Εβδομαδιαία ανασκόπηση από τον πρωθυπουργό: «Προτεραιότητα η στήριξη της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα»

Με αναφορά στις αγροτικές κινητοποιήσεις ξεκινά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την εβδομαδιαία τακτική ανασκόπηση, που αναρτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Όπως και την προηγούμενη Κυριακή, έτσι και σήμερα, θα ξεκινήσω και αυτήν την -όπως θα διαπιστώσετε- εκτενή ανασκόπηση της εβδομάδας, με το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Δεν θα κουραστώ να το λέω: Η κυβέρνηση είναι πάντα στη διάθεση κάθε επαγγελματικής ομάδας, να ακούσει συντεταγμένα τα προβλήματα και τις αγωνίες τους, αναζητώντας εφικτές λύσεις σε όσα τους απασχολούν.

Έτσι και με τους αγρότες.

Την Τρίτη το μεσημέρι θα συναντηθώ με τους εκπροσώπους τους και βεβαίως με την προϋπόθεση ότι οι δρόμοι θα είναι ανοιχτοί. Δεν μπορεί να εμποδίζεται η ελεύθερη διέλευση των πολιτών οπουδήποτε στη χώρα», τονίζει ο πρωθυπουργός.

Και επισημαίνει: «Έχουμε πει πολλές φορές ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι δεδομένα.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν και άλλα πολύ σοβαρά αιτήματα, όπως οι παράνομες ελληνοποιήσεις, για τις οποίες καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια να τις αντιμετωπίσουμε, ο τρόπος καταβολής για τρίτη χρονιά της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο ύψους 82 εκ. ευρώ, το κόστος του αγροτικού ρεύματος και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη νέα ΚΑΠ, που καταφέραμε να εξασφαλίσουμε πόρους 19,3 δισ. ευρώ για τους Έλληνες αγρότες, ενώ άλλες χώρες -Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο για παράδειγμα- υπέστησαν μείωση 10-15%.

Οι προτάσεις μας για βελτίωση των ρυθμίσεων της ΚΑΠ έγιναν αποδεκτές από την ΕΕ αλλά ουσιαστικές αλλαγές -εκ του κανονισμού- μπορούν να επέλθουν μετά το 2025. Με δική μας πρωτοβουλία έχει δημιουργηθεί συμμαχία των 9 χωρών του Νότου ώστε να πετύχουμε τα βέλτιστα για τους αγρότες μας στην εφαρμογή της ΚΑΠ. Να επισημάνω πάντως το εξής:

η δίκαιη κατανομή της οικονομικής ανάπτυξης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Δεν μπορεί να ενισχύονται περισσότερο ομάδες με «όπλο» τη δυνατότητα τους να διαδηλώνουν ηχηρά, εις βάρος άλλων ομάδων που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί προτεραιότητα για εμάς να στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα και το αγροτικό εισόδημα.

Και γι’αυτο θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει πως «Το μέρισμα από την καλή πορεία της οικονομίας πρέπει να πηγαίνει σε όλους. Και επιτρέψτε μου εδώ να σας πω, παραθέτοντας κάποια στοιχεία, ότι μιλάμε πλέον για μια εξαγωγική οικονομία.

Το 2023 οι ελληνικές εξαγωγές έφτασαν τα Euro50,9 δισ. και μάλιστα σε ένα δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον, µε διαδοχικές κρίσεις και περιφερειακούς πολέμους που δημιούργησαν προβλήματα στις αλυσίδες μεταφοράς, αλλά και αβεβαιότητα τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην παγκόσμια αγορά.

Είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση μετά από εκείνη το 2022. Σημαντικό επίσης είναι ότι καταγράφηκε μειωμένο εμπορικό έλλειμμα κατά 20% και βελτίωση των εξαγωγικών επιδόσεων στους παραδοσιακά ισχυρούς κλάδους -τρόφιμα, μηχανήματα και οχήματα- αλλά και αύξηση στους κλάδους των λιπών, ποτών και καπνού συγκριτικά με τις αντίστοιχες συνολικές επιδόσεις αυτών των κλάδων το 2022. Σχεδόν το 60% των εξαγωγών μας κατευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το υπόλοιπο σε τρίτες χώρες.

Προσπαθούμε να αφαιρούμε συνεχώς γραφειοκρατικά εμπόδια και να βελτιώνουμε τις συνθήκες για το ελληνικό επιχειρείν. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με την οποία ακόμα 12 διαφορετικές νομικές μορφές επιχειρήσεων -από τις 3 που είχαν τη δυνατότητα μέχρι σήμερα- θα μπορούν να ιδρύονται μέσα σε ελάχιστο χρόνο, σε δέκα λεπτά (!) από σχεδόν ένα μήνα που απαιτείται σήμερα και με επίσκεψη σε τουλάχιστον τρεις υπηρεσίες, χάνοντας πολύτιμο χρόνο.

Στο εξής λοιπόν, με κόστος από 15 έως 18 ευρώ, ένας επιχειρηματίας θα μπορεί να κάνει σύσταση εταιρείας μέσα από τον προσωπικό του υπολογιστή».

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζοντας την ανασκόπησή του περνά στα θέματα της παιδείας. Αναφέρει: «Αλλάζω θέμα για να περάσω στα θέματα της παιδείας.

Το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου -που ήταν και παραμένει κυβερνητική προτεραιότητα, και την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων τέθηκε σε διαβούλευση αυτήν την εβδομάδα.

Η έμφασή μας φυσικά ήταν, είναι και θα είναι στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο και αυτό αποδεικνύεται από τις επιμέρους παραμέτρους του σχεδίου νόμου. Έχουμε καλά Δημόσια Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και αυτό πιστοποιείται και από την κατάταξή τους παγκοσμίως.

Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το Ε.Κ.Π.Α που σημείωσε άλμα ανόδου στις Διεθνείς Κατατάξεις και βρίσκεται πλέον στην 89η θέση παγκοσμίως και στην 16η θέση στην Ευρώπη.

Με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο επιδιώκουμε να δώσουμε μεγαλύτερη ώθηση στα Δημόσια Πανεπιστήμια και στη διεθνοποίησή τους, με έμπρακτη στήριξη και στα περιφερειακά ΑΕΙ. Με το νομοσχέδιο αναβαθμίζεται και ενισχύεται η παρουσία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Όσο για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά παραρτήματα Πανεπιστημίων του εξωτερικού στην Ελλάδα, τα κριτήρια για την ίδρυση τους -οικονομικά και ακαδημαϊκά- είναι τα πιο αυστηρά σε όλη την Ευρώπη και αρμόδια για την τήρησή τους θα είναι η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας, η φοίτηση σε αυτά τα ιδρύματα προϋποθέτει πανελλήνιες εξετάσεις και η εισαγωγή των φοιτητών θα γίνεται εφόσον έχουν καλύψει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου που τους ενδιαφέρει.

Τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις φοιτητών από τον Σεπτέμβριο του 2025.

Πρόκειται για μια εμβληματική αλλαγή, με την οποία η χώρα μας αφενός θα πάψει να αποτελεί μια αναχρονιστική εξαίρεση όχι μόνο στην ΕΕ, αλλά παγκοσμίως, ενώ αφετέρου είναι μια ευκαιρία να περιορίσουμε τη φυγή Ελλήνων φοιτητών για σπουδές στο εξωτερικό, να προσελκύσουμε καθηγητές υψηλού κύρους από το εξωτερικό και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για περισσότερες επενδύσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εβδομαδιαία, Προτεραιότητα,evdomadiaia, proteraiotita