Γιώργος Λιάνης: «Με τον Χορν η Ειρήνη Παππά σκοτώθηκε μία μέρα, ποιος είδε τον Θεό και δεν τον φοβήθηκε»

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο σκόρπισε η είδηση του θανάτου της Ειρήνης Παππά.

Για την σπουδαία ηθοποιό μίλησε στην εκπομπή «MEGA Καλημέρα» ο Γιώργος Λιάνης, ο οποίος ήταν φίλος της Ειρήνης Παππά επί δεκαετίες.

Ο κος Λιάνης τόνισε πως από τις ποιότητες της ηθοποιού ξεχωρίζει την σκέψη της και την βαθιά της παιδεία.

«Ήταν τα χρόνια που η Ελλάδα ανέβαινε, μία σειρά από αγγέλους ανέβαζαν την Ελλάδα.

Ένας από τους αγγέλους αυτούς ήταν η Ειρήνη Παππά.

Άλλοι από αυτούς ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ποιητές, ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Ρίτσος. Η Ειρήνη είναι τυπική εκπρόσωπος αυτής της περιόδου.

Ήταν αρχάγγελος αυτής της περιόδου. Δεν μπορώ να ξεχάσω τη σκέψη της και την βαθιά της ελληνική παιδεία. Ένα κομμάτι Ελλάδας πάλλεται μέσα της. Ήταν μία οραματίστρια, που αυτό το όραμα υπάρχει σήμερα. Είναι το Σχολείο που είχε φτιάξει, το εργαστήρι για νέους με οράματα. Το έχει πάρει το Εθνικό μας Θέατρο».

Όπως τόνισε ο Γιώργος Λιάνης, η Ειρήνη Παππά ήταν περισσότερο γνωστή στο εξωτερικό παρά στη χώρα μας. «Στο Μεξικό την υποδέχτηκαν σαν απεσταλμένη των θεών», είπε.

Η κόντρα με τον Χορν

Όταν η Ειρήνη Παππά έπαιξε στο Ηρώδειο τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο «Αντώνιος και Κλεοπάτρα» στο πλευρό του Κώστα Καζάκου υπό το σκηνοθετικό βλέμμα του Μιχάλη Κακογιάννη, η ηθοποιός είχε δεχτεί αρνητικά σχόλια από τον Δημήτρη Χορν.

«Με τον Χορν η Ειρήνη σκοτώθηκε μία μέρα, γιατί έκανε την απρέπεια να πει ότι δεν πρέπει να παίξει στο Ηρώδειο, γιατί είναι ηθοποιός του κινηματογράφου και όχι του θεάτρου. Ποιος είδε τον Θεό και δεν τον φοβήθηκε…», είπε ο Γιώργος Λιάνης και στη συνέχεια αναφέρθηκε στους επικριτές της ηθοποιού.

«Πολύ ρηχοί άνθρωποι, που δεν έβλεπαν το μεγαλείο της, την βαθιά ελληνική ψυχή της, ότι πήρε το Χιλιομόδι και το πήγε στη Νέα Υόρκη, στη Μαδρίτη, στη Ρώμη… Δεν έβλεπαν μπροστά τους, ένα πάθος και φανατισμός».

«Δεν την ενδιέφερε να είναι όμορφη»

Ο Γιώργος Λιάνης ήταν εκείνος που την μύησε στη γραφή του Γιώργου Χειμωνά, ο οποίος της έγραψε τη μετάφραση της «Ηλέκτρας».

«Το σύνδρομο της ελληνικής ομορφιάς το είχε γραμμένο στα παλιά της υποδήματα. Δεν την ενδιέφερε εάν είναι όμορφη, ούτε ήξερε ότι είναι όμορφη. Ήξερε ότι ήταν πολύ καλή στον κινηματογράφο. Στην Ελλάδα τα παλιά χρόνια υπήρχαν φθόνοι στον χώρο. Εάν εξέχει ένα κεφάλι, εάν το προσέχει κάποιος πολύ, το κεφάλι κόβεται. Είχε αντίπαλους η Ειρήνη», είπε.

«Η σχέση με τον Μάρλον Μπράντο έληξε άδοξα»

Η Ειρήνη Παππά είχε μιλήσει στον Γιώργο Λιάνη για τον έρωτά της με τον Μάρλον Μπράντο, ένα έρωτα που έληξε πολύ γρήγορα και άδοξα.

«Ναι μεν ήταν μεγάλος έρωτας, αλλά ο Μπράντο – που ήταν λίγο σκαμπρόζικος τύπος – όταν ήταν στο Λος Άντζελες της είπε ότι έσπασε το φράγμα του Λος Άντζελες από ένα τεράστιο γεγονός που έγινε και ότι είναι ζήτημα εάν θα προλάβουν να ζήσουν.

Της έβγαλε ένα πανικό – πανικοβαλλόταν εύκολα η Ειρήνη – και πήγε να μείνει από την ταραχή και την αγωνία. Όταν τελείωσε η ιστορία την επόμενη μέρα χώρισε μαζί του και δεν τον ξαναείδε. Ήταν απότομη, αιρετική και αθυρόστομη. Στην αθυροστομία τα έβρισκε μόνο με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο», αποκάλυψε.

«Η Ειρήνη δεν έκανε παιδιά, αλλά τα λάτρευε. Μου έλεγε μία μέρα πως “τίποτα στον κόσμο δεν αξίζει όσο τα μάτια αυτών των παιδιών στην Αφρική που πεινάνε”», κατέληξε ο Γιώργος Λιάνης.



Keywords
Τυχαία Θέματα