Έρευνα ΓΣΕΕ: 7 στους 10 έχουν κόψει αρκετά είδη διατροφής- Αγωνιούν αν θα τα καταφέρουν τον χειμώνα
Η ΓΣΕΕ και το Ινστιτούτο Εργασίας δίνουν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα ειδικής θεματικής έρευνας κοινής γνώμης, που υλοποιείται σε συνεργασία με την εταιρεία Alco, και απευθύνεται σε εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα, για την καταγραφή-μέτρηση και συγκριτική αποτίμηση δεικτών κλίματος αναφορικά με την εξέλιξη των αμοιβών, την ασφάλεια της θέσης εργασίας τους και τον χρόνο εργασίας.
Στην συγκεκριμένη
Ειδικότερα:
Το 71% των εργαζομένων, δηλώνει ότι η άνοδος των τιμών τους έχει οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης βασικών ειδών διατροφής (Πολύ και Αρκετά).Το 20% των εργαζομένων, δηλώνει ότι η οικονομική του κατάσταση δεν του επιτρέπει να ανταπεξέλθει ΚΑΘΟΛΟΥ στις συνθήκες ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης του χειμώνα. Ενώ το 47% δηλώνει ΔΥΣΚΟΛΑ, το 30% ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΥΚΟΛΑ και το 3% ΕΥΚΟΛΑ.Το 63% θεωρεί την αύξηση των μισθών και του Κατώτατου μισθού ως το αποτελεσματικότερο μέσο για τη προστασία του βιοτικού του επιπέδου από τις ανατιμήσεις στα είδη διατροφής και την ενέργεια. Την μείωση των ειδικών φόρων και φόρων κατανάλωσης το 31% και μόλις το 3% επιλέγει την λύση των επιδομάτων.Το 80% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν έχει υπάρξει αύξηση στο μισθό του εντός του 2022., γεγονός που αναδεικνύει περαιτέρω την αναγκαιότητα και την αξία των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.Το 39% των εργαζομένων δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω από το κανονικό ωράριό του. Το 48% εξ αυτών δηλώνει ότι εργάζεται πάνω από 7 ώρες την εβδομάδα.Το 49% δηλώνει ότι δεν πληρώνεται για την υπερωριακή του εργασία.Η μεγάλη πλειοψηφία, το 65%, των εργαζομένων πιστεύει ότι η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να γίνεται μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων και το 20% με απόφαση της κυβέρνησης.Τέλος, το 30% τω εργαζομένων δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την εργασία τους.Είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί άμεσα ένα μείγμα παρεμβάσεων έτσι ώστε να προστατευτεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό το βιοτικό επίπεδο μισθωτών και κυρίως των χαμηλότερα αμειβόμενων. Η ελληνική οικονομία και κοινωνία μετά από πολυετή λιτότητα βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και η στασιμότητας των εισοδημάτων απειλεί την αγοραστική δύναμη πολλών νοικοκυριών και κοινωνικών ομάδων.
Για τους λόγους αυτούς επιβάλλονται μεταξύ άλλων παρεμβάσεις όπως:
Στην προσαρμογή του κατώτατου μισθού στο επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης (60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης)Σημαντική αύξηση του ποσοστού κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με στόχο το 70% των μισθωτών και θωράκισή τους με παράταση της ισχύος όλων των όρων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας μέχρι την ολοκλήρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την υπογραφή νέων.Μείωση ειδικών φόρων κατανάλωσης στην ενέργεια και τα βασικά είδη διατροφής.Εισαγωγή φόρου επί των έκτακτων κερδών των εταιρειών παροχής ενέργειας και διάθεση του ποσού για τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.Δείτε στο σχετικό βίντεο τη συνέντευξη Τύπου της ΓΣΕΕ:
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πρίγκιπας Harry και Meghan Markle αποχαιρετούν τη βασίλισσα: Τα σενάρια μετά τον θάνατό της
- Εύβοια: Γυναίκα μαχαίρωσε τον σύζυγό της μπροστά στο 2χρονο παιδί τους
- Ιωάννα Παλιοσπύρου: Η εντυπωσιακή ανανέωση στην εμφάνισή της
- Συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις στον Ολυμπιακό
- Σεισμός τώρα στη Θήβα
- Τρόμος στη Θεσσαλονίκη: Λογιστής βγήκε στο δρόμο με ψεύτικο όπλο σε κατάσταση αμόκ
- «Κατά διαβολική σύμπτωση, τώρα το καταγγέλλει. Μάλιστα…» η απάντηση της κυβέρνησης για την καταγγελία παρακολούθησης του Σπίρτζη
- Παγώνη: Οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να κάνουν απευθείας το επικαιροποιημένο εμβόλιο
- Βασιλιάς Κάρολος Γ: Η μεγαλοπρεπής τελετή στέψης και πότε θα γίνει
- Νέο μπάχαλο με ανεμβολίαστους, εμβολιασμένους και νοσήσαντες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις TheCaller
- Σοφοκλής Σχορτσιανίτης: «Έφτασα στο αμήν, νοσηλεύτηκα σε κλινική στην Ελβετία, έχω βάλει τα κλάματα μέσα στο γήπεδο»
- Βασιλιάς Κάρολος: Aυτές είναι οι εξουσίες του νέου μονάρχη της Βρετανίας
- Παραλήρημα Τούρκου δημάρχου: «Είμαι έτοιμος να γίνω καμικάζι, να εκραγώ ανάμεσα στους Έλληνες στρατιώτες»
- Έρευνα ΓΣΕΕ: 7 στους 10 έχουν κόψει αρκετά είδη διατροφής- Αγωνιούν αν θα τα καταφέρουν τον χειμώνα
- Ελπίδα Νίνου για Πέτρο Φιλιππίδη: «Είναι γλυκός άνθρωπος – Υπήρχαν θαυμάστριες, δεν χρειαζόταν να πιέσει»
- ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Και δεύτερη άρνηση της κλήσης των προσώπων που εμπλέκονται με το Predator, θα συνιστά ξεκάθαρη δήλωση ενοχής και συγκάλυψης
- Κανονικά το Παναθηναϊκός – ΑΕΚ με διαιτητή τον Βούλγαρο Καμπάκοφ!
- Οικονόμου: Καλώς έπραξε ο κ. Σπίρτζης και προσέφυγε στην δικαιοσύνη

- Τελευταία Νέα TheCaller
- Έρευνα ΓΣΕΕ: 7 στους 10 έχουν κόψει αρκετά είδη διατροφής- Αγωνιούν αν θα τα καταφέρουν τον χειμώνα
- Βασιλιάς Κάρολος: Aυτές είναι οι εξουσίες του νέου μονάρχη της Βρετανίας
- Οικονόμου: Καλώς έπραξε ο κ. Σπίρτζης και προσέφυγε στην δικαιοσύνη
- ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Και δεύτερη άρνηση της κλήσης των προσώπων που εμπλέκονται με το Predator, θα συνιστά ξεκάθαρη δήλωση ενοχής και συγκάλυψης
- Ελπίδα Νίνου για Πέτρο Φιλιππίδη: «Είναι γλυκός άνθρωπος – Υπήρχαν θαυμάστριες, δεν χρειαζόταν να πιέσει»
- Παραλήρημα Τούρκου δημάρχου: «Είμαι έτοιμος να γίνω καμικάζι, να εκραγώ ανάμεσα στους Έλληνες στρατιώτες»
- Σοφοκλής Σχορτσιανίτης: «Έφτασα στο αμήν, νοσηλεύτηκα σε κλινική στην Ελβετία, έχω βάλει τα κλάματα μέσα στο γήπεδο»
- Κανονικά το Παναθηναϊκός – ΑΕΚ με διαιτητή τον Βούλγαρο Καμπάκοφ!
- Γιώργος Τσιαντούλας: «Καιρός ήταν να δούμε σύμφωνο συμβίωσης και γκέι φιλί στη δημόσια τηλεόραση»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ένα πλαφόν στις τιμές της ενέργειας θα ήταν καταστροφή για τη Δύση, προειδοποιεί η Μόσχα
- Φθιώτιδος Συμεών: «Όσα παιδιά δεν πήραν voucher θα εγγράφονται δωρεάν στο ΚΔΑΠ ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ»
- Προσωπικός γιατρός: Οι ειδικότητες, οι εγγραφές χωρίς κινητό και τα «προνόμια»
- Νέα συνεργασία ΔΥΠΑ με την Amazon: Δωρεάν οι δεξιότητες που έχουν την μεγαλύτερη ζήτηση
- Πληθωρισμός: Μικρή υποχώρηση αλλά ψηλά και τον Ιούλιο
- Στις 23 Σεπτεμβρίου η νέα απόπειρα εκτόξευσης του Artemis 1
- Θα συνεχίσουν να πληρώνουν rapid test οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι
- Rally Acropolis: Έκοβε βόλτες μέσα στην ειδική, «μανούριασε» γιατί τον έδιωχναν και παραλίγο να σκοτωθεί (βίντεο)
- Ιδρύονται 12 νέα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας