Η μονοθεματική παγίδευση στο ΠΑΣΟΚ

Οι δημοσκοπήσεις όλο και παρουσιάζουν τη δύναμη του ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ να μειώνεται. Κάποιοι απορούν γιατί συμβαίνει αυτό.

Ο γιατρός και πρώην Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος σ’ ένα εξαιρετικό άρθρο του στο ηλεκτρονικό περιοδικό Μεταρρύθμιση με τίτλο «η μονοθεματική παγίδευση του ΠΑΣΟΚ» υποστηρίζει πως η μονοθεματική «εμμονή» του ΠΑΣΟΚ στις υποκλοπές καθυστερεί την κατάθεση της ευρύτερης πρότασης του

για τη χώρα και τη σοσιαλδημοκρατία. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, αλλά φοβάμαι πως δεν είναι το μείζον.

Το μεγάλο μειονέκτημα αυτού του κόμματος είναι πως το πολυδιαφημιζόμενο, ακόμη και από διαμορφωτές της κοινής γνώμης αναλυτές και δημοσιογράφους, brand name που κατ’ αυτούς είναι τ’ όνομα ΠΑΣΟΚ, τελικά αποτελεί το μεγάλο μειονέκτημα του.

Οι εναπομείναντες σ’ αυτό το κόμμα δεν καταλαβαίνουν πως σήμερα το κομματικό μας σύστημα βρίσκεται στο ενδιάμεσο μιας μετάβασης. Γι’ αυτό και βλέπουμε άλλους ν’ ανεβαίνουν στα ψηλά βουνά και ν’ αναρτούν τη σημαία του ΠΑΣΟΚ και άλλους να γεμίζουν τις εκδηλώσεις των Τοπικών του κόμματος με πράσινες σημαίες και ήλιους.

Πολλοί νόμιζαν πως αρκεί η επαναφορά των συμβόλων για να επιστρέψουν από τον ΣΥΡΙΖΑ οι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Έτσι τους έλεγαν.

Αν όμως έμπαιναν στον κόπο μιας στοιχειώδους μελέτης των εξελίξεων που συνέβησαν μετά το 2010 θα καταλάβαιναν πως αυτή η αντίληψη είναι μια χίμαιρα.

Το λάθος όλων αυτών είναι πως θεωρούν πως η μόνη αλλαγή που προέκυψε μετά το 2010 ήταν πως ο ΣΥΡΙΖΑ κάθισε στην καρέκλα του ΠΑΣΟΚ.

Το μόνο που χρειάζεται είναι το ΠΑΣΟΚ να σπρώξει τον ΣΥΡΙΖΑ απ’ αυτή την καρέκλα και να ξανακάτσει αυτό σ’ αυτήν. Το πρόβλημα όμως δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ. Αφορά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτός γαντζώνεται σ’ αυτή την καρέκλα, αντί να αναζητά μία άλλη.

Το κομματικό σύστημα που έχουμε σήμερα αποτελεί ένα μεταβατικό σύστημα αυτού της μεταπολίτευσης. Δεν είναι όμως το τελικό σύστημα. Αν θέλουν ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ ν’ επιβιώσουν χρειάζεται να προβούν σε μεγάλες αλλαγές. Η εμμονή στον ήλιο τον πράσινο είναι τα όρια της δυναμικής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Δεν είναι μόνο η αδυναμία του να ντύσει ιδεολογικά τη σοσιαλδημοκρατική του επαγγελία αλλά και η «μονοθεματική του παγίδευση» στο brand name ΠΑΣΟΚ. Ποτέ το χθες, όσο και να είναι τιμημένο και πετυχημένο, δεν ευαγγελίζεται το μέλλον. Το μόνο «τιμημένο» που αρκείται στο 5% είναι το ΚΚΚΕ. Αυτό θέλουν στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ; Το 11%;

Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στον τοξικό λόγο, γιατί πιστεύει πως έτσι θα εξακολουθεί να μένει ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ.

Όλοι αυτοί ούτε που θα το καταλάβουν, πότε θα προκύψουν νέα πρόσωπα και νέες δυναμικές στα κόμματά τους που θ’ ανοίξουν το δρόμο για τη δεύτερη μεταπολίτευση.

Εκτός αν αυτό τ’ αναλάβουν αυτοί που σήμερα εκπροσωπούν αυτά τα κόμματα. Εσείς ποιος λέτε πως είναι πιο ικανός να το κάνει; Από την απάντηση θα εξαρτηθεί και η ψήφος σας.

Γιώργος Σιακαντάρης είναι Δρ. Κοινωνιολογίας και συγγραφέας και το άρθρο του δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γιώργος Σιακαντάρης, ΠΑΣΟΚ,giorgos siakantaris, pasok