ΕΟ ΚΚΕ: «Οι εργαζόμενοι διεκδικούν όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, κόντρα στις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ»

Παρέμβαση στη συζήτηση για την «αναθεώρηση της εντολής της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του κόμματος Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος σημείωσε, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, τα εξής:

«Η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας (ΕΑΕ) είναι άλλος ένας αντεργατικός μηχανισμός της ΕΕ που υπερασπίζεται την “ευελιξία”, την “κινητικότητα, την “εφαρμογή ευρωενωσιακών κανόνων προς όφελος ιδιωτών κι επιχειρήσεων”.

Ήταν

το “πρότυπο” για τη μετατροπή του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας σε δήθεν “ανεξάρτητη αρχή” από το Νόμο-έκτρωμα Χατζηδάκη.

Έτσι, το ΣΕΠΕ αποψιλώθηκε από τους ήδη ελάχιστους επιθεωρητές που υπήρχαν το 2017, οι έλεγχοι πλέον είναι λιγότεροι από σταγόνα στον ωκεανό, ενισχύοντας την ασυδοσία του κεφαλαίου.

Το 2023, μόνο με τα επίσημα στοιχεία, 135 εργαζόμενοι δεν γύρισαν σπίτι από το μεροκάματο του τρόμου.

Το 2024 έκανε ποδαρικό με ατύχημα στις προβλήτες της COSCO.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ευρωενωσιακής στρατηγικής που υλοποίησαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και υπερασπίζεται η ΕΑΕ: εντατικοποίηση της εργασίας, ως και 13 ώρες ημερησίως, ανύπαρκτα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους προς όφελος της καπιταλιστικής κερδοφορίας και της μείωσης του “κόστους εργασίας”».

«Στην επικίνδυνη αυτή κατάσταση αντιπαρατίθεται το εργατικό κίνημα με την πάλη του, απαιτώντας Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να περιλαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, Επιτροπές Υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, την πλήρη κάλυψη των εργαζομένων από επαγγελματικούς κινδύνους με ευθύνη του κράτους και με επιβάρυνση του κεφαλαίου, στελεχωμένα κρατικά σώματα επιθεώρησης εργασίας» τόνισε, καταλήγοντας στην παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΕΟ ΚΚΕ,eo kke