Πως δεν θα γίνουμε τελικά «Κοινωνία του 1/2»

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διάβασα σε χθεσινό άρθρο ότι από την «κοινωνία των 2/3» για την οποία μιλούσαμε παλαιότερα, βρισκόμαστε σήμερα μπροστά στην απειλή να μετατραπούμε σε «κοινωνία του 1/2», όπου οι μισοί θα νιώθουν σχετικά ασφαλείς ενώ οι υπόλοιποι θα νιώθουν ανασφαλείς και περιθωριοποιημένοι.

Το ΠΑΣΟΚ, διαχρονικά, αγωνιζόταν για τη δημιουργία εκείνων των συνθηκών που διασφάλιζαν την ανοδική οικονομική και κοινωνική κινητικότητα όλων των πολιτών.

Κυρίως αυτών που ανήκαν στη μεσαία τάξη και στις φτωχότερες κοινωνικές

ομάδες. Αυτών που ένιωθαν ότι βρίσκονται ή κινδύνευαν να βρεθούν «εκτός των τειχών».

Με αυτό ως πρόταγμα και ως πολιτικό σχέδιο, δημιουργούσε τις προϋποθέσεις μια ισχυρής κοινωνικής – πολιτικής πλειοψηφίας, η οποία το καθιστούσε πρωταγωνιστή στην πολιτική ζωή του τόπου και του έδινε την ευκαιρία να υλοποιήσει ένα προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα, στηριγμένο στις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας.

Σήμερα, με αυτό ως οδηγό, το νέο πολιτικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έχει ως στόχο την συμπερίληψη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου τμήματος της κοινωνίας σε ένα μέλλον καλύτερο. Κυρίως αυτών που βρίσκονται στο περιθώριο ή κινδυνεύουν με φτωχοποίηση.

Ώστε να αποτρέψουμε μια «κοινωνία του 1/2».

Με αναβάθμιση του ρόλου της εργασίας, με αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος όλων των πολιτών, με δίκαιη προοδευτική φορολόγηση, με στήριξη του κοινωνικού κράτους και των κοινωνικών δομών προστασίας των ευάλωτων ομάδων, με ισχυροποίηση των θεσμών και με καλά σχολεία και νοσοκομεία στα οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι ανεξαιρέτως, μπορεί η κοινωνία στο σύνολό της και πάλι να ελπίζει.

Για να γίνουμε μια κοινωνία αλληλεγγύης και δικαιοσύνης που ως πλαίσιο αναφοράς θα έχει τον ανθρωπισμό και τις αρχές του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της σοσιαλδημοκρατίας.

Έτσι, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα αναδειχτεί και πάλι στη συνείδηση του ελληνικού λαού ως ένα ρεύμα κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας που αξίζει να οδηγεί την Ελλάδα στο μέλλον.

Ένα μέλλον με ανάπτυξη για όλους, με δικαιοσύνη, με πρόοδο, με ασφάλεια και με ανθρωπιά.

Γιάννης Πούπκος είναι Γενικός Σύμβουλος της ΓΣΕΕ και μέλος της Κεντρικής – Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Keywords
Τυχαία Θέματα