Γ. Αργείτης: Η σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού θα ενισχύσει την βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα της Οικονομίας και της Κοινωνίας

Με αφορμή τη δημοσίευση της Ενδιάμεσης Έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ) για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση ο διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ και καθηγητής στο ΕΚΠΑ Γιώργος Αργείτης μίλησε στο TheCaller WEB TV και τον αρχισυντάκτη του TheCaller Κωστή Μοσχολιό.

Πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία τέθηκαν στη συζήτηση που αφορούσε

στην ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση, τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και των νοικοκυριών και τον κατώτατο μισθό.

Όπως είπε αρχικά ο κ. Αργείτης «το πληθωριστικό σοκ που βιώνουμε σήμερα και στην οικονομία και στην κοινωνία έχει τις απαρχές του στην κρίση χρέους του 2009-2010».

Ο καθηγητής έκανε λόγο για «σημαντικές επιδράσεις των προγραμμάτων προσαρμογής πάνω στα εισοδήματα». «Απορρύθμισαν την αγορά εργασίας τα Μνημόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αργείτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 22% το 2012 και είμαστε στο 2022 και δεν έχουμε επανέλθει στα επίπεδα που ήταν πριν το 2012» για να προσθέσει πως «από το 2012 μέχρι το 2022 ένα μεγάλο κομμάτι όσων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ζουν σε μια κρίση αξιοπρεπούς διαβίωσης».

Εν μέσω αυτής της κατάστασης έρχεται η ακρίβεια, «η οποία έρχεται να προσθέσει αρνητική επίδραση, με σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία», όπως είπε σχετικά ο κ. Αργείτης.

Σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή της ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, «οι πρωτογενείς αιτίες της πληθωριστικής κρίσης είναι εξωγενείς… Το 2021 άρχισε μια προς τα πάνω πίεση των τιμών που επιταχύνθηκε με τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022. Ο πόλεμος διέγειρε όλους τους κερδοσκοπικούς μηχανισμούς και όλοι αυτοί οι μηχανισμοί οδήγησαν στο αποτέλεσμα όσον αφορά στις διεθνείς τιμές.

«Ωστόσο», σύμφωνα με τον ίδιο, «η ελληνική οικονομία έχει τα δικά της διαρθρωτικά στοιχεία που όλα αυτά τα πολλαπλασιάζει και ο εισαγόμενος πληθωρισμός διογκώνεται».

Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ υποστήριξε πως «η Ελλάδα έχει αρκετά υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος θα έχει και έχει σημαντικές επιπτώσεις και στην κοινωνία και στην οικονομία».

«Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός έχουν μια ασύμμετρη επίδραση στα εισοδήματα και επηρεάζουν πρωτίστως τα χαμηλά εισοδήματα», ανέφερε, στη συνέχεια, ο κ. Αργείτης, συμπληρώνοντας πως «το μεγάλο πρόβλημα είναι στα εισοδήματα από 1.000 ευρώ και κάτω. Γενικά τα νοικοκυριά που λαμβάνουν μέχρι 1.500 ευρώ είναι αυτά που πλήττονται πρωτίστως από την ακρίβεια».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, «η επίπτωση ως προς την πραγματική αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού φτάνει στο 19%».

Τέλος, αναφορικά με τη συζήτηση για τον κατώτατο μισθό, ο Γιώργος Αργείτης τόνισε πως «οι δίκαιοι μισθοί και οι μισθοί αξιοπρεπούς διαβίωσης είναι προϋπόθεση για να δημιουργήσεις βιώσιμες οικονομίες και κοινωνίες».

«Βιώνουμε έναν πληθωρισμό κερδών και όχι πληθωρισμό μισθών», σχολίασε ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ και, εξάλλου, έψεξε με τον τρόπο του τη συντηρητική οικονομική σκέψη, που υποστηρίζει ότι «δεν πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί για να μην ενεργοποιηθεί ένα σπιράλ τιμών-μισθών και αντίστροφα».

Keywords
Τυχαία Θέματα