Φλώρα Σταυρίδη: Μεγάλη η πρόοδος στη θεραπεία του καρκίνου

Ριζικά έχει αλλάξει το τοπίο στην αντιμετώπιση του καρκίνου τα τελευταία χρόνια και η μεγαλύτερη πρόοδος έχει σημειωθεί στη θεραπεία του μελανώματος και του καρκίνου του πνεύμονα, τονίζει μιλώντας στην εκπομπή Health Matters του The Caller, η Παθολόγος- Ογκολόγος, Διευθύντρια της Δ Ογκολογικής Κλινικής του Ομίλου ΥΓΕΙΑ και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Care and Cure Oncology Center, Δρ Φλώρα Σταυρίδη.

«Πριν

από περίπου μια δεκαετία, οι ασθενείς με μελάνωμα δεν επιβίωναν για πάνω από 6-9 μήνες. Αυτή τη στιγμή έχουμε καταφέρει χάρη στην ανοσοθεραπεία και στη χρήση στοχευτικών παραγόντων, το μελάνωμα να είναι μια ιαθείσα νόσος, ενώ παράλληλα πετυχαίνουμε μακρές επιβιώσεις και στους ασθενείς με προχωρημένη νόσο.

Αντίστοιχα, στον καρκίνο του πνεύμονα, χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, έχουμε τη δυνατότητα να ανιχνεύουμε μεταλλάξεις, δηλαδή αλλαγές στο DNA, να αναγνωρίζουμε τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του όγκου κάθε ασθενούς, με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να ιώνται, ακόμη κι όταν η νόσος τους είναι προχωρημένη», εξηγεί η κυρία Σταυρίδη, προσθέτοντας ότι σήμερα, χάρη στις εξελίξεις στα διαγνωστικά εργαλεία και στην πρόληψη, τα περιστατικά καρκίνου διαγιγνώσκονται πιο έγκαιρα και πιο σωστά, κάτι που σημαίνει πιο έγκυρη και σωστή θεραπεία και άρα πιο καλές επιβιώσεις.

«Σε πολλές περιπτώσεις, βλέπουμε πλέον τον καρκίνο ως μια πραγματικά χρόνια νόσο και σε πολλές περιπτώσεις πετυχαίνουμε την ίασή του», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μπορούμε να προλάβουμε τον καρκίνο;

Η Δρ Σταυρίδη απαντά θετικά και συστήνει:

Να είμαστε συνεπείς με τις προληπτικές εξετάσεις μας ανάλογα με την ηλικία και το φύλο (μαστογραφία, PSA, κολονοσκόπηση, χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία θώρακος για τους χρόνιους και τους πρώην καπνιστές)

Να ασκούμαστε τουλάχιστον 75′ την εβδομάδα

Να αποφεύγουμε το κάπνισμα

Να ακολουθούμε τη Μεσογειακή Διατροφή

Να έχουμε το σωστό σωματικό βάρος

Να έχουμε σωστά επίπεδα βιταμίνης D

Τέλος, να υπάρχει ευαισθητοποίηση και να έχουμε άμεση επικοινωνία με τον γιατρό μας σε τυχόν πρώιμα συμπτώματα.

Δείτε όλη τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φλώρα Σταυρίδη, Μεγάλη,flora stavridi, megali