Ένας γελωτοποιός… για κλάματα!

Η τρομερή περίπτωση του Μπόρις Τζόνσον, ενός απίθανου τύπου που έγινε πρωθυπουργός για να χαρίσει γέλιο και κλάματα και τελικά να φύγει με τις κλωτσιές!

Πάνε τρία χρόνια –παρά δυο εβδομάδες- (26 Ιουλίου 2019) από τότε που εδώ στο φιλόξενο TheCaller επιχείρησα να αμφισβητήσω τον θριαμβευτή εκείνων των ημερών, τον Μπόρις Τζόνσον.

Φάνταζε στα μάτια πολλών σαν μια καρικατούρα, που σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τη Μεγάλη Βρετανία αναλάμβανε τις τύχες των Άγγλων.

Δεν… είδε φως και μπήκε! Τον εξέλεξαν με τρομερά ποσοστά,

θεωρώντας ότι θα επαναφέρει την παλιά αίγλη της… αυτοκρατορίας.

Είχαν κλείσει τα μάτια σε όσα ήξεραν, άκουγαν, μάθαιναν. Χρειάστηκαν μόλις τρία χρόνια για να καταρρεύσει το αφήγημα, με τον αριστοκράτη πρωθυπουργό να εξαναγκάζεται σε παραίτηση και –μία ακόμα- γελοιοποίησή του.

Τι λέγαμε τότε λοιπόν, τρεις μέρες μετά την πανηγυρική εκλογή του, όταν εκείνος υποσχόταν στους Άγγλους μεγαλεία;

Ότι αν ζούσε σήμερα ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο πατέρας της νίκης, όπως έμεινε στην ιστορία, δεν θα χρειαζόταν να κάνει μήνυση στον «συνάδελφό» του Μπόρις Τζόνσον, τον οποίο οι Βρετανοί ανέδειξαν πρωθυπουργό της χώρας.

Πιθανότατα θα του πετούσε μια… πατσαβούρα στο πρόσωπο, θα τραβούσε μια ρουφηξιά από το πούρο του, θα τον χλεύαζε και θα του απαγόρευε να ξαναπιάσει στο στόμα του το όνομά του.

Κι ύστερα, αφού έφτιαχνε το καπέλο του,  θα του έλεγε:

«Εγώ είμαι το… πρότυπό σου; Καλύτερα να αυτοκτονήσω κόβοντας τις φλέβες μου! Είμαι τραγικός!»

Θα περίμενε να κάνουν το ίδιο ο… Οράτιος αλλά και ο… Όμηρος, αφού ο Τζόνσον, ο Μπόζο, όπως τον ονομάζουν, συχνά-πυκνά απαγγέλλει ωδές του Οράτιου στα λατινικά αλλά και στίχους από την Οδύσσεια!

Ο άνθρωπος που ονομάζει ως πολιτικό πρότυπό του τον Αθηναίο Περικλή του Χρυσού Αιώνα, έχει πια στα χέρια του τις τύχες της Αγγλίας κι αυτό είναι το ίδιο αστείο με τις ταινίες του Μπένι Χιλ!

Πίνει χύμα μπίρα, νομίζει ότι είναι θεός του ράγκμπι, παίζει κρίκετ με τραγικό τρόπο, μπορεί να φάει δύο ολόκληρα κέικ, ακούει  RollingStones, έχει χόμπι τον μοντελισμό, είναι παροιμιώδης γκαφατζής, λατρεύει να κάνει γκριμάτσες αλλά και να κράζει κόσμο.

Έχει πει για τους Αφρικανούς ότι είναι «αραπάκια με χαμόγελα σαν φέτα καρπουζιού», ότι οι Παπούα είναι «χαριτωμένοι κανίβαλοι», ότι οι μουσουλμάνες γυναίκες μοιάζουν με «μασκοφόρους ληστές τραπεζών» και «γραμματοκιβώτια» κι ότι ο Ομπάμα είναι «μισο-Κενυάτης αγροίκος»!

Έχει γράψει τέρατα! Ότι η Κομισιόν σχεδίαζε την καθιέρωση «αστυνομίας δίωξης της μπανάνας» για να ελέγχει αν ο καρπός του συγκεκριμένου φρούτου έχει το σωστό σχήμα, ότι τα φέρετρα θα έχουν πλέον ένα και μοναδικό τυποποιημένο σχήμα και ότι πρέπει να απαγορευτούν με νόμο τα… τσιπς!

Όταν έκανε τον δημοσιογράφο είχε γράψει… παπάδες! Ότι τα σαλιγκάρια θα χαρακτηρίζονταν ψάρια από τους γραφειοκράτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι το κτίριο Μπερλεμόν, το στρατηγείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες θα κατεδαφιζόταν με εκρηκτικά επειδή ήταν ακατάλληλο, ότι πλέον τα προφυλακτικά θα έχουν ένα μέγεθος για όλους, «μικρούς» και «μεγάλους», κι όποιος αντέξει!

Αυτόν έκαναν πρωθυπουργό οι Άγγλοι, οι οποίοι σε ανύποπτο χρόνο είχαν γράψει ότι πρόκειται για «προκλητική, προσβλητική, διχαστική και κυνική φιγούρα, της οποίας η πολιτική καριέρα ωθείται από το υπέρογκο εγώ και την υπέρμετρη φιλοδοξία του».

Οι κατηγορίες για «ελιτισμό, ατιμία, τεμπελιά και για την χρήση ρατσιστικής γλώσσας» του είναι παντελώς αδιάφορες όσο και το… ιμάμμπαϊλντί. Τα πετάει και τα δύο στα σκουπίδια!

Κι όμως αυτός ο γελωτοποιός στην ψηφοφορία του συντηρητικού κόμματος πήρε 92.153 ψήφους, τις διπλάσιες από τον αντίπαλό του Τζέρεμι Χαντ που έφτασε με το ζόρι τις 46.656 ψήφους.

Σάμπως τα ίδια δεν έλεγαν οι Αμερικανοί για τον «ομόσταυλο» του Τζόνσον, τον Ντόναλντ Τραμπ; Τον ψήφισαν όμως και κατσικώθηκε στο σβέρκο του κόσμου αλλά και του πλανήτη!

Η δικαίωση του… Κικέρωνα με το περίφημο O tempora o mores (Ω καιροί, ω ήθη) ήρθε μερικούς αιώνες μετά!

Αυτός ο γεμάτος έπαρση και αλαζονεία τύπος, θεωρούσε πάντα ότι οι κανόνες δεν ισχύουν γι’ αυτόν και τον περίγυρό του. Μπορούσε (;) να κάνει ό,τι γουστάρει!

Διοργάνωνε κρυφά και παράνομα πάρτι χλιδής και ατέλειωτου ποτού μέχρι λιποθυμίας μέσα στην καραντίνα, αγνοώντας τους κανόνες αλλά και το γεγονός ότι όλοι οι συμπατριώτες του ήταν κλεισμένοι στο σπίτι με δικό του νόμο!

Μάλιστα επιχείρησε να διαψεύσει τα πάντα μέχρι που βγήκαν οι φωτογραφίες από τις… δραστηριότητές του, κάτι που τον ανάγκασε να ζητήσει συγγνώμη από τη βασίλισσα. Ένα από τα περίφημα πάρτι είχε γίνει την παραμονή της κηδείας του πρίγκιπα Φίλιππου.

Αποκαλύφθηκαν ακόμα και απατεωνιές του!

Ανακαίνισε το σπίτι του –και μιλάμε για 200 χιλιάδες λίρες!-, είπε ότι κάλυψε ο ίδιος το κόστος, αλλά αποδείχτηκε ότι είχε ζητήσει να καλύψουν το ποσό δωρητές του Συντηρητικού Κόμματος!

Το σκάνδαλο γιγαντώθηκε όταν αποκαλύφθηκε επίσης ότι το ένα τέταρτο των τίτλων τιμής που απονέμει ετησίως η κυβέρνηση είχε απονεμηθεί σε δωρητές του Συντηρητικού Κόμματος, στενούς συνεργάτες του ίδιου! Για τέτοιο… αγόρι μιλάμε!

Το όνομά του βρέθηκε μπλεγμένο και στο σκάνδαλο Πίντσερ, του βουλευτή και στενού συνεργάτη του που κατά σύστημα παρενοχλούσε σεξουαλικά άνδρες.

Ο Τζόνσον είπε ότι αγνοούσε το θέμα, αλλά αποδείχτηκε πως όταν τον διόρισε σε κυβερνητικό πόστο, υπήρχαν ήδη δεκατρείς καταγγελίες!

Ο τύπος αυτός, που κάνει ακόμα τον πρωθυπουργό μέχρι να βρεθεί ο επόμενος, ήταν από την αρχή επικίνδυνος. Ήταν και γκαφατζής και επιρρεπής σε διάφορα.

Οι ψηφοφόροι τα αγνόησαν όλα. Ο ίδιος θα συνεχίσει –άτιτλος πια- τα χούγια του, τη στιγμή που η Μεγάλη Βρετανία θα ψάχνει να μαζέψει τα κομμάτια της αλλά και την οικονομική καταστροφή που έχει υποστεί.

Α, η ταπετσαρία με λεπτομέρειες από πραγματικό χρυσάφι που πρόλαβε να βάλει μαζί με τη σύζυγό του Κάρι, θα μείνει χαμογελαστή…

Keywords
Τυχαία Θέματα