Γεώργιος Φαρμακίδης: Δικαίωμα του παιδιού να γεννιέται φυσιολογικά

Στα οφέλη του φυσιολογικού τοκετού έναντι της καισαρικής αναφέρθηκε, μιλώντας στην εκπομπή Health Matters του The Caller, o Kαθηγητής Mαιευτικής- Γυναικολογίας και Εμβρυομητρικής Ιατρικής του Stony Brook University της Νέας Υόρκης, Iδρυτής του Women's Health VBAC Institute, Γεώργιος Φαρμακίδης, ΜD, PhD.

Τα καλά μικρόβια του κόλπου ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό και το ενδοκρινολογικό σύστημα των βρεφών, προστατεύοντας τα παιδιά στο μέλλον, από παχυσαρκία, διαβήτη, νοσήματα του αναπνευστικού και του ανοσοποιητικού συστήματος, τόνισε ο Καθηγητής.

Σύμφωνα με τον ειδικό, τα παιδιά που γεννιούνται φυσιολογικά έχουν μεγαλύτερη αντοχή ακόμη και κατά του καρκίνου.
Ο τελικός λόγος για το αν μία γυναίκα θα γεννήσει φυσιολογικά ή με καισαρική τομή επαφίεται στην μητέρα, ωστόσο ο Καθηγητής επεσήμανε την ανάγκη μία γυναίκα να είναι πολύ σωστά ενημερωμένη.

Αναφέρθηκε φυσικά και στη δυνατότητα που έχει μία γυναίκα μετά από μία καισαρική να γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό- αρκεί να πληρούνται κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις και να υπάρχει γνώση του μαιευτήρα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.
Σημείωσε δε ότι “δυστυχώς οι περισσότερες μητέρες σήμερα δεν είναι καλά πληροφορημένες”.

Φυσικός τοκετός

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη δυνατότητα του φυσικού τοκετού, ο οποίος δεν χρησιμοποιεί φάρμακα ή περινεοτομή, τονίζοντας ότι πολλές γυναίκες μπορούν να τον κάνουν, αρκεί να είναι οπλισμένες με υπομονή, αλλά και στον τοκετό στο σπίτι, τον οποίο χαρακτήρισε επικίνδυνο, ειδικά στην Αθήνα, καθώς σε τυχόν επιπλοκή, η γυναίκα μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά να φτάσει στο νοσοκομείο.

Η αξία του θηλασμού

Τέλος, εξήρε την αξία του θηλασμού, σημειώνοντας ότι κάθε γυναίκα θα πρέπει να προσπαθεί να θηλάσει. “Ο θηλασμός είναι πάρα πολύ σπουδαίος. Το μικροβίωμα που δεν θα πάρει ένα παιδί εάν γεννηθεί με καισαρική, μπορεί να το πάρει μέσω του θηλασμού. Θα ήθελα να δώσω κουράγιο στις γυναίκες, ώστε να προσπαθήσουν να θηλάσουν. Είναι ταλαιπωρία, όμως είναι το Α και το Ω για την ανάπτυξη του παιδιού τους.
Ο θηλασμός χρειάζεται υπομονή και αγάπη. Και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μπορούν να στηρίξουν τη γυναίκα σε αυτό”, σημείωσε ο κ. Φαρμακίδης.

Δείτε όλη τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί:

Keywords
Τυχαία Θέματα