Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Μεγάλη αγωνία για δεύτερη σερί νύχτα – Μάχες σε τρία πύρινα μέτωπα – Σε γενική επιφυλακή η Πυροσβεστική

Τεράστια είναι η προσπάθεια που καταβάλουν οι Πυροσβεστικές δυνάμεις έτσι ώστε να θέσουν σε έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά που καίει για τη δεύτερη συνεχόμενη ημέρα την Αλεξανδρούπολη, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα ως τώρα.

Μάλιστα, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι προσπάθειες κατάσβεσης έχουν επικεντρωθεί σε Νίψα, Δωρικό και Αμφιτρίτη ενώ καταβάλονται

επίσης προσπάθειες για να θωρακιστεί η βιομηχανική ζώνη της Αλεξανδρούπολης.

Ο κ. Πέτροβιτς ανέφερε ότι θα είναι μία δύσκολη νύχτα καθώς στην περιοχή επικρατούν ισχυροί άνεμοι που δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης και δημιουργούν αναζοπυρώσεις. Πρόσθεσε ότι είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και τον γγ Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου για τον συντονισμό των επιχειρήσεων.

Δείτε βίντεο από τη Νίψα:

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Οι δυνάμεις που επιχειρούν είναι 198 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχείρησαν νωρίτερα 16 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για το συντονισμό τους.

Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των Ο.Τ.Α.

Meteo: Επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών τη Δευτέρα

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της Πυρομετεωρολογικής Ομάδας FLAME της μονάδας METEO/EAA, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς αναμένεται να παρουσιάσουν μικρή βελτίωση κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (20.08.2023/20:00 – 21.08.2023/04:00), επιδεινούμενες από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Αιτία των δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών είναι οι υψηλές θερμοκρασίες, η χαμηλή σχετική υγρασία και οι ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως με βάση τα προγνωστικά στοιχεία, η περιεχόμενη υγρασία των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται από νωρίς το πρωί της Δευτέρας να παραμείνει σε επίπεδα κάτω του 10 % σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, δυσχεραίνοντας έτσι τον έλεγχο της φωτιάς και ευνοώντας την περαιτέρω εξάπλωση της.

Πυροσβεστική: Σε γενική επιφυλακή λόγω της κατάστασης συναγερμού αύριο – 53 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Σε γενική επιφυλακή τίθεται το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στην Περιφέρεια Αττικής και στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Ευβοίας, Κορινθίας, Αργολίδας, λόγω του ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5), προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Ταυτόχρονα, για τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο», εφαρμόζεται το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Από το Π.Σ. παρακαλούνται όλοι οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.



Το Copernicus αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής

Μια πρώτη εικόνα από το μέγεθος της καταστροφής έδωσε στη δημοσιότητα μέσω δορυφόρου υπηρεσία διαχείριση έκτακτης ανάγκης Copernicus.

«Οι κόκκινες περιοχές είναι οι καμένες περιοχές και τα ροζ στίγματα ενεργά σημεία πυρκαγιάς», εξηγεί η Prometheus Team στην ανάρτησή της στο Twitter.

#Πυρκαγιά #Αλεξανδρούπολη
Δορυφορική εικόνα της πυρκαγιάς.
(Οι κόκκινες περιοχές είναι οι καμένες περιοχές και τα ροζ στίγματα ενεργά σημεία πυρκαγιάς). pic.twitter.com/C2WokgmVZQ

— PROMETHEUS Team – Disaster Intelligence (@PROMETHEUSTeam1) August 20, 2023

Κλειστή η Εγνατία Οδός

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι επιβάλλεται και νέα διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό, αυτή τη φορά μεταξύ Κήπων-Αλεξανδρούπολης, λόγω της φωτιάς που ξέσπασε στη Μελία χθες Σάββατο (19.8.2023). Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών -Αλεξανδρούπολης.

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διακόπηκε η κυκλοφορία από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης.

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Την ενεργοποίηση τoυ Copernicus ζήτησε η Πολιτική Προστασία

Την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για την δορυφορική καταγραφή των καμένων εκτάσεων και των ζημιών που έχει προκαλέσει η μεγάλη πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη ενεργοποίησε η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτών και δεδομένων για περιοχές του Δήμου Αλεξανδρούπολης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο 19 Αυγούστου προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου και της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΔΠΘ για πολίτες κοντά στα μέτωπα των πυρκαγιών

Οδηγίες στους κατοίκους και τους εργαζόμενους σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα μέτωπα των πυρκαγιών και εκτίθενται στον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια, δίνουν με κοινή τους ανακοίνωση, ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου και η Πνευμονολογική Κλινική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Επιβάλλεται η άμεση απομάκρυνση από την εστία της φωτιάς και η συμμόρφωση με τις οδηγίες των αρχών.

Συστήνεται η πλήρης αποφυγή μετακινήσεων και η έκθεση σε καπνό, ειδικά σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως είναι οι ασθενείς με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα (πχ αναπνευστικά νοσήματα καρδιοπάθειες κ.ά.), οι ηλικιωμένοι, τα νεογνά, τα βρέφη, τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και οι θηλάζουσες.

Συστήνεται η παραμονή σε εσωτερικούς χώρους με κλειστά παράθυρα και πόρτες. Σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος, συστήνεται η χρήση κλιματιστικού με ανακύκλωση του εσωτερικού αέρα. Αντίστοιχα, εφόσον χρειαστεί να γίνει μετακίνηση με αυτοκίνητο, επιβάλλεται η χρήση κλιματισμού, αποκλειστικά με ανακύκλωση αέρα.

Επιβάλλεται η αποφυγή άθλησης και σωματικής καταπόνησης σε συνθήκες ατμοσφαρικής επιβάρυνσης από τον καπνό.

Συνιστάται η αποφυγή καπνίσματος και λοιπών δραστηριοτήτων σε εσωτερικούς χώρους που επιδεινώνουν περισσότερο την ποιότητα του αέρα, όπως π.χ. η χρήση κεριών για φωτισμό, το μαγείρεμα σε ανοιχτή εστία, η χρήση προϊόντων αεροζόλ.

Εφόσον η μετακίνηση ή η παραμονή σε εξωτερικό χώρο είναι απαραίτητη, επιβάλλεται η καλή ενυδάτωση και η εφύγρανση των αεροφόρων οδών. Επιπλέον, θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή FFP3) με καλή εφαρμογή. Πρέπει να τονιστεί, ότι οι οι χειρουργικές ή υφασμάτινες μάσκες δεν προστατεύουν από την εισπνοή καπνού ή στάχτης. Εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, συστήνεται οι μετακινήσεις να γίνονται σε ώρες χαμηλότερου θερμικού φορτίου, π.χ. το βράδυ.

Για τους ασθενείς με βρογχικό άσθμα ή ΧΑΠ, παθήσεις που κατεξοχήν επιδεινώνονται από την περιβαλλοντική επιβάρυνση, απαιτείται η αυστηρή τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής – και επί οποιασδήποτε επιδείνωσης των συμπτωμάτων, η άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα πνευμονολόγο με σκοπό την προσαρμογή της αγωγής.

Τέλος, συστήνεται στους πολίτες να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των επίσημων φορέων για την ποιότητα του αέρα. Επιπρόσθετα, στο διαδίκτυο υπάρχουν χάρτες με δεδομένα ατμοσφαιρικής ρύπανσης (κυρίως μικροσωματίδια ΡΜ2.5) που ανανεώνονται σε πραγματικό χρόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φωτιά, Αλεξανδρούπολη, Μεγάλη, – Μάχες, Πυροσβεστική,fotia, alexandroupoli, megali, – maches, pyrosvestiki