Εορτολόγιο: Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, 20 Απριλίου

Σήμερα λοιπόν γιορτάζουν όσοι έχουν τα ονόματα: Ζακχαίος, Ζάκχος, Ζάχος.


Ο βίος του Αγίου Ζακχαίου του Απόστολου

Ο Άγιος Ζακχαίος έζησε κατά τους χρόνους του Ιησού Χριστού και ήταν αρχιτελώνης, δηλαδή αρχιεισπράκτορας των ρωμαικών φόρων, στην Ιεριχώ.

Μικρός στο ανάστημα καθώς ήταν, για να μπορέσει να δεί τον Χριστό όταν Εκείνος διερχόταν από την Ιεριχώ, ανέβηκε σε μία συκομορέα.

Ο Κύριος τον είδε και τον κάλεσε να κατέλθει, διότι είχε πρόθεση να καταλύσει τον οίκο του. Παρά τους ψυθιρισμούς του πλήθους ο Ιησούς

δέχθηκε τη φιλοξενία του Ζακχαίου, που την ίδια στιγμή δήλωσε ότι θα χάριζε στους πτωχούς το ήμισυ των υπαρχόντων του και σε όποιον είχε αδικηθεί από αυτόν θα απέδιδε το τετραπλάσιο, υπερβάλλοντας έτσι σε γενναιοδωρία ο,τι επέτασσε ο Μωσαικός Νόμος.

Η σχετική περικοπή του Ζακχαίου αναφέρεται από τον Ευαγγελιστή Λουκά.

Σύμφωνα με τις Κλημέντειες Ομιλίες, ο Άγιος Ζακχαίος ακολούθησε τον Απόστολο Πέτρο, από τον οποίο χειροτονήθηκε Επίσκοπος στην Καισάρεια. Κάποιοι, αναφερόμενοι από τον Άγιο Κλήμη τον Αλεξανδρέα, ταύτισαν τον Ζακχαίο με τον τελώνη Απόστολο Ματθαίο.


Μεγάλη Τετάρτη

 

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας, που μετανόησε, πίστεψε στο Χριστό και άλειψε τα πόδια Του με μύρο.

Το πρωί τελείται o Εσπερινός της Μεγάλης Πέμπτης και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Είναι η τελευταία Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία του έτους.

Το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης και αναφέρεται σε τέσσερα γεγονότα: Τον Ιερό Νιπτήρα, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Χριστό, τον Μυστικό Δείπνο, την Προσευχή του Κυρίου στο Όρος των Ελαιών και την προδοσία του Ιούδα, δηλαδή την αρχή των Παθών του Χριστού.

Το βασικό τροπάριο της ημέρας, «Ότε οι ένδοξοι μαθηταί», αποδίδεται στον Ρωμανό τον Μελωδό.

Keywords
Τυχαία Θέματα