Γενική Απεργία 17 Απριλίου: Τραβούν χειρόφρενο μετρό και τρένο

Οι εργαζόμενοι σε μετρό, ηλεκτρικό και σιδηρόδρομο ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στη Γενική Απεργία στις 17 Απρίλιου.

Ακινητοποιημένα θα μείνουν για ένα 24ωρο μετρό, ηλεκτρικός

και σιδηρόδρομος, με τους εργαζόμενους να ανακοινώνουν σήμερα τη συμμετοχή τους στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ για την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς, αποφασίστηκε ομόφωνα η συμμετοχή της στην πανελλαδική απεργία και καλεί τα Σωματεία – Μέλη της και τους εργαζόμενους στο Σιδηρόδρομο, να δώσουν δυναμικό παρόν στη συγκέντρωση στις 11:00 π.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος (Αθήνα) αλλά και στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιήσουν τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα της χώρας, αγωνιζόμενοι ενάντια στην ακρίβεια που μαστίζει όλα τα νοικοκυριά, ενάντια στην κρίση που ταλανίζει όλη την Ελληνική κοινωνία.

Όπως επισημαίνει «οι μισθοί παραμένουν στο ναδίρ» και «οι συνεχιζόμενες ανοδικές τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης, στα καύσιμα, στην ενέργεια οδηγούν στη φτωχοποίηση των εργαζομένων» και ζητά: .

Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με σταθερή εργασία.
Επαναφορά των ελεύθερων διαπραγματεύσεων των Συλλογικών μας Συμβάσεων Εργασίας.
Αυξήσεις στους μισθούς για την αντιμετώπιση της κρίσης και του κόστους ζωής.
Επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου σε όλη την Ελλάδα.
Αναβάθμιση του τροχαίου υλικού.
Πλήρη αποκατάσταση των υποδομών – εγκαταστάσεων που επλήγησαν από τις θεομηνίες (π.χ. Εργοστάσιο Βόλου κ.λ.π.).
Καλύτερες συνθήκες εργασίας παντού.
Υπενθυμίζεται πως η ΓΣΕΕ έχει λάβει απόφαση και διοργανώνει στις 17 Απριλίου Γενική Απεργία με συμμετοχή των ΕΙΝΑΠ, ΟΛΜΕ και ΠΝΟ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Γενικής Συνομοσπονδίας, στο επίκεντρο των διεκδικήσεων είναι οι αυξήσεις των μισθών, η λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, η πάταξη της αισχροκέρδειας, καθώς και η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Την ημέρα της 24ωρης γενικής απεργίας στις 17 Απριλίου 2024 θα πραγματοποιηθούν και συλλαλητήρια τόσο στην Αθήνα – κεντρικό πανελλαδικό συλλαλητήριο – όσο και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Απεργία ΠΝΟ: Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας θα παραμείνουν τα πλοία της ακτοπλοϊας, την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 λόγω πανελλαδικής απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ με κεντρικό αίτημα την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών για ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.

«Οι Έλληνες Ναυτεργάτες, λόγω της ιδιαιτερότητας του ναυτικού επαγγέλματος, είναι από τους πρώτους που έρχονται αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της ακρίβειας γιατί είναι οι μόνοι, που στην καλύτερη περίπτωση, εργάζονται 5 με 6 μήνες το χρόνο για να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειες τους όλο τον χρόνο» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Επισημαίνει ότι τα επιδόματα ανεργίας για τους ναυτεργάτες είναι πενιχρά σε αντίθεση με τα αντίστοιχα επιδόματα της ξηράς και οι προϋποθέσεις επιδότησης της ανεργίας είναι πράγματι απαγορευτικές.

Η ΠΝΟ τονίζει ότι η κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια ναυτική εκπαίδευση και στις δημόσιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για την απόκτηση των διαφόρων πιστοποιητικών και πτυχίων που είναι απαραίτητα για την άσκηση του ναυτικού επαγγέλματος, δεν καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες των ναυτικών με αποτέλεσμα να οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα με αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση. Επίσης, ζητεί αυξημένες οργανικές συνθέσεις για την ασφάλεια των θαλασσίων συγκοινωνιών.

Σε 24ωρη απεργία η ΕΙΝΑΠ στις 17 Απριλίου
Τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανελλαδική απεργία έχει ανακοινώσει κι η ΕΙΝΑΠ που συνδικαλιστικά καλύπτει τους νοσοκομειακούς γιατρούς της Αθήνας και του Πειραιά.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρει πως:

«Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ προκηρύσσει 24ωρη απεργία στις 17/04/24, μέρα γενικής απεργίας των σωματείων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Διεκδικούμε:

Να σταματήσει η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων.
Διπλασιασμός μισθών.
Διπλασιασμός προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
Διπλασιασμός της χρηματοδότησης των νοσοκομείων.
Δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους.
Επαναφορά των Δώρων.
Καλούμε την ΑΔΕΔΥ και την ΟΕΝΓΕ να προκηρύξει 24ωρη απεργία στις 17/04/24».
ΟΛΜΕ: Τρίωρες στάσεις εργασίας
Ομόφωνα αποφάσισαν τη συνέχιση της απεργίας και αποχής των εκπαιδευτικών από την αξιολόγηση, οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ στη Γενική Συνέλευση, που έλαβε χώρα στις 30/3 στην Αθήνα, ύστερα από σχετική εισήγηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Συγκεκριμένα, έως και τις 26 Απριλίου, θα πραγματοποιούνται τρίωρες στάσεις εργασίας, είτε στην πρώτη, είτε στη δεύτερη βάρδια των εκπαιδευτικών, ως αντίδραση στην παρουσία αξιολογητή. Επιπλέον, προαναγγέλουν την κατάθεση νέου εξώδικου για κήρυξη απεργίας-αποχής από την αξιολόγηση όλων των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας.

Συμμετέχουν και οι λογιστές στην απεργία
Στην απεργία θα συμμετάσχει κι Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών.

Στην ανακοίνωση τους αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Η μεγάλη απεργία στις 28 Φλεβάρη εξέφρασε τη γενικευμένη αγανάκτηση που υπάρχει μέσα στα σπίτια μας, αλλά και την οργή για την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών που κάνουν όλα τα αστικά κόμματα, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ για το έγκλημα στα Τέμπη. Έστειλε αγωνιστικό μήνυμα σε εργοδοσία και κυβέρνηση, ότι η ζωή μας αξίζει! Ότι δεν ανεχόμαστε να θυσιάζονται οι ανάγκες των εργαζόμενων, της νεολαίας, του λαού, για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων!

Συνεχίζουμε με ακόμα μεγαλύτερη ορμή την κλιμάκωση του αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς του κλάδου. Προετοιμάζουμε τις πανελλαδικές – πανεργατικές απεργίες στις 17 Απρίλη και 1 Μάη».

Απεργούν την Τρίτη τα ΜΜΕ
Σε 24ωρη απεργία θα προχωρήσουν οι δημοσιογράφοι την ερχόμενη Τρίτη 16 Απριλίου. Οι δημοσιογράφοι θα απεργήσουν μία ημέρα πριν από τη γενική πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ, προκειμένου να μεταδώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Με κοινή απόφαση της ΠΟΕΣΥ, της ΠΟΣΠΕΡΤ, της ΠΟΕΠΤΥΜ και της ΕΤΗΠΤΑ προκηρύχθηκε απεργία όλων των δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά) στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΤΑ, Γραφεία Τύπου και site, από τις 5 το πρωί της 16ης Απριλίου 2024 έως τις 5 το πρωί της 17ης Απριλίου 2024, συμμετέχοντας με όλους τους εργαζόμενους της χώρας στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ.

Απεργία 21 Μαΐου στο Δημόσιο
Απεργία την Τρίτη 21 Μαΐου 2024 αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ στη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 2 Απριλίου 2024.

Σημειώνεται πως οι δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας βρίσκονται σε κόντρα και έχουν προκηρύξει διαφορετικές απεργίες, έπειτα από τις δηλώσεις του προέδρου της Συνομοσπονδίας, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου την Τρίτη (2/4) από τη Θεσσαλονίκη άφησε αιχμές κατά της ΑΔΕΔΥ για την επιλογή της να πραγματοποιήσει απεργιακή κινητοποίηση στις 28 Φεβρουαρίου, στην επέτειο του ενός έτους από την τραγωδία στα Τέμπη.

Το διεκδικητικό πλαίσιο της ΑΔΕΔΥ είναι το εξής:

Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν στοιχειωδώς η ακρίβεια και ο πληθωρισμός.
Επαναφορά των Δώρων.
Συλλογικές συμβάσεις για τους μισθούς.
Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016–2017.
Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας.
Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ.
Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.
Άμεση στελέχωση με μόνιμους υπαλλήλους όλων των κρίσιμων δημόσιων φορέων (υγείας, παιδείας, κοινωνικών υπηρεσιών, ασφάλισης κ.ά.) και αναβάθμιση όλων των αναγκαίων υποδομών».

Keywords
απεργια, μετρο, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια μετρο, απεργια 7 απριλιου, τρενο, σταση εργασιας, ηλεκτρικος, συμμετοχή, ΓΣΕΕ, αθηνα, ελλαδα, ειναπ, ολμε, ΠΝΟ, επιδοματα, συγκοινωνιες, πειραιας, συμβασιουχοι, ΑΔΕΔΥ, οενγε, ελμε, συριζα, ΠΑΣΟΚ, πανελλαδικες 2012, απεργιες, ποεσυ, ποσπερτ, ετηπτα, ΕΡΤ, γγε, απε-μπε, ΟΤΑ, site, μαΐου, θεσσαλονικη, απεργια πνο, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, απεργια μμε, απεργια ταξι, εισφορα αλληλεγγυης, νεα κυβερνηση, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, απεργια γσεε, απεργια αδεδυ, αξιολογηση, η ζωη, κοινωνια, κομματα, μια ημερα, γγε, δωρεαν, εργασια, κοντρα, ολμε, πλαισιο, υγεια, αυξηση, απε, απε-μπε, βιοτικο επιπεδο, γραφεια, δημοσιο, δηλωσεις, διοικηση, δυναμικο, ευρω, ειναπ, υπαρχει, εκπαιδευση, ελμε, ενεργεια, ερχονται, ετηπτα, ζωη, ζητα, ζωης, υπηρεσιες, κυβερνηση, λειτουργια, ληψη, μαΐου, μηνες, μπε, οενγε, ορμη, πληθωρισμος, πλοια, ποεσυ, ποσπερτ, προσληψεις, πρωι, συγκεντρωση, συμμετοχή, σπιτια, τεμπη, τριτη, ασφαλεια, ειδη, χωρα, οργη, site
Τυχαία Θέματα
Γενική Απεργία 17 Απριλίου, Τραβούν,geniki apergia 17 apriliou, travoun