Εργατική Πρωτομαγιά: «Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Ειρήνη και Ισότητα» τα συνθήματα από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ

Είναι χαρακτηριστικό, πως πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε από νωρίς στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα των διοργανωτών.

Τα αιτήματα για σταθερή εργασία για όλους και όλες, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων και αύξηση του βασικού μισθού ακόμα περισσότερο, κυριαρχούσαν από τα μεγάφωνα.

Παρών στην εκδήλωση ο προεδρεύων της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Μπράτης, ο οποίος δήλωσε:

«Φέτος συμπληρώνονται 136 χρόνια από την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο, όταν ζητούσαν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Σήμερα όλη η κοινωνία

βιώνει ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας. Το αίτημα της σημερινής συγκέντρωσης είναι ενιαίο για όλες τις οικογένειες, για όλα τα σπίτια.

Θέλουμε αυξήσεις στους μισθούς τώρα, μειώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, μειώσεις στα καύσιμα, μειώσεις στο ΦΠΑ τρόφιμα για να μπορέσουν να ζουν οι ελληνικές οικογένειες. Σήμερα τους στερούν δικαιώματα που κατέκτησαν οι εργαζόμενοι πριν από 136 χρόνια αγώνων και θυσιών, όπως το οκτάωρο, οι συλλογικές συμβάσεις, το δικαίωμά μας στην απεργία.

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο 12 χρόνια τώρα, όχι μόνο δεν έχουν δει καμία αύξηση στους μισθούς τους αλλά εξαιρούνται ακόμα και από τα ελάχιστα που δίνονται, όπως η εισφορά αλληλεγγύης και ο κατώτερος μισθός. Ένας εκπαιδευτικός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που προσλαμβάνεται σήμερα αμείβεται με 680 ευρώ.

Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει μέτρα και η σημερινή συγκέντρωση είναι μέρος των αγώνων που θα συνεχίσουμε να έχουμε στο μέλλον για τα δικαιώματά μας».

Δυναμικό «παρών» έδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων και ο πρόεδρός της Μιχάλης Γιαννακός, που υπογράμμισε:

Ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, γραμματέας οικονομικού της ΓΣΕΕ, επεσήμανε:

«Τιμάμε την εργατική Πρωτομαγιά . Ημέρα μνήμης για τους αγώνες που έγιναν, αλλά και αφετηρία για νέους.

Σήμερα που ο πόλεμος, η ακρίβεια, η ανέχεια, η ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων έχουν δημιουργήσει μια ζοφερή πραγματικότητα, τα συνδικάτα οφείλουν με υπευθυνότητα και αγωνιστικότητα να διεκδικήσουν την επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και αυξήσεις μέσα από συλλογικές συμβάσεις. Κυρίως να συμβάλλουν σε ένα κίνημα για ειρήνη, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εργατική Πρωτομαγιά, Δημοκρατία Δικαιοσύνη Ειρήνη, Ισότητα, ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ,ergatiki protomagia, dimokratia dikaiosyni eirini, isotita, gsee adedy, eka