω ότι το έχουν προκαλέσει. Νομίζω ότι η θέση τους πηγάζει από την παλιά τους αντίληψη ότι πρέπει- όπως είπατε πολύ σωστά, το είπατε αλλά πολύ κακώς το κάνουν οι Αμερικανοί- να έχουν μία θέση αντικειμενικού διαιτητή. Την θέση των ίσων αποστάσεων. Και μας λένε τώρα: καθίστε και συζητείστε», πρόσθεσε.

«Πιστεύω ότι από τη στιγμή που δημιουργήθηκαν τα επεισόδια, προσπαθούν: Πρώτον να αποτρέψουν την σύρραξη για να μην υπάρξει πόλεμος μεταξύ δύο χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Δεύτερον, εάν μπορούν να ακολουθήσουν και διαπραγματεύσεις για το καθεστώς του Αιγαίου. Πράγμα που εμείς δεν θα δεχθούμε. Δεν μας συμφέρει. Και το θεωρούμε απαράδεκτο», εξήγησε ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

Πάντως, αρνήθηκε ότι η Αθήνα ζήτησε από τις ΗΠΑ να μπουν στην μέση και υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρότεινε σχέδιο αποκλιμάκωσης της έντασης.

«Εάν η ανάμειξη αυτή συνιστά προς την τουρκική πλευρά ψυχραιμία και συναίσθηση της πραγματικότητας είναι καλό. Εάν τους δίνει την ψευδαίσθηση ότι η Ελλάδα θα συρθεί σε τραπέζι διαπραγματεύσεων για πράγματα που δεν είμαστε διατεθειμένοι να διαπραγματευθούμε δεν θα βοηθήσει», είχε πει ακόμη ο Θεόδωρος Πάγκαλος για την παρέμβαση των Αμερικανών.

Προς το τέλος της εκπομπής ο Νίκος Χατζηνικολάου ενημέρωσε στον τηλεοπτικό αέρα τον Θεόδωρο Πάγκαλο ότι πρέπει να παραστεί σε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη υπό τον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κύριε Πάγκαλε με ειδοποιούν από το κοντρόλ ότι τηλεφώνησαν τώρα από το γραφείο του πρωθυπουργού, του κ. Σημίτη και ζητούν 00:45 να είστε εκεί διότι θα έχει σύσκεψη με εσάς, τον κ. Αρσένη και άλλα κυβερνητικά στελέχη ο πρωθυπουργός».

Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Πάγκαλος τον ευχαρίστησε για την ενημέρωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα