Γιατί ο Τσίπρας ζητάει κυρώσεις κατά της Τουρκίας και επέκταση των χωρικών υδάτων

Ανησυχεί ο Αλέξης Τσίπρας για τα ελληνοτουρκικά. Και η ανησυχία του φαίνεται ότι εστιάζεται και στο τί θα μπορούσε να συμβεί εάν η Τουρκία επιδιώξει να θέσει σε εφαρμογή τη νέα Συμφωνία με τη Λιβύη ξεκινώντας έρευνες για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης.

Κατά τις πληροφορίες στον

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν υποτιμούν καθόλου την πιθανότητα να υπάρξει ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία.

Εξ αυτού του λόγου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ζητήσει σε όλους τους τόνους και το μετέφερε και στις συναντήσεις που είχε με τους ευρωσοσιαλιστές στην Πράγα αλλά και με τον ύπατο εκπρόσωπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέφ Μπορέλ την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Με αυτόν τον τρόπο εξηγούν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και εφόσον επεκταθούν τα χωρικά ύδατα νοτίως της Κρήτης θα ακυρωθεί στην πράξη η ισχύς του νέου τουρκολυβικού συμφώνου.

Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν δεν πρόκειται να μετριάσει την επιθετικότητά του επειδή και μόνο η ελληνική κυβέρνηση του απαντά ή τον καλεί να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. Πιστεύει πως ο Ερντογάν που προκάλεσε ακόμη και ενώπιον του πρωθυπουργού στο δείπνο των ηγετών στην Πράγα, πρέπει να αντιληφθεί ότι η ΕΕ προτίθεται να τού επιβάλει κυρώσεις οι οποίες μάλιστα δεν θα μείνουν στα χαρτιά αλλά θα ενεργοποιηθούν εφόσον η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ξεκινώντας έρευνες δυτικά του 28ου μεσημβρινού. “Μέχρι χθες μάς έλεγαν ότι οι κυρώσεις δεν είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας είναι εθνικιστική επιλογή” σχολιάζουν παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και διερωτώνται εάν η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει την ίδια γνώμη.

Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι η χώρα μας οφείλει να ασκήσει μία πιο ενεργή εξωτερική με αρχή, μέση και τέλος και ο πρωθυπουργός να μην περιορίζεται σε αυτονόητες δηλώσεις καταδίκης της τουρκικής επιθετικότητας. Κοινώς, πιστεύει ότι ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες και κυρίως να ζητήσει από τους ευρωπαίους εταίρους μας να αποφασίσουν άμεσα κυρώσεις κατά της Τουρκίας οι οποίες θα ενεργοποιηθούν με την αμέσως επόμενη πρόκληση της Άγκυρας.

“Δεν πρέπει να υπάρξει επανάληψη του Oruc Reis, η ΕΕ πρέπει να πάρει αποφάσεις για κυρώσεις και η Ελλάδα να αποφασίσει την επέκταση των χωρικών της υδάτων” επαναλαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας, κάτι που κατέστησε σαφές και στις πρόσφατες συνομιλίες του στην Πράγα.

Keywords
Τυχαία Θέματα