Εργασία ανηλίκων: Όροι και προϋποθέσεις απασχόλησης – Όλες οι απαντήσεις από το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ

Στις προϋποθέσεις νόμιμης απασχόλησης ανηλίκων και στα ανώτατα όρια εργασίας που πρέπει να τηρούνται αναφέρεται το κείμενο πληροφόρησης, που δημοσιεύει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ).

Ειδικότερα, στο πλαίσιο λειτουργίας των εξ αποστάσεως υπηρεσιών πληροφόρησης του Δικτύου Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης και Ενδυνάμωσης Εργαζομένων και Ανέργων, το κείμενο πληροφόρησης της ενότητας «Εργασιακά Θέματα» με τίτλο «Εργασία Ανηλίκων» γίνεται αναφορά, μεταξύ άλλων, στις προϋποθέσεις νόμιμης απασχόλησης ανηλίκων

και στα ανώτατα όρια εργασίας που πρέπει να τηρούνται.

Σημειώνεται ότι ο έλεγχος της εφαρμογής των διατάξεων για την εργασία των ανηλίκων ανήκει στην Επιθεώρηση Εργασίας, τα αρμόδια όργανα της οποίας δύνανται να απαγορεύσουν τη συνέχιση της εργασίας του ανηλίκου σε ορισμένη επιχείρηση, όταν απασχολείται σε συνθήκες που δεν διασφαλίζουν τη σωματική ή την ψυχική του υγεία.

Σε περίπτωση δε παράβασης από τον εργοδότη των προστατευτικών διατάξεων για την εργασία ανηλίκων, επιβάλλονται σε βάρος του ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Αμοιβή και άδειες των ανηλίκων

Σημειώνεται, εξάλλου, πως οι ανήλικοι εργαζόμενοι αμείβονται με βάση τουλάχιστον το εκάστοτε νομοθετικώς καθοριζόμενο νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο, κατ’ αναλογία των ωρών απασχόλησής τους. Ευνοϊκότερες συνθήκες εργασίας και μεγαλύτερη αμοιβή μπορούν να ρυθμίζονται με συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καθώς και με την ατομική σύμβαση εργασίας.

Αναφορικά με την ετήσια άδεια αναψυχής των ανήλικων εργαζομένων, αυτή χορηγείται από τον εργοδότη κατά την περίοδο των θερινών σχολικών διακοπών και σε συνεχείς ημέρες. Το ήμισυ δε της ετήσιας άδειας αναψυχής δύναται να χορηγείται τμηματικά και σε άλλες χρονικές περιόδους, εφόσον το ζητήσει ο ανήλικος. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται οι εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις περί της ετήσιας άδειας αναψυχής.

Επίσης, οι ανήλικοι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από το χρόνο απασχόλησής τους στον εργοδότη, όταν είναι συγχρόνως και μαθητές ή σπουδαστές σε αναγνωρισμένη σχολή, δικαιούνται για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις άδεια δύο (2) ημερών, συνεχόμενη ή τμηματική, με βάση την αίτησή τους, για κάθε ημέρα εξετάσεων, με την υποχρέωση να αποδεικνύουν τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις με σχετική βεβαίωση του εκπαιδευτικού φορέα. Η άδεια αυτή δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δεκατεσσάρων (14) ημερών συνολικά.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά όσα ισχύουν για την εργασία ανηλίκων

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εργασία, Όροι, ϋποθέσεις, – Όλες, ΙΝΕ-ΓΣΕΕ,ergasia, oroi, ypotheseis, – oles, ine-gsee